Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_A3-02 HISTORIE POČÍTAČŮ II. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_A3-02 HISTORIE POČÍTAČŮ II. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_A3-02 HISTORIE POČÍTAČŮ II. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ Časová náročnost: 25-30 minut Předmět: INFORMATIKA Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 V druhé polovině 19. století končí éra mechanických počítacích strojů a přichází éra elektronických počítačů.

3 Od tohoto okamžiku začínáme mluvit o jednotlivých generacích počítačů.

4 GENERACE – NULTÁ ( asi 1930) 1.Využívají součástky zvané relé 2.Rychlost – jen několik operací za sekundu 2.Rychlost – jen několik operací za ….sekundu 3.Velký počet skříní

5 Konrád Zuse 1938 – první elektromechanický počítač Z1 (Německo) Z1 – nefunkční, proto sestrojil několik typů Z, funkční až Z3 z roku 1941. Měl výpočetní rychlost 1 operaci za sekundu, klávesnici a paměť na 64 čísel. Zničen při náletu.

6 Howard Aiken 1938 Mark 1 prototyp, rekonstruovaný Vzniká ve stejné době jako počítače Z (1938 – 1944), USA, IBM, méně dokonalý, použit při výpočtu první atomové bomby.

7 MARK 1 Howard Aiken byl v roce 1943 konstruktérem počítače MARK 1, fungující a používaný – dodnes považovaný za první funkční elektronický počítač světa

8 Britský – Colossus 1943 –šifrovací a dešifrovací stroj Colossus, prolomil německé šifry za II. světové války.

9 GENERACE – PRVNÍ (po roce1940 ) 1.Využívají elektronky 2.Rychlost – stovky operací za sekundu 3.Velký počet skříní 4.Používají tzv. diskrétní režim práce

10 Do paměti počítače je zaveden jeden program a data, s kterými pracuje. Poté je spuštěn výpočet, v jehož průběhu není možné s počítačem komunikovat. Po skončení výpočtu musí operátor do počítače opět zavést další program a jeho data. Co je to diskrétní režim?

11 ENIAC (USA) - 1945  Bývá často označován za první počítač této generace.  Byl postaven z 19 000 elektronek, 10 000 kondenzátorů, 7000 rezistorů (odporů), 1 500 relé a byl chlazen dvěma leteckými motory.  Nepoužíval dvojkovou soustavu a nebyl univerzálně využitelný.

12 Vyroben na univerzitě v Pensylvánii, zabíral plochu asi 150 m² a vážil asi 40 tun.

13 detail skříně

14 Elektronkový počítač – EDVAC J. von Neumannovy V roce 1951 byl podle J. von Neumannovy koncepce vyroben počítač EDVAC. Podle von Neumannovy koncepce se počítač skládá z paměti, procesoru, vstupních a výstupních zařízení a důsledně používá dvojkovou soustavu.

15 John von Neumann Američan maďarského původu 1945 – stanovil základní principy pro fungování jakéhokoliv počítače 1.Počítač používá dvojkovou soustavu. 2.Je řízen centrem, které vykonává příkazy dle nějakého programu. 3.Program a data musí být v paměti počítače. 4.Sám je univerzální, ale používá speciální programy.

16 Von Neumannovo schéma tvoří základ stavby současných počítačů. Přítomnost programu a dat v operační paměti počítače umožnilo zavedení cyklů a podmíněného větvení do programů. Cykly a větvení jsou základními prvky všech programovacích jazyků dneška.

17 VSTUPVÝSTUP PAMĚŤ ALJ (Aritmeticko Logická Jednotka) ŘADIČ PROCESOR ALJ – si z paměti vybírá příkazy programu a vykonává je. Při jejich vykonávání může z paměti vybírat i další údaje (data) a může do paměti i zapisovat. řadič – koordinuje činnost celého systému Černé šipky naznačují tok dat červené šipky naznačují řídící pokyny řadiče data putují ze vstupu do paměti, po případném zpracování ALJ mohou být poslána na výstup

18 http://en.wikipedia.org/wiki/File:Relay2.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/Z3_Deutsches_Museum.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Harward_Mark_I_Computer_-_Left_Segment.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Colossus.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/Manchester_Mark_2.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Minaturevacuumtube.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vacuumtuberadio.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Eniac.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:ENIAC_Penn2.jpg


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_A3-02 HISTORIE POČÍTAČŮ II. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ."

Podobné prezentace


Reklamy Google