Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Drogy ve světě Andrea Benešová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Drogy ve světě Andrea Benešová."— Transkript prezentace:

1 Drogy ve světě Andrea Benešová

2 Drogy ve světě Andrea Benešová VIII. B 2008 – 2009

3 Obsah: 1. Úvod 2. Zákony 3. Nejrozšířenější drogy ČR 4
Obsah: 1. Úvod 2. Zákony 3. Nejrozšířenější drogy ČR 4. Nejznámější drogy 5. Hlavní výrobci drog 6. Produkce a distribuce drog 7. Drogové stezky 8. Závěr

4 Úvod Pro svou seminární práci jsem si vybrala téma DROGY VE SVĚTĚ, protože je toto téma v současnosti čím dál více aktuální, a i když si někteří myslí, že o drogách ví snad vše, není tomu tak. Dokud se budou drogy dále užívat, tak o nich nikdy nebudeme vědět vše. Protože ten, kdo o drogách ví opravdu všechno, by drogy nikdy neužil. Drogy jsou všude kolem nás, staly se součástí našeho života. Posuzujeme je podle toho, zda jsou okolím tolerovány či nikoli a podle míry rizika spojeného s jejich užíváním.

5 Další důvod mého výběru byl, protože mě toto téma zajímá a chtěla jsem se o drogách dozvědět více do hloubky. Spíše se budu zaobírat zeměpisnými údaji, ale nejdříve vás seznámím se zákonem, který přísně zakazuje České Republice jakkoli konzumovat drogy.

6 Zákony drog v ČR 1. Kdo neoprávněně vyrobí, doveze, vyveze, proveze, nabízí, zprostředkuje, prodá nebo jinak jinému opatří nebo pro jiného přechovává omamnou nebo psychotropní látku, přípravek obsahující omamnou nebo psychotropní látku nebo jed, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let.

7 2. Odnětím svobody na dvě léta až deset let bude pachatel potrestán: spáchá-li čin uvedený v odstavci jako člen organizované skupiny, nebo ve větším rozsahu spáchá-li takový čin vůči osobě mladší než osmnáct let.

8 4. Odnětím svobody na deset až patnáct let bude pachatel potrestán: způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví více osob nebo smrt získá-li takovým činem prospěch velkého rozsahu, nebo spáchá-li takový čin ve spojení s organizovanou skupinou

9 Nejrozšířenější drogy ČR
Nejrozšířenější drogy ČR Češi nejvíce ze všech zemí EU užívají produkty z konopí (marihuany). Mají také výjimečné postavení v užívání pervitinu. Užívíní pervitinu roste všude ve světě kromě Evropy. V Evropě je užívání pervitinu dosud omezeno na Českou republiku, která má s touto drogou dlouhodobý problém. Na pervitinu bylo podle odhadů těžce závislých asi osob. Počet těžce závislých na drogách se loni zvýšil téměř o 2000 lidí. V užívání marihuany dostihla ČR i USA.

10 Nejznámější drogy Heroin - K jeho výrobě se používá mák. Většina
Nejznámější drogy Heroin - K jeho výrobě se používá mák. Většina heroinu pochází ze "Zlatého trojúhelníku" a je vyráběn z opia. Je vysoce návykový a je aplikován převážně pomocí injekčních stříkaček nebo inhalací. Distribuován bývá ve formě bílého prášku. Kokain - Je vyráběn z listů koky. Hlavní výrobce je Kolumbie. Je vysoce návykový a je aplikován inhalací. Je distribuován ve formě prášku.

11 Crack - Je napodobenina kokainu
Crack - Je napodobenina kokainu. V současné době je nejvíce prodáván v USA, kde nahrazuje heroin. Je stejně jako kokain vysoce návykový, aplikován je zejména kouřením. Opium - Slouží jako základní surovina pro výrobu Morfinu a Kodeinu, která se dostává uživatelům ve formě léků.

