Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236."— Transkript prezentace:

1 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236 Tematická oblast: Makroekonomie Autor: Ing. Vlasta Straková Téma: typy nezaměstnanosti Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_MK_16_typy nezaměstnanosti Datum tvorby: 6. 3. 2013 Anotace: Prezentace je určena pro žáky 2. a 3. ročníku SŠ, slouží k procvičení učiva a ověření znalostí žáků. Klíčová slova: typy nezaměstnanosti, frikční, cyklická, strukturální nezaměstnanost Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“

2 Typy nezaměstnanosti - Frikční - Strukturální - Cyklická

3 Frikční nezaměstnanost  jedná se o normální stav  doba nezaměstnanosti je kratší  bývá spojen s životními cykly člověka (ukončení školy, uzavření sňatku, stěhování, atd.)  nedokonalá mobillita pracovní síly (neochota dojíždět, stěhovat se za prací)

4 Příčiny frikční nezaměstnanosti Nedokonalá mobilita pracovních sil ochota dojíždět nebo stěhovat se za prací Nedokonalá informovanost o pracovních příležitostech lidé se nedozvědí, že je volné místo Životní cyklus člověka ukončení školy, narození dětí, změna bydliště,... snaha zlepšit si postavení v zaměstnání (kariérní žebříček).

5 Strukturální nezaměstnanost Nezaměstnanost, která je spojená se změnou ve strukturách národního hospodářství. Postihuje celé výrobní odvětví a určitá území státu. Př: Ostravsko, Mostecko,...

6 Příčiny strukturální nezaměstnanosti Změny ve struktuře národního hospodářství Technický pokrok  se zvyšuje produktivita práce, je potřeba méně zaměstnanců. Ukončení výroby některých výrobků  videorekordéry Levný dovoz  Textil do ČR – zánik textilního průmyslu v ČR

7 Příčiny strukturální nezaměstnanosti Změna v preferencích spotřebitelů Př. Jestliže přestanou kupující kupovat a následovně výrobci přestanou vyrábět, tak se začnou propouštět lidi a to vede k nezaměstnanosti.

8 Příčiny strukturální nezaměstnanosti Změny ve struktuře světové ekonomiky  zvýšení cen ropy  neúroda (káva, kakao, rýže atd.)  politická nestabilita v zahraniční  hospodářská krize u zahraničních odběratelů

9 Cyklická nezaměstnanost Je spojena s cyklickým vývojem hospodářství Výrazně roste v období recese a mizí při konjunktuře. Zvláštní formou cyklické nezaměstanosti je sezónní nezaměstnanost

10 ÚKOLY 1.Paní Novotná byla švadlena. Zaměstnavatel zkrachoval díky dovozu levného textilu z Asie. Jedná se tedy o ……... nezaměstnanost. 2. Pan Nový byl propuštěn. Stavební firma nemá v zimě žádné zakázky. Jedná se tedy o ……... nezaměstnanost. 3. Pan Novák se přestěhoval do jižních Čech. Jedná se tedy o ……... nezaměstnanost.

11 ÚKOLY - řešení 1.Paní Novotná byla švadlena. Zaměstnavatel zkrachoval díky dovozu levného textilu z Asie. Jedná se tedy o strukturální nezaměstnanost. 2. Pan Nový byl propuštěn. Stavební firma nemá v zimě žádné zakázky. Jedná se tedy o sezónní (cyklickou) nezaměstnanost. 3. Pan Novák se přestěhoval do jižních Čech. Jedná se tedy o frikční nezaměstnanost.

12 Zdroje Sojka M., Pudlák J.: Ekonomie pro střední školy, 5. upravené vydání, Praha, Fortuna, 2009, ISBN 978-80-7373-013-0 Není-li uveden zdroj, je použitý materiál z vlastních zdrojů autorky.


Stáhnout ppt "Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236."

Podobné prezentace


Reklamy Google