Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Věcný záměr zákona o vysokých školách - výstup z jednání legislativní komise JUDr. Marek Hodulík Sněm RVŠ, 24.11.2011.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Věcný záměr zákona o vysokých školách - výstup z jednání legislativní komise JUDr. Marek Hodulík Sněm RVŠ, 24.11.2011."— Transkript prezentace:

1 Věcný záměr zákona o vysokých školách - výstup z jednání legislativní komise JUDr. Marek Hodulík Sněm RVŠ, 24.11.2011

2 PROBLEMATICKÉ FORMULACE V zájmu posílení schopnosti vzájemné soutěže vysokých škol zákon též rozšíří kompetence orgánů samosprávy veřejných vysokých škol, čímž bude směřovat k dalšímu zvyšování autonomie vysokých škol zahájeného přijetím současného zákona o vysokých školách. V průběhu konzultací se ukázalo, že se výrazně zvýšil počet zastánců nové právní úpravy v novém zákoně, neboť pozitiva nové právní úpravy (vzhledem k rozsahu navrhovaných změn) převážila nad variantou novely zákona o vysokých školách, která by navíc musela být široce pojata v komplexním smyslu úprav.

3 Problematické okruhy církevní školy – pracovní skupinou odmítnuty, přesto dán prostor k další diskusi – viz pozn.č. 11 V další diskusi bude vymezeno též věcné řešení týkající výkonu oprávnění registrovaných církví a náboženských společností podle § 7 odst. 1 písm. e) zákona č. 3/2002 Sb., svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů v platném znění (zákon o církvích a náboženských společnostech) v oblasti vysokého školství Fúzování a slučování škol – chybí možnost rozdělení Zákon nově podpoří integrační procesy ve vysokoškolském systému tím, že upraví a) možnost fúze (sloučení nebo splynutí) veřejných vysokých škol veřejnoprávní smlouvou, b) možnost sloučení soukromé vysoké školy s veřejnou vysokou školou jako nástupnickou právnickou osobou a c) veřejnoprávní následky fúze soukromých vysokých škol; v souvislosti s tím zejména zákon upraví přechod oprávnění vyplývající z akreditací fúzujících vysokých škol na nástupnickou vysokou školu.

4 Problematické okruhy Statut jako jedinný zákonem definovaný předpis školy X povinnosti lze studentovi udělit pouze na základě zákona Vklady do jiných právnických osob – chybí souhlas Akademického senátu Vázanost rektora v pracovní smlouvě dlouhodobým záměrem X program rektora, nutnost zveřejnit smlouvu s rektorem

5 Problematické okruhy Zastoupení studentů Příspěvek na činnost X za činnost Vykonání habilitace v určitém rozmezí od ukončení Ph.D. Ustavení rektora výběrovým řízením


Stáhnout ppt "Věcný záměr zákona o vysokých školách - výstup z jednání legislativní komise JUDr. Marek Hodulík Sněm RVŠ, 24.11.2011."

Podobné prezentace


Reklamy Google