Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Asie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Asie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Asie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Poloha a rozloha Asie – satelitní snímek Asie = největší světadíl (44,4 mil. km2, třetina zemské souše) většina asijského území leží na severní a východní polokouli (malá část i na západní a jižní polokouli) od Afriky odděleno Suezským průplavem a Rudým mořem Západní Asie – satelitní snímek Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Poloha a rozloha Beringův průliv – satelitní snímek – od Ameriky odděleno Beringovým průlivem a Tichým oceánem od Austrálie odděleno hlubokooceánskými příkopy spolu s Evropou tvoří největší kontinent – Eurasie Eurasie – politická mapa Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Členitost a povrch pobřeží značně členité mnoho poloostrovů a ostrovů
Mount Everest pobřeží značně členité mnoho poloostrovů a ostrovů velmi členitý i povrch: nejvyšší bod na Zemi (Mount Everest m n. m.) nejníže položené místo na Zemi (Mrtvé moře -400 m n. m.) Mrtvé moře Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Členitost a povrch sever: nížiny a vysočiny
Himaláj – snímek z Mezinárodní vesmírné stanice sever: nížiny a vysočiny směrem k jihu se zvedá povrch nejvyšší pohoří světa Himaláj jih: nížiny i pohoří na mnoha místech: činné sopky a častá zemětřesení Himaláj – družicový snímek Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Podnebí Asie zasahuje do všech podnebných pásů polární a subpolární
Asie – mapa podnebí Asie zasahuje do všech podnebných pásů polární a subpolární mírný subtropický tropický suchý, tropický střídavě vlhký (monzuny), tropický vlhký vnitrozemí – kontinentální podnebí Západní Asie – mapa podnebí Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Vodstvo rozsáhlé bezodtokové oblasti
Chang Jiang rozsáhlé bezodtokové oblasti řeky ústící do Severního ledového oceánu (Ob, Jenisej, Lena) řeky ústící do Tichého oceánu (Amur, Huang He, Chang Jiang, Mekong) řeky ústící do Indického oceánu (Indus, Ganga, Brahmaputra) Indus Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Vodstvo řeky ústící do Perského zálivu (Eufrat, Tigris)
Kaspické moře řeky ústící do Perského zálivu (Eufrat, Tigris) řeky ústící do Aralského jezera (Syrdarja, Amudarja) nejrozlehlejší jezero Asie a světa – Kaspické moře (původně moře – slané) další jezera: Aralské jezero (vysychá) a Mrtvé moře (též slané), Bajkal (nejhlubší jezero světa; sladká voda) Jezero Bajkal Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Přírodní krajiny – polární pustiny
nejsevernější ostrovy oblast věčného sněhu a ledu medvěd lední, tuleň, mrož Medvěd lední Přírodní krajiny – tundra Sob polární nejsevernější pevnina mechy, lišejníky, místy keříky a zakrslé stromy sob polární, liška polární Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Přírodní krajiny – tajga
Tygr ussurijský pás severských lesů (Rusko) vlk obecný, liška obecná, jelen, los, medvěd hnědý, tygr ussurijský Přírodní krajiny – lesostep, step vnitrozemí Asie (Kazachstán, Mongolsko, část Číny) úrodná půda králík divoký, divoké kozy, ovce, koně Králík divoký Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Přírodní krajiny – poušť a polopoušť
Velbloud dvouhrbý pás východně od Středozemního moře po jižní Mongolsko velbloudi, štíři a hadi Přírodní krajiny – monzunový les poloostrovy Přední a Zadní Indie velká část přeměněna v plantáže slon indický, nosorožec indický, panda velká, gazela Slon indický Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Přírodní krajiny – tropický deštný les
