Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Deset historicky největších fúzí a akvizic (dle hodnoty obchodu)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Deset historicky největších fúzí a akvizic (dle hodnoty obchodu)"— Transkript prezentace:

1 Deset historicky největších fúzí a akvizic (dle hodnoty obchodu)

2 Předmluva Fúze a akvizice jsou v anglofonních zemích a na světových trzích označovány zkratkou „M&A“, kde „M“ znamená merges (fúze) a „A“ jsou acquisitions (akvizice). Tuto zkratku budu nadále v textu z důvodu úspory prostoru i času používat.

3 Historie Nejvíce fúzí a akvizic se odehrálo v průběhu 90. let (od roku 1990) a trend pokračuje až dodnes. Proč tomu tak je? Došlo k rozpadu východního bloku a sám Sovětský Svaz (resp. Rusko) i jeho socialističtí vazalové transformovali své ekonomiky na tržní, přičemž došlo také k privatizaci státního majetku. Na světový trh se tak dostalo skoro o třetinu více kapitálu. Bylo a je stále více s čím obchodovat. Globalizace společně s prudkým rozvojem výpočetní a komunikační techniky umožňuje snadný přenos kapitálu kamkoli na světě po globálním trhu.

4 M&A obchody měly několik celosvětově známých trendů:
1) M&A v automobilovém průmyslu (např. Volkswagen Group zakoupil do svého portfolia automobilky Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini atd.) 2) M&A ve zbrojním průmyslu (typicky vznik evropské EADS) 3) M&A v mobilních komunikacích (vzpomeňme na akvizice všech původně českých telekomunikačních společností zahraničními provozovateli)

5 4) M&A v farmaceutickém průmyslu (typicky: firma Pfizer, která provedla na americkém trhu „velké tažení“ a skoupila všechny konkurenční společnosti) 5) M&A v počítačovém průmyslu (např. akvizice společnosti Compaq společností HP, akvizice ATI od AMD atd.) 6) M&A v průmyslu těžby a zpracování uhlíkovodíkových paliv a maziv

6 Deset historicky největších M&A, dle hodnoty obchodu:

7 10. místo Akvizice Ameritech Corporation, společností SBC Communications
V roce 1999 došlo k dalšímu obchodu mezi provozovateli mobilních telekomunikačních sítí. Společnost SBS Comunications koupila (přátelské převzetí) firmu Ameritech Corporation za 63 mld. USD. SBS Comunications (USA) je společnost založena v roce 1983, ale pod tímto názvem již od roku nevystupuje. Dnes je známa jako AT&T, inc., neb v roce 2005 firmu AT&T koupila a ponechala si její jméno. AT&T, inc je dnes největším telefonním (poskytuje jak pevné linky, tak i mobilní komunikace) a internetovým poskytovatelem v USA se 150 miliony zákazníky. Ameritech Corporation (USA), také založeno r.1983, byl americký telefonní provozovatel. Tato společnost nabízela opět jak připojení pomoci pevné linky, tak i služby mobilních operátorů. Po akvizici (horizontální) obchodní jméno Ameritech Corp. stále existuje, jako jedna z obchodních značek, pro produkty megakorporace AT&T, inc. Důvodem obchodu byla snaha SBS Comunications stát se největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v USA, což se jim také podařilo.

8 9. místo Akvizice AT&T Broadband & Internet společností Comcast Corporation
V roce 2001 kupuje americká telekomunikační společnost (přítelské převzetí) internetovou divizi společnosti AT&T (pozor, neplést s AT&T, inc; ta vznikla až v roce 2005, kdy SBC Communications koupily zbytek AT&T). Hodnota tohoto obchodu byla 72,041 mld. USD. AT&T Broadband & Internet (USA) byla internetová divize společnosti AT&T (American Telephone & Telegraph, založeno 1885). Comcast Corp. (USA) je významný americký telekomunikační operátor, který má zaměstnanců (pro srovnání, tržní leader AT&T, inc. jich má ). Důvodem akvizice byla snaha získat dostatečné zázemí a rozšířit si zákaznické portfolio ohledně internetových služeb.

9 8. místo Akvizice BellSouth Corporation společností AT&T, inc.
V roce 2006 kupuje společnost AT&T, inc. (opět přátelské převzetí), firmu BellSouth Coproration. Tento obchod měl hotnotu 72,5 mld. USA. BellSouth Coproration (USA), založena 1983, byla opět telekomunikační společnost provozující jak mobilní, tak i kabelové telefonní sítě a to hlavně na jihu USA. Důvodem obchodu byla snaha AT&T, inc. stát se tržním leaderem (což se podařilo) a hlavně získat telekomunikační sítě kolem velkých měst na jihu USA (Atlanta a spol.).

10 7. místo Sloučení společností Citicorp a Travelers Group
V roce 1999 došlo ke sloučení společností Citicorp (společnost vlastněná koncernem Citigroup), která provozuje známé banky Citibank, se společností Travelers Group, což byla společnost vlastněná koncernem Control Data Systems (aby se to nepletlo). Hodnota obchodu byla 73 mld. USD. Citicorp (USA), založena 1812, je firmou provozující celosvětovou síť bank Citibank a centrální částí Citigroup. Travelers Group (USA), založena 1984, je společnost poskytující cestovní pojíštění. Po sloučení s Citicorp se stala její dceřinou společností a její jméno bylo nadále využíváno. Důvod obchodu: společnost Citicorp, chtěla společně s bankovními službami nabízet i cestovní připojištění a k tomu využít dealerské sítě obou společností. To se ovšem neujalo a v roce 2005 došlo k oddělení společnosti Travelers Group (Citigroup tuto dceřinou společnost prodal) firmě St. Paul.

