Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Magma je převážně alumino-silikátová tavenina, která obsahuje sopečné plyny. Magma vzniká v oblastech zemského pláště a nebo tavením z hornin spodní zemské.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Magma je převážně alumino-silikátová tavenina, která obsahuje sopečné plyny. Magma vzniká v oblastech zemského pláště a nebo tavením z hornin spodní zemské."— Transkript prezentace:

1

2 Magma je převážně alumino-silikátová tavenina, která obsahuje sopečné plyny. Magma vzniká v oblastech zemského pláště a nebo tavením z hornin spodní zemské kůry.sopečné plynyzemského pláštězemské kůry

3 taveniny se pohybuje v rozmezí hodnot 590 °C až 1 400 °C a její krystalizační teplota souvisí s obsahem vodních par v tavenině. Pokud magma obsahuje vodu, jeho teplota dosahuje nižších hodnot. Bez obsahu vody se může jeho teplota pohybovat i okolo 1 500 °C (tzv. suché magma).°C

4 Hustota magmatu závisí na obsahu vody a pohybuje se řádově v rozmezí hodnot 2,2 až 2,8 g*cm -3

5 Magma je obrovským tlakem vytlačováno směrem vzhůru, až na povrch, kde tomu začínáme říkat láva.

6 Příčinou výbuchu sopek je pohyb horninových bloků zemské kůry, kterou nazýváme desky. V důsledku toho, že na sebe desky narážejí a nebo se od sebe vzdalují, jsou na místě srážky a nebo v jeho blízkosti z velké hloubky vytlačeny na povrch roztavené horniny.

7

8


Stáhnout ppt "Magma je převážně alumino-silikátová tavenina, která obsahuje sopečné plyny. Magma vzniká v oblastech zemského pláště a nebo tavením z hornin spodní zemské."

Podobné prezentace


Reklamy Google