Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EGYPT Země faraonů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EGYPT Země faraonů."— Transkript prezentace:

1 EGYPT Země faraonů

2 Vznik Egypta Vše začalo kolem roku 3000 př. n. l., kdy neznámý dobyvatel spojil různé oblasti údolí řeky Nil do jednoho státu.

3 Proč zrovna Nil Egypťané jej nazývali jednoduše „řeka“. Každé jaro a léto vystoupil Nil z břehů a rozlil své vody s úrodným bahnem na pole. I dnes se země zelená a plodí jen do vzdálenosti, kam zavodňovací kanály přivádějí jeho životodárnou vodu.

4 Egyptští vládci Narmer Menkaure Hatšepsut Kleopatra
Stál u vzniku egyptského státu. Je to první historicky doložení vládce říše. Menkaure Vládl během údobí nazývaném Stará říše. Byl jedním z hlavních stavitelů pyramid. Mentuhotep Po letech vnitřních bojů na konci Staré říše opět sjednotil Egypt. Ustanovil jako hlavní město Théby. Hatšepsut Na konci Střední říše byl Egypt obsazen cizinci. Po krvavých válkách se moc vrátila do rukou této jediné ženy-faraona. Kleopatra Byla z rodu Ptolemaiovců, který dosadil na trůn Alexandr Veliký. Milenka Julia Caesara a Marka Antonia.

5 Egyptské božstvo Anupev
- je to bůh balzamování zobrazovaný se šakalí hlavou, staral se o těla mrtvých Hor - má sokolí hlavu, faraon byl jeho žijícím pozemským protějškem Usirev - bůh znovuzrození a věčného života, panoval jako nejvyšší soudce mrtvých. Eset - neboli Isis, Usirevova manželka, chránila mrtvé v roli dokonalé manželky a matky, okřídlená bohyně byla často zobrazována na rakvích. Hathor - často zobrazovaná s kravskou hlavou nebo s korunou z kravských rohů, bohyně prosperity, plodnosti, mládí a krásy.

6 Volný čas Lidé často hrávali senet. Vypadala podobně jako naše člověče nezlob se, používaly se vyřezávané figurky a místo kostek se házelo hůlkami. Stolní hry pro vládnoucí vrstvu se vyráběly ze slonoviny, ebenu nebo drahých kovů. Kromě nich patřila ke královské zábavě ještě hudba, tanec a vyprávění příběhů.

7 Lehké jako peříčko Egypťané věřili, že po smrti člověka musí jeho duše cestou do záhrobí podstoupit několik zkoušek. Např. bůh Anupev vážil jejich srdce na mincíři. Protiváhou bylo „peříčko pravdy“. Vedl-li zesnulý poctivý život, bude jeho srdce lehké a Usirev ho odmění věčným životem.

8 Pyramidy – žebříky do nebe
Asi roku 2600 př. n. l. postavil stavitel Imhotep pro faraona Džosera první pyramidu. O šesti obrovských stupních pyramidy se tvrdilo, že jsou žebříkem do nebe, po němž faraon po smrti vystoupí. Stupně pyramidy se zvedají do výšky 62 metrů.

9 Dětské hry Nikdo z dnešních lidí nezná pravidla míčové hry, při níž si hráči seděli na ramenou – možná si po upadnutí míče navzájem vyměnili místa. Chlapci a děvčata si obvykle hrávali odděleně. Hoši z bohatých rodin se učili lukostřelbě a jízdě na koni. Ostatní závodili ve skoku do výšky, v přetahování lanem nebo házeli na terč klacíky podobné šípům.


Stáhnout ppt "EGYPT Země faraonů."

Podobné prezentace


Reklamy Google