Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,"— Transkript prezentace:

1 Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy, a to jak na povrchu tak i na mořském dně.

2 Výskyt Projevy sopečné činnosti na Zemi jsou nejčastěji vázány na okraje litosférických desek, kde dochází k akumulaci energie a jejímu uvolňování, či na oblasti tzv. hot spot, nad kterými pak vznikají sopky Podle místa výskytu se rozlišují: hlubinný vulkanismus - plutonický (procesy probíhající ve větších hloubkách pod povrchem) povrchový vulkanismus - neptunický (procesy probíhající na povrchu, nebo těsně pod ním).

3 Magma je převážně aluminio-silikátová tavenina, která obsahuje sopečné plyny (například voda, CO2, chlór a fluor). Jedná se o abysální (hlubinný) ekvivalent lávy. Magma vzniká v oblastech zemského pláště a nebo tavením z hornin spodní zemské kůry. Podle místa utuhnutí magmatu rozdělujeme vyvřelé horniny na hlubinné, výlevné a žilné.

4

5 Štítová sopka Stratovulkán

6 Mauna Kea - štítová sopka

7 Stratovulkán - Mount St. Helens

8 Hawaii Volcanoes National Park Image US

9

10

11

12 Úkol: Přiřaď pojmy k jednotlivým částem sopky
podsouvající se litosférická deska sopouch magma sopečný kužel zemětřesení plyn, popel, láva  2. Jak vzniká magma?  3. Co je to láva? 4 6 3 2 1 5 Schéma erupce sopky: Magmatický krb

13 Úkol: Pomocí atlasu přiřaď sopky k daným místům


Stáhnout ppt "Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,"

Podobné prezentace


Reklamy Google