12 Marihuana - Je vyráběna z listů konopí
Marihuana - Je vyráběna z listů konopí. Aplikována je kouřením, na rozdíl od ostatních drog není silně návyková. Způsobuje stavy euforie, někdy otupělosti a ospalostí. Patří k nejrozšířenějším lehkým drogám. Hašiš - Je derivátem pryskyřic získávaných z konopí. Je silnější než marihuana a bývá aplikován kouřením z dýmek nebo cigaret. LSD - Se vyrábí z kyseliny lysergová, je bezbarvou látkou bez chuti a zápachu.

13 Hlavní výrobci drog Heroin - Zlatý trojúhelník Barma - největší výrobce Laos - druhý největší výrobce Thajsko Zlatý půlměsíc Afghanistán, Pákistán, Tadžikistán, Kazachstán, Kyrgystán, Turkmenistán Dále - Írán,Čína, Tchaj-wan, Vietnam, Hong Kong, Indonesie, Kambodža, Malajsie, Uzbekistán, Indie, Turecko

14 Kokain - Největší producent Kolumbie ( 75% ) světové produkce Největší pěstitelé koky Peru hektarů Kolumbie hektarů Bolívie Ekvádor Hlavní přepravní uzly Panama Mexico Guatemala Nigerie Surinam Brazílie

15 Konopí - Kazachstán Mexico Kolumbie Indie Jamajka Filipíny Guayana

16 Produkce a distribuce drog Kolumbie
Produkce a distribuce drog Kolumbie Největší producent a disributor kokainu, hlavní dodavatel kokainu do USA. Na Kolumbii připadá 75% světové produkce, koka je pěstována na hektarech.Druhý největší pěstitel koky. Také je významný producent heroinu a marihuany.

17 Peru. Největší pěstitel koky na světě
Peru Největší pěstitel koky na světě. Na hektarech polí je vypěstováno 60% celosvětové produkce koky. Plodina je pěstována rolníky. Významná část produkce je předána ke zpracování do Kolumbie, odkud je exportována do dalších částí světa.

18 Zlatý trojúhelník. Nejvýznamější producent heroinu
Zlatý trojúhelník Nejvýznamější producent heroinu. Země "Zlatého trojůhelníku" produkují téměř 75 % světové produkce heroinu. Barma - produkce asi 2500 tun opia ročně Laos - produkce asi 320 tun opia ročně. Thajsko - Významný dopravní uzel pro export drog do Evropy a USA. Produkce asi 30 tun opia ročně.

19 Zlatý půlměsíc. Druhý nejvýznamější producent heroinu
Zlatý půlměsíc Druhý nejvýznamější producent heroinu. Afghanistán - jeden z hlavních producentů a distributorů drog ve Střední Asii. Pákistán Írán Tadžikistán Kazachstán Kyrgystán Turkmenistán

20 Střední Amerika. Mexiko - hlavní centrum exportu drog z Jižní Ameriky
Střední Amerika Mexiko - hlavní centrum exportu drog z Jižní Ameriky. Dovoz převážně lodní a leteckou dopravou. Tranzitní body pro přepravu z Kolumbie do Mexika jsou - Panama Belize Kostarika Salvador Nikaragua Guatemala Hunduras

21 Evropa Polsko - marihuana, opium, kokain Anglie - heroin, marihuana kokain Itálie - kokain Německo - kokain Česká republika - tranzitní tepna drog ze Zlatého trojúhelníku, Turecka a Střední Asie

22 Balkánské země Řecko - heroin, hlavní překladní uzel drog z Turecka Bulharsko - tranzitní tepna drog z Turecka Albánie - centrum pašerácké mafie dodávající drogy do Evropy a Turecka

23 Rusko Velmi důležité centrum a poslední mezičlánek exportu drog ze Zlatého trojůhelníku a Zlatého půlměsíce do Evropy. Původní cesta drog přez Kavkaz a Balkán do Evropy a Severní Ameriky byla z důvodu válečných nepokojů přesunuta převážně přes Sankt Petěrburg a Ukrajinu, která je také významným producentem konopí.

