Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdroje obživy pro lidstvo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdroje obživy pro lidstvo"— Transkript prezentace:

1 Zdroje obživy pro lidstvo
Jiří Brančík 2,L SPŠE Olomouc 2011

2 Zemědělství Evropy Zemědělská výroba je ve většině evropských zemích vysoce intenzívní a komplexně mechanizovaná.  Z hlediska světového obchodu a zásobování EU má vedle produkce olivového oleje a citrusů (pomerančů) význam také produkce vinné révy.  V zemích EU převládá moderní intenzívní živočišná výroba (s ustájeným skotem). V alpských zemích (především v Rakousku) se jedná o zvláštní intenzívní typ chovu. V přímořských oblastech je zdrojem potravin také rybolov. Nejdůležitější je oblast severozápadní Evropy (skandinávské země, mezi členy EU hlavně Dánsko). Celkově je EU, také díky společné zemědělské politice, soběstačná v produkci obilovin mírného pásu, v produkci brambor, rané zeleniny a ovoce mírného pásu.

3

4

5

6 Zemědělství Afriky Pěstování kukuřice, pšenice, brambor, sorga, luštěnin, sóji, podzemnice olejné, zeleniny, cukr. třtiny, trop. ovoce (ananas), bavlník, tabák, slunečnice, vinařství, chov ovcí, koz, dobytka, drůbeže, prasat, rybolov.  Posledním desetiletí trpí černý kontinent abnormálním suchem, daleko větším než byly sucha v minulém desetiletí, snad vůbec nejhorším v tomto století. Katastrofální sucho ohrožuje bezprostředně životy více než 30-ti miliónů obyvatel Afriky v Angole, Botswaně, Lesovnu, Malawi, Mozambiku, Nambii, Svazijsku, Tanzánii, Zambii, a Zimbabwe. Životy dalších 130-ti miliónů jsou ve vážném nebezpečí, sucho narušuje ekonomiky těchto zemí. Mnohdy je situace ještě katastrofálnější, neboť veškeré zásoby obilí jsou již vyčerpány.

7

8

9 Zemědělství USA Přibližně polovina rozlohy USA se využívá pro zemědělské účely. Produkce překračuje domácí spotřebu a země je jedním z největších vývozců potravin. Široká mechanizace, vědecké metody farmaření na velkých pozemcích způsobily, že v zemědělství pracuje již jen 2,5 % pracovních sil. Přesto se USA podílejí na světové zemědělské produkci asi 15 %. Orná půda zabírá asi 20 % plochy USA a kolem poloviny v zemědělských centrálních oblastech. Vysoké výnosy v souvislosti s intenzivním používáním umělých hnojiv a dalších chemických prostředků vedou ke změně dotační politiky. Snaha koncem 80. let však její realizaci zpomalila. Velkým problémem hospodaření je zejména na Středozápadě půdní eroze.

10

11 Zemědělství Asie Nižší úroveň, převládá jednoduché plantážní zemědělství.  Monzumová Asie - rýže - největší producent Čína, Malajsie, Thajsko (i přebytek) Tropický pás - batáty, soja, citrusy Subtropický a mírný pás-pšenice (35% svět.objemu) kukuřice, soja, proso, brambory - nejvíce Čína, Indie, Turecko, Pákistán Druhořadé postavení, hinduismus zakazuje zabíjet skot a islám konzumaci vepřového masa. Nejvýznamnějším zvířetem Asie je buvol a jak.

12

13 Přelidnění Problém populační exploze je některými lidmi považován za nejdůležitější, protože je to hlavní příčina všech ostatních problémů. Lidská populace opravdu roste exponenciálně a jestli se tento trend nezastaví, je otázkou času, kdy zdroje naší planety lidstvu už nebudou stačit. Přes úspěchy tzv. zelené revoluce při pěstování potravin, nemůže naše prostředí ani společnost takový nárůst vydržet dlouhodobě. Chceme-li, aby každý člověk na zemi v roce 2011 ukojil hlad, musela by se produkce potravin zdvojnásobit, zvláště v rozvojových zemích. Ale dnes kvůli znečištění prostředí, přelidnění a válkám možnosti produkovat potraviny spíše klesají.

14

15

16 Geneticky upravené plodiny
Za GMO je považován organismus s výjimkou lidských bytostí, jehož dědičná informace uložená v DNA byla změněna pomocí technik genového inženýrství K předním světovým pěstitelům GM plodin patří USA, Argentina, Brazílie, Kanada, Indie a Čína Ke komerčnímu pěstování je na území EU povolena pouze GM kukuřice

17

18 Výhody a nevýhody geneticky modifikovaných potravin
vylepšení některých druhů plodin směřující  k jejich odolnosti vůči herbicidům, různým škůdcům, houbám či virům úpravy směřující k zvýšení výnosnosti nebo odolnosti vůči nepříznivým klimatickým podmínkám modifikace směřující k tomu, aby určité rostliny produkovaly léčebné či dokonce očkovací látky  některá rizika jsou považována pouze za možná, jiná se již skutečně projevila rostliny obsahuj írezidua těchto látek (například glyfosát, což je látka jejíž konzumace vyvolává zvýšené riziko non-Hodgkinova lymfonu, tzn. zhoubného nemocnění lymfatických žláz) často zmiňované ale doposud nepotvrzené je riziko zvýšeného výskytu alergií Výhody a nevýhody geneticky modifikovaných potravin

19

20 Potraviny budoucnosti
BIOpotraviny Biopotraviny by oproti běžně produkovaným potravinám měly být zdravější, protože neobsahují přídatné látky, neobsahují škodliviny z pesticidů, herbicidů, z ovzduší i z dalších zdrojů Biopotravina je produktem ekologické zemědělství, biopotraviny nesmí být vyrobeny (produkovány) za pomocí hnojiv minerálního původu, hormonů, pesticidů či geneticky změněných organismů GMO Ve většině členských zemích EU přetrvává ke GM rostlinám (i výrobkům z nich) mnohem opatrnější přístup než třeba v USA, Kanadě a jiných amerických, afrických a asijských zemích

21 Zdroje


Stáhnout ppt "Zdroje obživy pro lidstvo"

Podobné prezentace


Reklamy Google