Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STŘEDOVĚKÉ OPTIMUM UŽ NENÍ CO BÝVALO?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STŘEDOVĚKÉ OPTIMUM UŽ NENÍ CO BÝVALO?"— Transkript prezentace:

1 STŘEDOVĚKÉ OPTIMUM UŽ NENÍ CO BÝVALO?

2 Hokejka: neověřená hypotéza
S politickým nábojem

3 Nežli Michael Mann vymyslel svůj hokejkový graf, vědci se shodovali, že ve středověku bylo tepleji než dnes. Souhlasila s tím i IPCC.

4 Na základě hokejky alarmisté začali popírat existenci malé doby ledové i středověkého teplotního optima. V MWP prý nebylo teplo a v LIA tak zima, jak si lidé zvykli myslet A pokud tyto výkyvy vůbec existovaly, prý byly jen lokální, evropská záležitost. Věnují tomu spoustu polemických stránek Například Grist ve svém návodu „Jak mluvit s klimaskeptikem“ Připomíná to Orwellův román 1984, kde vládnoucí Strana přepisuje dějiny, jak se jí to hodí. Na tuto podobnost upozornil například český geolog Miroslav Kutílek ve stati „Kodaň jako podle Orwella“ (Lidové noviny, )

5 Bez peer-review Mannův hokejkový graf v roce vydání 1998 nikdo nekontroloval (Nature). MBH 98 se stal vlajkovou lodí zprávy IPCC Vedoucím dané kapitoly byl sám Mann. Sám tedy posuzoval svou vlastní práci Mann v interview pro WSJ: Nikomu svá data neukážu. Je to mé soukromé vlastnictví. Wegmanova zpráva pro US senát 2005: klimatologická komunita je úzce provázaná, jde o pouhé desítky lidí, kteří se znají s Mannem a vzájemně si recenzují své práce. Neexistuje tam tedy nezávislý dohled. Věc, která není podložena důkazy může být pouze předmětem víry.

6 Ani Mannovi nejbližší kolegové nevěděli, jak k tomu hokejkovému grafu došel. Briffa v u píše kolegovi: „Musíme přijít na to, proč Mannovi v hokejkovém grafu zmizela malá doba ledová.“

7 Části hokejkového grafu jsou vzhůru nohama

8 Mann má hokejkovém grafu data z některých regionů vzhůru nohama

9 Mann středověké teplé období vědomě utajil

10 Už před pěti lety McIntyre objevil na ftp serveru Michaela Manna adresář „BACKTO_1400-CENSORED.“ Ukázalo se, že obsahuje data, která ukazují na vyšší teploty ve středověku, než jak je ukazuje Hokejkový graf. Mann chtěl teplé období utajit, tak nepohodlná data cenzuroval.

11 http://www. eastangliaemails. com/emails. php
Mann: "bylo by skvělé, kdyby se nám podařilo eliminovat to sporné (putative) středověké teplé období"

12 Stroj na hokejky

13 Dole je Mannův Hokejkový graf.
Nahoře je datový šum po aplikaci stejných algoritmů.

14 Produkuje hokejkové grafy z jakýchkoli dat. Dokonce i z šumu.
22. října 2004 v Science, publikovali dr. Zorita a dr. Hans von Storch analýzu hokejkového grafu.Dospěli k závěru, že McIntyre a McKitrick mají pravdu. Software, který Michael Mann použil k rekonstruování vývoje teplot je špatně navržený. Produkuje hokejkové grafy z jakýchkoli dat. Dokonce i z šumu.

15 Hide the decline

16 Sibiřské letokruhy neukazují po roce 1960 oteplování
Sibiřské letokruhy neukazují po roce 1960 oteplování. Klimatologové neví proč tomu tak je, ale rozhodli se to utajit. Jones: "Právě jsem dokončil Mikův trik z Nature... na zakrytí poklesu teplot v Keithově grafu."

