Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ultrafialové záření.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ultrafialové záření."— Transkript prezentace:

1 Ultrafialové záření

2 Ultrafialové záření Ultrafialové (zkratka UV, z anglického ultraviolet) záření je elektromagnetické záření s vlnovou délkou kratší než má viditelné světlo, avšak delší než má rentgenové záření. Pro člověka je neviditelné, existují však živočichové (ptáci, plazi, některý hmyz), kteří jej dokáží vnímat. Jeho přirozeným zdrojem je Slunce.

3 Co je UV záření. Ultrafialové záření (UV) je na energii bohaté elektromagnetické záření, které se svou vlnovou délkou od cca 10nm po 400nm nalézá mezi viditelným pásmem slunečního záření a pásmem záření rentgenového. Podle závislosti na různých účincích paprsků se rozlišují následující pásma

4 Působení UV na organismy.
Při působení UV záření na biologické organismy je rozhodující rozsah vlnových délek od UV-A do UV-C. UV záření může být zdraví škodlivé!!! Poškozuje některé organické tkáně (například oči nebo kůži). UV paprsky by měly být směřovány do míst, které sterilují a ne do okolí. I malá dávka může vyvolat například zánět spojivek, případně takzvanou chorobu svářečů, při vyšších dávkách těžce poškozuje zrak. Děti jsou k UVC záření obzvlášť citlivé, proto nesmí být vůbec vystaveny přímému ozáření. Přípustné je pouze odražené záření od dále ležících stěn nebo stropu a to po dobu co nejkratší. UV záření může mít negativní vliv nejen na lidi, ale i na rostliny.

5 Účinky UV záření Pozitivní účinky UV:syntéza vitamínu D, produkce melaninu Nepříznivé účinky UV:šedý zákal, poškození DNA Akutní účinky UV:olupování kůže, otoky, spálení pokožky, předčasné stárnutí Chronický účinek UV:povolení podkožního vaziva, suchost kůže, pigmentové skvrny, tvorba vrásek, předčasná stárnutí kůže a celého organismu UV-A 400 – 315 nm –zhnědnutí kůže UV-B 315 – 280 nm –zčervenání kůže,záněty,puchýře UV-C 280 – 200 nm –je zhoubné pro živé organismy.

6 Využití UV svítidla na kontrolu např. cenných papírů, kreditních karet, některých dokladů výbojkové obloukové lampy (xenon, měď) dezinfekce, biochemie kontrola elektrického průboje čištění vody detektory požáru „neviditelný inkoust“ opalování stabilizátory při výrobě plastů, kosmetiky a filmů

7 Obrázky

8 Odkazy http://www.irmann.cz/princip_uv.html


Stáhnout ppt "Ultrafialové záření."

Podobné prezentace


Reklamy Google