Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kompozice Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 20

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kompozice Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 20"— Transkript prezentace:

1

2 Kompozice Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 20
Sekunda osmiletého gymnázia Gymnázium Sušice Mgr. Bohumila Skrbková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II

3 Kompozice Skládaní prvků v celek, (lingv.)
tvoření slov skládáním, (hud.) skládání, komponování, (liter.) záměrné uspořádání jednotlivých jazykových i tematických složek lit. díla v celek… Kompozice ve výtvarném umění - souhrn pravidel a doporučení pro uspořádání všech prvků s využitím barvy a světa… Místo pro hlavní motiv? Na střed? Do některé z třetin? Na zlatý řez...? Jak se vyvarovat zmatečných nebo rušivých prvků…

4 Zlatý řez Vznikne rozdělením úsečky na dvě části tak, že poměr větší části k menší je stejný jako poměr celé úsečky k větší části. Poměr založený na zlatém řezu používali údajně již Egypťané při stavbě pyramid. Rhindův papyrus (asi př.n.l.)  První písemné zmínky - antika Eukleides (asi 340–287 př.n.l.) K zlatém řezu vrací se vrací až renesance. (např. Poslední večeře Leonarda da Vinci), v architektuře (chrám Notre-Dame v Paříži)

5 Centrální kompozice Ideální pro symetrický motiv, jinak bývá považována za neestetickou.

6 Vertikální kompozice Pevná - vede oko diváka obrazem.

7 Horizontální Působí uklidňujícím dojmem

8 Diagonální kompozice Působí dynamicky - zvýrazní perspektivu a prostor
Působí dynamicky - zvýrazní perspektivu a prostor Pokračování x ukončení děje…

9 Křížová kompozice Tady a teď… (horizontála a vertikála)
Tradiční řešení.

10 Trojúhelníková Ideální kompozice – od antiky k renesanci…

11 Zkřížené diagonály Diagonální linie vyvolávají dojem prostoru, pohybu, rychlosti…

12 Třetinová kompozice – zlatý řez
Obraz je rozdělený na tři stejné části. Dalším cílem je umístit objekty do průsečíků třetinových linií.

13 Praktický úkol Projděte volně dostupné fotografie a ke každé kompozici najděte jeden konkrétní příklad. Najděte zajímavý motiv a objektivem fotoaparátu zachyťte základní kompoziční uspořádání. (centrální, vertikální, horizontální, diagonální, křížovou, diagonální zkříženou a třetinovou kompozici).

14 Kompozice Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Bohumila Skrbková, Gymnázium Sušice Předmět: Informatika, Počítačová grafika Datum vytvoření: duben 2014 Třída: sekunda osmiletého gymnázia Označení: VY_32_INOVACE_Inf-1_20 Anotace a metodické poznámky: Materiál – Grafika – Kompozice mapuje základní typy kompozičního uspořádání (kompozici centrální, vertikální, diagonální, křížovou, trojúhelníkovou, zkřížené diagonály, třetinovou). V praktickém úkolu studenti vyhledají příklady všech zmiňovaných kompozic a následně vytvoří vlastní fotografie v každém kompozičním uspořádání. Použité materiály: PROKOP, Vladimír, Kapitoly z dějin výtvarného umění, O.K.-Soft, 2011, Sokolov Přímo u použitých obrázků je uveden zdroj, ostatní obrázky jsou dílem autora. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Kompozice Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 20"

Podobné prezentace


Reklamy Google