Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Inovace školství Šablona – název: I. Čtenářská a informační gramotnost Číslo: 1/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Zpracoval: Mgr. Dana Krausová Předmět: Přírodopis Název produktu: Geologická období Číslo produktu: VY_12_INOVACE_04_ Použito: Třída: 9.B Anotace: Prezentace seznamuje žáky s jednotlivými geologickými obdobími vývoje Země. Materiál je zaměřen na rozvoj čtenářské gramotnosti.

2 GEOLOGICKÁ OBDOBÍ

3 OBDOBÍ VÝVOJE ZĚMĚ A ZEMSKÉ KŮRY

4 PRAHORY A STAROHORY Tvoří pravěk Země. Jsou nejstarším a také nejdelším obdobím geologických dějin Země. Éra prahor a starohor trvala asi 3500 milionů let. Během prahor a starohor se vytvořily mohutné vrstvy hornin. Převážně to byly tmavé čediče a žuly, ze kterých vlivem tlaku a vysoké teploty vznikaly přeměnné horniny, svor, rula, krystalické vápence. Prahorní a starohorní horniny jsou většinou skryty ve velké hloubce a jsou pokryty mladšími horninami. Předpokládá se, že v prahorách a starohorách existovala jediná prapevnina, obklopená rozsáhlým praoceánem.

5 PRVOHORY Nazývány též STAROVĚKEM ZEMĚ. Trvaly celkem asi 300 milionů let. Prvohory byly obdobím, ve kterém probíhaly velké změny v zemské kůře i na povrchu Země. Vlivem obrovského tlaku docházelo ke vrásnění hornin. Toto vrásnění bylo doprovázeno vznikem vyvřelých hornin, především žuly, přeměnou hornin a vznikem ložisek nerostných surovin. Vytvořila se rozsáhlá pohoří. Velká část hornin prvohor vznikla v moři.

6 DRUHOHORY Jsou nazývány STŘEDOVĚKEM ZEMĚ. Období trvalo asi 160 milionů let. Velká prvohorní pevnina se rozpadla na několik částí, které se pak staly základem současných pevnin, které se od sebe postupně vzdalovaly. Pokračoval vývoj Tichého oceánu a začal se vytvářet Atlantský oceán. Začala se tvořit mladá pohoří ve tvaru pásem. Byly to např. Alpy, Karpaty, Kordillery a Andy. Rovněž se usazovala mohutná souvrství hornin, zvláště břidlic a vápenců.

7 TŘETIHORY Se označují jako NOVOVĚK ZEMĚ. Bylo to velmi neklidné geologické období. Vysoká pásemná pohoří (Alpy, Karpaty, Pyreneje….)se zvrásnila. Pokračoval rozpad staré pevniny. Na jižní polokouli se oddělila Austrálie a Antarktida. Vznikaly převážně písčité a vápencové usazené horniny. Vytvořila se též ložiska hnědého uhlí. Horniny starších třetihor jsou převážně zpevněné, horniny mladších třetihor sypké. Sopečná činnost se projevila jen v některých oblastech, kde vznikala vulkanická (sopečná) pohoří, tvořená převážně čediči. Postupně se ve třetihorách vytvářel dnešní obraz povrchu Země.

8 ČTVRTOHORY Jsou nejmladší etapou vývoje Země. Zahrnují zhruba poslední 3 miliony let. Ve čtvrtohorách žijeme. Horniny jsou zastoupeny téměř výhradně sypkými usazeninami. Nejrozšířenější jsou svahové hlíny a suti, štěrkové a pískové náplavy řek. Dále jsou to naváté písky a spraše, rašeliny a horniny, které vznikly činností člověka. Jsou to navážky, odpadové haldy z dolů a lomů apod. Usazeniny se průběžně vytvářejí i v oceánech a mořích. Čtvrtohorní horniny jsou rozšířeny po celém zemském povrchu a zakrývají horniny starších geologických období.

9 OPAKUJEME!!! Nejstarším a také nejdelším obdobím geologických dějin Země byly………………………. Období vývoje Země rozdělujeme na ……………. geologických období. Vyjmenuj jednotlivá geologická období. Které geologické období nazýváme pravěkem Země a které novověkem Země?

10 ZDROJE: KROULÍKOVÁ J., KROULÍK J., Přírodopis 9. Praha s. ISBN READERS‘ DIGEST VÝBĚR, Všechno o Zemi. Praha s. ISBN


Stáhnout ppt "EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google