Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ALOKACE NÁKLADŮ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ALOKACE NÁKLADŮ."— Transkript prezentace:

1 ALOKACE NÁKLADŮ

2 ALOKACE NÁKLADŮ Alokace nákladů = činnost přiřazování nákladů příslušnému objektu, který je předmětem našeho řízení Objektem nemusí být pouze podnikový výkon, ale i útvar nebo jakékoli manažerské rozhodnutí.

3 ALOKACE NÁKLADŮ Je třeba se zabývat: cíli alokace principy alokace
fázemi alokace

4 CÍLE ALOKACE Nejobecnější cíl = poskytnout informace o nákladech, které jsou pro určité rozhodnutí relevantní Každý způsob alokace musí respektovat nejen vztah nákladu k objektu, ale zejména rozhodovací úlohu.

5 ROZHODOVACÍ ÚLOHY Úlohy o způsobu využití ekonomických zdrojů na vytvořené kapacitě Úlohy, vycházející z propočtu nákladů vynaložených v souvislosti s výkony Informace pro cenová rozhodování Úlohy, jejichž cílem je zainteresovat manažery a zaměstnance na jednání ku prospěchu podniku a pro dosažení podnikových cílů Tzv. reprodukční úlohy Úlohy o vázanosti ekonomických zdrojů v produktech podnikové činnosti

6 PRINCIPY ALOKACE Princip příčinnosti Princip únosnosti
Princip průměrování Jednotlivé nákladové položky je nutné přiřazovat podle stejnorodého principu, který musí být znám uživateli.

7 ALOKAČNÍ FÁZE = dílčí část celkového procesu přiřazování nákladů objektům (finálním výkonům), jejímž cílem je vyjádřit míru příčinné souvislosti mezi nákladem a objektem alokace

8 ALOKAČNÍ FÁZE Nejprve je třeba přiřadit přímé náklady takovému objektu alokace, který příčinně vyvolal jejich vznik. Poté probíhá fáze „přetřídění“ nákladů z jednoho objektu na druhý, kdy je třeba vyjádřit vztah mezi dílčími objekty alokace a objektem, který vyvolal jejich vznik. V poslední fázi je potom třeba co nejpřesněji vyjádřit podíl nepřímých nákladů připadajících na jednotlivý výkon.

9 ROZVRHOVÁ ZÁKLADNA Výše nepřímých nákladů přiřazená kalkulační jednici je nejvýrazněji ovlivněna volbou rozvrhové základny. Ta představuje spojovací můstek, který umožňuje překlenout zprostředkovaný vztah nepřímých nákladů k jednici výkonu. Rozvrhová základna by měla být ve vztahu příčinné souvislosti jak k rozvrhovaným nákladům, tak i k objektu alokace.

10 ROZVRHOVÁ ZÁKLADNA Kalkulační vyrovnání = přesun nákladů mezi jednotlivými druhy výkonů, který vede k získání zkreslených informací.


Stáhnout ppt "ALOKACE NÁKLADŮ."

Podobné prezentace


Reklamy Google