17 Hide the decline: stromový graf se smaže a nahradí se grafem z úplně jiných dat (z meteo-stanic – rudá barva)

18 "Když letokruhy neodrážejí oteplení dnes, jak na ně můžeme spoléhat, že zaznamenaly velké oteplení ve středověku, pokud tehdy takové oteplení bylo?“ (Komentář: To říkají klimaskeptici o „problému divergence“ celou dobu. Když to řekneme my, jsme označeni za blázny. Tady to ale říká sám klimatolog).

19 http://assassinationscience. com/climategate/1/FOIA/mail/0932158667
Nyní si už ani sami klimatologové nejsou jisti, které grafy jsou pravé a které zfalšované. Ed Cook se ptá kolegy Briffy, jestli jeho graf, který´“neukazuje žádný pokles teplot“ jsou skutečná naměřená data, nebo zda Briffa použil „bodge“ (švindl).

20 Cherrypicking

21 http://www. eastangliaemails. com/emails. php
McIntyre dělá klimatologům těžkou hlavu. Odhalil totiž, že slavná Briffova studie z roku 1995 byla založena na pouhých třech vzorcích… Briffa uznává, že jeho závěry o teplotách roku 1032 byly asi trochu přehnané (overdone).

22 http://www. eastangliaemails. com/emails. php
29) Klimatologové nezkoumají padni komu padni. Hledají pouze argumenty na podporu předem stanovených závěrů: „Použil jsem každý trik, co znám, abych z těch dat něco vyždímal. Víc už ale žonglovat s chronologií nejde.“

23 V létě 2009 se McIntyre konečně po devíti letech utajování dostal k datům, na nichž stál Briffův článek z roku 2000. Ukázalo se, že Briffa použil ze sibiřského poloostrova Jamal jen vzorky hrstky stromů (letokruhů). Ignoroval stovky studených stromů a graf založil na jediném „teplém“ stromu.

24 Odborníci hokejkovému grafu nevěří

25 Na nátlak US senátu hokejkový graf přezkoumala americká akademie věd (2005)
Zpráva je psána diplomaticky a přímo Manna neodsoudila. Obě strany sporu zprávu pokládaly za své vítězství. Akademie říká, že MWP i LIA existovaly. Potvrzují to i vrty v ledovcích a další zdroje. „Lze s vysokou jistotou říci, že poslední desítiletí byla teplejší než jakékoli jiné období za posledních 400 let Méně spolehlivé však jsou rekonstrukce teplot n.l. („less confidence can be placed…“) Ještě méně důvěryhodné jsou původní závěry Manna a kol. (1999), že „90. léta jsou patrně nejteplejší dekádou a 1998 nejteplejším rokem za nejméně tisíc let“.

26 Novější grafy IPCC od hokejky stále více ustupují
Novější rekonstrukce (znovu) uznávají existenci malé doby ledové Stále je tu „Mickův trik z Nature… na zakrytí poklesu teplot“: sibiřské letokruhy globální oteplování po roce 1940 neukazují. Proto k proxy datům přimontují (černě) údaje z teploměrů (meteo-stanic).

27 Briffa: „Já jsem přesvědčen, že před tisícem let byly teploty zhruba stejné jako dnes…“ (Komentář: Přední alarmista ještě v roce 1999 věřil na středověké teplé období.)

28 http://assassinationscience. com/climategate/1/FOIA/mail/0983566497
Klimatolog píše, že teploty s v dějinách běžně měnily o 1°C a více. Takže míra změny teplot ve 20. století není nic bezprecedentního. Tento člověk očividně hokejkovému grafu nevěří. Hokejkový graf variabilitu klimatu popírá.

29 Briffa: "Zpráva IPCC z roku 2001 neměla říkat, že teploty roku 98 byly bezprecedentní... Míra přesnosti u teplotních rekonstrukcí je přece omezená... Nemůžeme vědět, zda některé konkrétní roky za posledních tisíc let nebyly teplejší."

