Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MEDIÁLNÍ VÝCHOVA- NOVINY 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MEDIÁLNÍ VÝCHOVA- NOVINY 1"— Transkript prezentace:

1

2 MEDIÁLNÍ VÝCHOVA- NOVINY 1

3 HISTORIE NOVIN Význam středních vrstev, růst gramotnosti- vznik a rozšíření novin Předchůdce- bulletin (již v římském císařství od roku 59 př. n. l.) Jedny z nejstarších novin Gazette de France (La Gazette) 1631 Post- Och Inrikes Tidningar (Švédsko) 1645 Daily Courant (Anglie) 1702 Přinášely informace o domácích i zahraničních událostech, ze světa obchodu, vznikal seriózní tisk

4 HISTORIE NOVIN Polovina 19. století- komercializace tisku.
Název hlavně v anglicky mluvících zemích- tabloid press Vzniká tak New York Daily News, The Sun, později navazuje i český Blesk Zprávy o sportu, klípky o slavných osobnostech, zprávy o zločinech, sklon k senzacím Úkol: Zkus vymyslet názvy zpráv o koncertu tvé oblíbené kapely, o dopadení hledaného zločince, o úspěchu spolužáka v celostátní soutěži. Snaž se, aby titulek upoutal.

5 HISTORIE NOVIN První české noviny- Krameriusovy c. k. noviny 1789
Dnešní noviny: MF Dnes, Právo, Lidové noviny, Hospodářské noviny, Sport, METRO (zdarma), Blesk, Aha! Které noviny podle tebe jsou nejprodávanější: Blesk (bulvár), MF Dnes (seriózní tisk)

6 FORMÁT NOVIN Existují tři základní typy formátu novin:
broadsheet x 600 mm, The New York Times berliner- 470 x 315 mm, Le Monde, Lidové noviny tabloid- 430 x 280 mm, typický pro bulvár, The Sun, ale i seriózní deníky- El País Tendence zmenšovat formát.

7 Zajímavosti V některých zemích světa se noviny omezují na městské oblasti. Egypt- jen Káhira Mexiko- 1896, El Imparcial Čína- noviny zavedli Američané, některé vycházely anglicky, založen China Mail Sovětský svaz- stranický deník Pravda a vládní Izvestija, vycházely ve velkém nákladu bez ohledu na poptávku čtenářů V deseti zemích Afriky nevycházejí žádné deníky

8 Zajímavosti Úkol: Dostal ses do země Chmurnia, která nevydává žádné noviny. Nemají internet, telefon, televizi. Chceš, aby obyvatelé měli nějaké zprávy o tom, co se v této smutné zemi děje. Jak založíš noviny, co v nich budeš publikovat? Tvůj kamarád je v zemi Gaudia, ale ani tam nevydávají noviny, nemají mediální prostředky. Chce také založit noviny. Ale jak si kamarádi poradí, když v jedné zemi se nedaří a v druhé si žijí celkem spokojeně? Jak ten založí noviny, co v nich bude publikovat?

9 Zdroje Larousse, Věda a technika, Albatros 1998, sv. 2
Larousse, Lidská společnost, Albatros, 2001, sv. 6


Stáhnout ppt "MEDIÁLNÍ VÝCHOVA- NOVINY 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google