Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zavedení eura v SR a důsledky pro ČR a SR doc. Ing. Vratislav Kozák, Ph.D. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta managementu a ekonomiky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zavedení eura v SR a důsledky pro ČR a SR doc. Ing. Vratislav Kozák, Ph.D. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta managementu a ekonomiky."— Transkript prezentace:

1 Zavedení eura v SR a důsledky pro ČR a SR doc. Ing. Vratislav Kozák, Ph.D. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta managementu a ekonomiky

2 2 Václav Klaus Česko v nejbližších letech jednotnou evropskou měnu nepotřebuje. "Pro nás je v této chvíli zbytečností. I kdybychom byli obklopeni zeměmi eurozóny, tak na tom nevidím nic špatného."

3 3 Jan Švejnar liberální ekonom je pro rychlé přijetí Eura uplatní se výhody volného obchodu v EU

4 4 Co přinese euro firmy vydělají inflace stoupne vývozcům odpadne velké trápení - nejistý vývoj měnového kurzu když zmizí koruna, česká ekonomika přijde o důležitou páku - směnný kurz Když posiluje, pomáhá dohánět vyspělejší země eurozóny. "Účinek kurzu se vytratí a Česko tak bude moci dohánět ceny ve vyspělejších zemích pouze prostřednictvím vyšší inflace

5 5 Přínosy eura přínos eura pro české firmy ve výši 54 miliard korun (1,68 procenta HDP). náklady odhadované na 28 miliard korun, hlavně na úpravu softwaru. To znamená, že podnikatelé by na zavedení společné měny hypoteticky vydělali 26 miliard korun. odstranit neblahý vliv kolísajícího směnného kurzu. Vždyť si se zahraničními partnery každý rok vymění zboží a služby v hodnotě odpovídající zhruba 130 procentům HDP

6 6 Přínosy eura v českých korunách se platí jenom v obchodu se SR, naproti tomu v eurech "protéká" přibližně 80 procent zahraničního obchodu. jakmile se z eura stane "domácí měna", kurzovým výkyvům bude podléhat jen asi pětina zahraničního obchodu. Celý podnikový sektor bude stabilnější. firmy budou moci po zavedení eura také spolehlivěji plánovat - nejenom investiční projekty či náklady na úroky, ale i výši dividend.

7 7 Kdy euro v ČR Mirek Topolánek: Na euro v roce 2012 zapomeňme. "Chceme být dobře připraveni a učinit naprosto seriózní politické rozhodnutí," prohlásil včera premiér. Pokud Maďarsko stihne spravit svůj rozpočet tak rychle, jak právě slibuje, budeme poslední ve střední Evropě. Eurem se bude možná dřív platit i v Sofii. Ta slova padají ve chvíli, kdy 80 procent firem v čele s velkými exportéry chce mít euro co nejrychleji.

8 8 Pro rychlou výměnu jsou čtyři argumenty atraktivní kurz pro vývozce stabilita snadné obchodování a cestování tlak na reformy

9 9 Tři argumenty pro vyčkávání Česká ekonomika stále není s evropskou příliš sladěná, a protože ceny jsou výrazně nižší euro by přineslo vyšší inflaci dokud koruna sílí, rychle bohatneme. Může však přijít pád

10 10 Až zůstaneme poslední ve středu Evropy obchody a cestování. Kdyby Česko zůstalo jediným místem střední Evropy bez eura, naše postavení to zhorší. Nabídnou-li sousedé stejné ceny a výkonnost ekonomiky, a k tomu euro navíc, dostanou přednost. zabývat se kurzem a vést účty ve více měnách je především pro globální firmy zbytečnou a velmi drahou byrokracií. Proč by platili za software ve dvou měnách a převody mezi účty.

11 11 Kdy a za kolik Snad ještě důležitější otázka než "kdy", je "za kolik". Čím výš koruna vystoupá, tím vstoupíme do měnové unie jako bohatší lidé. Ekonomové se shodují, že prostor pro posilování měny tady stále je. Ceny i platy v Česku zaostávají za evropským průměrem víc než v ostatních zemích. Ve výkonu ekonomiky na jednoho obyvatele jsme na úrovni 80 procent Evropské unie, v produktivitě práce na 70 procentech. Ceny jsou na 60 procentech unie, ale platy jen na 35 procentech.

12 12 Zpevňování koruny Risk spočívá v tom, že nikdo přesně netuší, kdy zpevňování skončí, a koruna naopak začne ztrácet. Dalším nebezpečím jsou finanční krize, které mohou náhle měnu položit. "Euro je jako povinné ručení na auto. Když jste v pohodě, nepotřebujete ho. Při nehodě se vám sakramentsky hodí," říká ekonom Jan Mládek z ČSSD.

13 13 Za kolik Jan Brotánek, Finsko: „Reálný" kurz leží (bereme-li v úvahu nižší produktivitu práce v ČR oproti EU) někde v rozmezí 12 - 15 Kč/euro Analytici: Při stejné rychlosti posilování korunu v roce 2012 cca 20 Kč/euro Zdeněk Tůma: Euro nám vyšší životní úroveň nepřinese

14 Přeji Slovenské republice úspěšné zavedení eura.


Stáhnout ppt "Zavedení eura v SR a důsledky pro ČR a SR doc. Ing. Vratislav Kozák, Ph.D. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta managementu a ekonomiky."

Podobné prezentace


Reklamy Google