30 Po aféře Climategate Phil Jones v interview v BBC
řekl, že ve středověku mohlo být stejně teplo jako dnes.

31 Důkazy o teplém středověku

32 GRÓNSKO GRÓNSKO Teploty dle vrtů v ledovci
V době, kdy Sahara byla zelená, bylo v Grónsku o 2°C tepleji. 1000 n.l. Cca př.n.l. GRÓNSKO Teploty dle vrtů v ledovci GRÓNSKO Ve středověku (MWP) bylo asi o 1°C tepleji.

33 Ve středověkém teplém období osídlili Grónsko Vikingové
V drsném klimatu byl tvrdý život, ale když pak nastoupila malá doba ledová, stalo se Grónsko pro Vikingy neobyvatelným. Ve století se tu ochladilo, úrody se zhoršily. Kvůli mořskému ledu, který se rozšířil jižněji, přestaly do Grónska jezdit lodě z Evropy. Vázlo zásobování. Výměnný obchod ustal. V době Kryštofa Kolumba už tyto osady neexistovaly. Podle archeologických vykopávek byly poslední generace grónských osadníků podvyživené, sužované nemocemi a klesla i jejich průměrná výška.

34 Vinice v Anglii Názvy ulic v Londýně dokládají, že zde bývala spousta vinic. V 11. století, kdy Anglii dobyli Normané, provedli soupis nemovitostí (Domesday Book). Jenom na jihu Anglie se tam uvádí přes 40 vinic. V 16. století na začátku vlády Jindřicha VIII bylo v Anglii a Walesu 139 velkých vinic, z toho 11 vlastnil král, 67 šlechta a 52 církev. Pak ale nastoupila malá doba ledová (nejchladnější část v století). Vínu chlad neprospívá. Vinice proto postupně zanikly. Kolem první světové války už v Anglii nebyla vinice ani jedna. Teprve po druhé světové válce se vinice začaly znovu rozmáhat (první zal v Hambledonu). Malá doba ledová totiž skončila a začalo se oteplovat. Vinaři potvrzují, že nárůst teplot ve 20. století vedl ke zvýšení kvality a výnosů vína.

35 Těžko tvrdit, že dnešní teploty jsou výjimečné a bezprecedentní:
--Dnes i ve středověku platí: v každém regionu jsou teploty jiné. --Rekonstrukce středověkých teplot nedokáží teplotu určit na desetinu stupně přesně. --Některé rekonstrukce ukazují MWP stejně teplé jako dnes. Jiné mírně teplejší, jiné mírně chladnější.

36 Existují desítky studií, které potvrzují, že teplé středověké období existovalo a to v mnoha částech světa.

37 Vítězslav Kremlík 2010

38 LITERATURA STŘEDOVĚKÉ OPTIMUM http://www.co2science.org
GRÓNSKO: VRTY V LEDOVCI Dahl-Jensen et al. Past Temperatures Directly from the Greenland Ice Sheet. Science, vol. 286, HIDE THE DECLINE: KONTEXT Stephen McIntyre. IPCC and the Trick. 10 Dec MANN A DALŠÍ MAJÍ SVÉ OTEPLOVACÍ GRAFY VZHŮRU NOHAMA! Stephen McIntyre. The Kaufmann Corrigendum. Climate Audit 26 Oct ZPRÁVA US AKADEMIE O HOKEJKOVÉM GRAFU Committee on Surface Temperature Reconstructions for the Past 2,000 Years. Surface Temperature Reconstruction for the Past 2000 years Shrnutí: VIKINGOVÉ V GRÓNSKU DOPIS US SENÁTU MICHAELU MANNOVI WEGMANOVA ZPRÁVA


Stáhnout ppt "STŘEDOVĚKÉ OPTIMUM UŽ NENÍ CO BÝVALO?"

Podobné prezentace


Reklamy Google