24 Zakavkazská oblast Arménie - tranzitní země pro dodávky hašiše z
Zakavkazská oblast Arménie - tranzitní země pro dodávky hašiše z Afghanistánu Ázerbajdžán - tranzitní země pro dodávky z Afghanistánu, Střední Asie a Íránu

25 Afrika Afrika zastává fukci významného dopravního uzelu pro distribuci drog do Evropy a Severní Ameriky. Egypt -díky kontrole Suezského průplavu umožňuje zajišťovat kontrou nad dodávkami z Indického oceánu ( Pákistán ) Rozsáhlé plantáže marihuany a opia na Sinajském poloostrově. Maroko - významný dodavatel marihuany pro Evropu Nigérie - významné pašerácké centrum, tranzit drog ze zemí východní Afriky, kam míří velká část produkce z Pákistánu a Íránu

26 Jihoafrická republika - významné překladiště heroinu a
Jihoafrická republika - významné překladiště heroinu a kokainu pro cestu do dalších kontinentů Jemen - tranzitní země pro drogy z Kolumbie a Asie Zimbabwe - producent marihuany a tranzitní bod pro kokain z Kolumbie Keňa, Somálsko - tranzitní země pro drogy z Asie

27 Drogové stezky

28 Čokoláda. Čokoláda se také někdy zahrnuje do měkkých drog
Čokoláda Čokoláda se také někdy zahrnuje do měkkých drog. Čokoláda může při nadměrném požívání vést k závislosti. Lidé s velkou touhou po sladkém čokoládovém pokušení se nazývají anglicky chocolate cravers. Podle Melindy Hemmelgarn z Missourské univerzity je na čokoládě v USA závislých 40% žen a 15 % mužů.

29 Čokoláda často slouží jako náhrada za pocity
Čokoláda často slouží jako náhrada za pocity. Kdo byl v dětství často čokoládou odměňován za dobré výkony ve škole či za způsobné chování, při smutku či strachu jí konejšen, může též v dospělosti podobné psychické nálady zahánět čokoládou jako utěšujícím prostředkem. Děti, které bývají pochváleny nemateriálními prostředky, si nevyvinou tento vzorec chování.

30 V roce 1996 vědci ze Neuroscience Institute v San Diegu objevili, že čokoláda obsahuje dokonce látky podobné svým účinkem cannabiodu látku z konopí, avšak pro vyvolání stejných účinků euforie jako při kouření marihuany by bylo jí potřeba sníst obrovské množství MENŠÍ RADA: Čokoládu požívejte pouze omezeně, nikdy nevíte co ve vás může vyvolat.

31 Závěr Při vytváření této seminární práce jsem se dozvěděla spoustu nových věcí: jaká droga se nejvíce užívá v České Republice, odkud a kam se vyváží drogy, kdo je jejich produkční výrobce, zákony užívání drog v České Republice a jiné. Když jsem vyhledávala informace k této seminární práci, tak jsem si o drogách na internetu přečetla drobnější charakteristiku a dozvěděla jsem se že i lidé který si říkají, že by nikdy nebrali drogy ani jiné návykové látky. Nekdy je ale vstřebávají, aniž by o tom věděli.

32 Drogy nikdy nemůžou vyřešit daný problém stejně jako alkohol
Drogy nikdy nemůžou vyřešit daný problém stejně jako alkohol!! Ale dokáži člověka přivést do bezvědomí a pocitu krásného omamného života, který se ovšem brzy zmnění v nepříjemnou realitu. A nazávěr této prezentace bych chtěla říct že, už dřív jsem věděla že nikdy drogy ani podobné návykové látky nechci užívat a i teď jsem přesvědčená až na vyjímky o tom že nadále jsou pro mě drogy přebytečnou součástí lidského života!!


Stáhnout ppt "Drogy ve světě Andrea Benešová."

Podobné prezentace


Reklamy Google