Orangutan ostrovy jihovýchodní Asie orangutan, tygr, velké množství hmyzu a plazů Mapa světa – vegetační pásy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 Obyvatelstvo v minulosti nejvyspělejší kultury (Mezopotámci, Číňané, Indové, Arabové) světadíl s největším počtem obyvatel na světě (4 mld.) rasy: europoidní, mongoloidní, míšenci mnoho národů a jazyků Číňané Arabové Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Obyvatelstvo Mešita náboženství: islám, buddhismus, hinduismus, judaismus, křesťanství velkoměsta (chudinské čtvrti) v Asii nejvíc velkoměst na světě Buddha Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 Hospodářství – zemědělství
Rýžové pole rostlinná výroba: rýže, pšenice, sója, bavlník, sezam, podzemnice olejná, len, koření, čajovník, kávovník živočišná výroba: skot, prasata, ovce, velbloudi, osli, drůbež, jak bourec morušový rybolov Plantáže čajovníku Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 Hospodářství – průmysl a nerostné suroviny
průmysl – všechna odvětví (objemově obrovské – levná pracovní síla) nejvyspělejší státy: Japonsko, Izrael, Čína (pouze východní část), Singapur, Malajsie, Jižní Korea, Taiwan značné nerostné bohatství např. ropa (Perský záliv, Kaspické moře, jihovýchodní Asie) Čína – průmyslový závod Singapur – ekonomické centrum Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 Regiony Asie – státy jihozápadní Asie (Turecko, Sýrie, Jordánsko, Izrael, Palestina, Irák, Írán, Saudská Arábie, Kuvajt, Bahrajn, Katar, Spojené arabské emiráty, Omán, Jemen) Kavkaz (Arménie, Gruzie, Ázerbajdžán) jižní Asie (Indie, Pákistán, Nepál, Bhútán, Bangladéš, Srí Lanka, Maledivy) jihovýchodní Asie (Myanmar, Vietnam, Laos, Kambodža, Thajsko, Malajsie, Singapur, Filipíny, Indonésie, Brunej, Východní Timor) východní Asie (Čína, Mongolsko, Japonsko, KLDR, Korejská republika) centrální Asie (Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Turkmenistán, Uzbekistán, Afghánistán) severní Asie – Sibiř (Rusko) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 Politická mapa Asie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 Zdroje – použitá literatura
SVATOŇOVÁ, Hana. Zeměpis pro 7. ročník Putování po světadílech, 2. díl. 1. vyd. Brno : nakladatelství NOVÁ ŠKOLA, s. r. o., ISBN s. 4 – 43. Zdroje – obrázky Mapa světa – Asie Volně šiřitelné Počítačový model pohledu z vesmíru - Asie Satelitní snímek Asie Satelitní snímek západní Asie Creative Commons Attribution 2.5 Generic license Satelitní snímek – Beringův průliv Politická mapa - Eurasie Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

21 Zdroje – obrázky Foto – Mount Everest Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license Foto – Mrtvé moře GNU Free Documentation License, Version 1.2 Snímek z Mezinárodní vesmírné stanice – Himaláj Volně šiřitelné Družicový snímek – Himaláj Mapa podnebí – Asie Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Mapa podnebí – západní Asie Foto – Chang Jiang Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

22 Zdroje – obrázky Foto – Indus GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – Kaspické moře Foto – Bajkal Creative Commons Attribution 3.0 Unported license Foto – medvěd lední Volně šiřitelné Foto – sob polární Foto – tygr ussurijský Foto – králík divoký Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

23 Zdroje – obrázky Foto – velbloud dvouhrbý GNU Free Documentation License, Version 1.2 Foto – slon indický Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license Foto – orangutan Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Foto – Číňané Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Foto – Arabové Volně šiřitelné Foto – Mešita Foto – Buddha Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

24 Zdroje – obrázky Foto – rýžové pole Volně šiřitelné Foto – plantáže čajovníku Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Foto – průmyslový závod v Číně Creative Commons Attribution 2.0 Germany license Foto – Singapur (ekonomické centrum) GNU Free Documentation License, Version 1.2 Politická mapa Asie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Asie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google