11 Historii obou společností vynechám, protože se prameny různí.
6. místo Splynutí Shell Transport & Trading a Royal Dutch Petroleum Co. Tento obchod proběhl v roce 1907 a měl hodnotu 74,6 mld. USD (v cenách roku 2008). Dvě holandské firmy zabývající se těžbou a obchodem s ropou se spojily a vytvořili společnost Royal Dutch Shell, což je dnes po Exxon Mobil druhý největší hráč na trhu s ropou. Historii obou společností vynechám, protože se prameny různí. Důvodem obchodu byla potřeba vytvořit velkou společnost, která by se lépe prosazovala na tehdejších rychle se utvářejících trzích.

12 5. místo Splynutí Glaxo Wellcome Plc. a SmithKline Beecham Plc.
V roce 2000 se splynuly dvě velké britské farmaceutické společnosti. Cena tohoto obchodu se odhaduje na 76 mld. USD. Vznikla nová společnost s názvem GlaxoSmithKline. GlaxoWellcome (GB) byla založena v roce 1880 a po celou dobu své existence se jednalo o významnou farmaceutickou firmu. SmithKline Beecham (GB) byla založena dokonce už v roce Se společností GlaxoWellcome si konkurovaly více než 100 let. Důvodem tohoto splynutí byla snaha stát se významnou farmaceutickou společností na světové trhu. Dalším důvodem byl rovněž britský patriotismus. Splynutí se podařilo a GlaxoSmithKline je dnes čtvrtou nejvýznamnější farmaceutickou společnost na světě (první je Johnson and Johnson, dále Pfizer a Bayer).

13 4. místo Splynutí firem Exxon a Mobil
V roce 1999 vzniká firma ExxonMobil, která se stává nejvýznamější společností v oblastí těžby a zpracovávání uhlovodíkatých paliv a maziv na světě. Cena tohoto obchodu byla 77 mld. USD. Společnost Mobil (USA), založeno 1911, stejně jako společnost Exxon (USA), založeno 1973, byly významné americké společnosti zabývající se těžbou, zpracováním a prodejem ropy a produktů s ní spojených (např. sítě čerpacích stanic). K jejich splynutí došlo v roce 1999 po delším tlaku ze strany Royal Dutch Shell. Obě společnosti tak chtěly vytvořit jednak čistě americkou ropnou společnost a úspěšně konkurovat evropské Shell (jednalo se tedy o národností i finanční důvody).

14 3. místo Sloučení firem Pfizer a Warner-Lambert
V roce 2000 došlo k sloučení firem v hodnotě 90 mld. USD. Jednalo se o dvě známé farmaceutické firmy z USA. Společnosti Pfizer a Warner-Lambert. Obchodní značka Warner-Lambert tím přestala existovat. Společnost Warner-Lambert (USA) byla založena v roce 1856. Společnost Pfizer (USA), dnes druhý největší farmaceut na světě, byla založena v roce 1849. K sloučení společností došlo hlavně proto, že Pfizer se snažil (a snaží) stát světovou farmaceutickou jedničkou. Se společností Warner-Lambert ho spojovala podobná historie, sídlo na území USA a hlavně mnoho farmaceutických patentů, které si tyto dvě společnosti vyměnily. Proto bylo sloučení vzhledem k ambicím Pfizeru více než logické,.

15 2. místo Splynutí firem AOL a Time Warner
V roce 2001 došlo k splynutí technologické společnosti a poskytovatele internetového připojení America On Line a zábavního průmyslníka Time Warner. Vzniká tak společnost AOL Time Warner. Cena tohoto obchodu byla neuvěřitelných 164,8 mld. USD. Time Warner (USA) vznikl v roce 1990 splynutím firem Time a Warner a tato společnost se zabývá zábavním průmyslem. Od filmových studií v Hollywoodu, přes největší hudební vydavatelství na světě, desítky televizních stanic, až po vydávaní knih a časopisů. I mnoho firem v České republice je vlastněno tímto gigantem (třeba TV Prima). AOL – America On Line (USA) byla společnost založená v roce 1983 jako výrobce a prodejce počítačů. Časem tento segment IT trhu opustila a začala se věnovat vývoji softwaru, ale hlavně internetovému připojení. Dnes je jedním z nejvýznamnějších poskytovatelů internetového připojení v USA. Důvodem tohoto splynutí byla snaha vytvořit multifunkční korporaci, která je schopna své produkty nabízet zákazníkům na všech dosud existujících médiích (TV, tisk, internet, rádio…).

16 1. místo Akvizice společnosti Mannesmann firmou Vodafone Airtouch PLC
V roce 1999 se nadnárodní mobilní operátor Mannesmann (GER) dohodl s firmou Vodafone Airtouch PLC (GB) na prodeji všech svých trhů právě této společnosti. Vodafone za tento obchod zaplatil neuvěřitelných 183 mld. USD, což činí v přepočtu dnešním kurzem dolaru tři státní rozpočty České republiky. Management firmy Mannesmann se dohodl s Vodafonem. Šlo o přátelské převzetí. Společnost Mannesmann AG byla založena roku Po technickém „boomu“ mobilních telefonů v devadesátých letech se stala nejvýznamnějším německým operátorem. Společnost se rovněž rozšiřovala na ostatní trhy západní Evropy, např. britský a francouzský. Důvodem akvizice byla snaha Vodafonu stát se nejvýznamnějším světovým mobilním operátorem a být na významném německém trhu.

17 Děkuji za pozornost. Ivo Stáňa, 2009


Stáhnout ppt "Deset historicky největších fúzí a akvizic (dle hodnoty obchodu)"

Podobné prezentace


Reklamy Google