Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Český jazyk – Jan Otčenášek – 9. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Český jazyk – Jan Otčenášek – 9. ročník"— Transkript prezentace:

1 Český jazyk – Jan Otčenášek – 9. ročník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST EU Peníze školám Český jazyk – Jan Otčenášek – 9. ročník

2 Název: Jan Otčenášek Anotace: Nejdůležitější momenty ze spisovatelova života, jeho celoživotní dílo
Vypracoval: Mgr. Květa Jeníčková Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura pro 9. ročník Metodika práce s materiálem: Výkladová prezentace s doplňujícími obrázky pro názornost probíraného učiva, lze využít i k opakování Druh učebního materiálu: Prezentace Ročník: 9. Datum vytvoření: leden 2013

3 JAN OTČENÁŠEK * 19. 11. 1924, Praha † 24. 2. 1979, Praha
† , Praha  Jan Otčenášek byl autorem společenských realistických próz a scenárista

4 JAN OTČENÁŠEK Jan Otčenášek se narodil v Praze v rodině truhláře.
Vystudoval obchodní akademii, maturoval v roce 1943. Poté byl krátce nasazen na práce v Německu, v letech pracoval v továrně Avia Letňany, kde byl činný v ilegální skupině mládeže Předvoj.

5 JAN OTČENÁŠEK Po 2. světové válce začal Jan Otčenášek studovat estetiku na FF UK, ale z rodinných důvodů nemohl studia dokončit. V letech pracoval ve Spolku pro chemickou a hutní výrobu jako exportní úředník. Od roku 1952 působil v sekretariátě Svazu československých spisovatelů, později jako první tajemník.

6 JAN OTČENÁŠEK V roce 1960 se Jan Otčenášek rozhodl pro svobodné povolání jako spisovatel. V roce začal pracovat jako dramaturg Filmového studia Barrandov.

7 O dílech JANA OTČENÁŠKA
Hlavní myšlenkou díla Jana Otčenáška je, že člověk má hledat své vlastní cíle a nepodléhat pohodlné, ale prázdné přizpůsobivosti. Zásadní otázka, jak se člověk vyrovnává se současnou dobou a svým okolím, byla pro něho vázána otázkou, jak se člověk dovede vyrovnat sám se sebou.

8 JAN OTČENÁŠEk dílo Jan Otčenášek vstoupil do literatury dvěma rozsáhlými romány nesoucími pečeť dobové angažovanosti: Plným krokem , pokus o tzv. budovatelský román Občan Brych , v románu sleduje autor únorové události r a přesto, že se snaží o jejich vlastní vidění, podat je pro současnou politickou situaci plně nemůže.

9 JAN OTČENÁŠEK dílo K druhé vlně české válečné prózy patří:
Romeo, Julie a tma , novela patřící k tomu nejlepšímu, co u nás bylo tehdy napsáno. Sugestivně líčí milostný vztah rozvíjející se mezi gymnazistou Pavlem a židovskou dívkou, kterou chlapec za děsivé atmosféry heydrichiády ukrývá. Příběh končí dívčiným tragickým sebeobětováním. Kulhavý Orfeus , rozsáhlý román, v němž autor těžil z vlastních zážitků. Líčí v něm život totálně nasazených studentů své generace a jejich ilegální činnost.

10 JAN OTČENÁŠEK dílo Od 60. let se autor soustředil na intimnější témata: Mladík z povolání , skeptická erotická novela o stárnoucím spisovateli, vytrvalém dobyvateli žen. Když v ráji pršelo , čtenářsky úspěšný román o mladé intelektuální manželské dvojici, která uniká z Prahy do šumavských hor. Zprvu prožívá idylické líbánky, ale představa, že přestavba starého mlýna na hotel jim poskytne novou spokojenou existenci, se nesplní.

11 JAN OTČENÁŠEK dílo Víkend uprostřed týdne , jediná autorova hra - komedie na milosné téma. Pokušení Katarina - autorův životní, značně autobiografický román, v němž se snažil vyrovnat se kriticky sám se sebou. Český filmový režisér se v těžké osobní krizi setkává v Istrii s německou architektkou a jejich milostný vztah je poznamenán rozdílnou životní zkušeností. Román však zůstal nedokončeným torzem. Byl vydán posmrtně.

12 JAN OTČENÁŠEK dílo Otčenášek psal také scénáře k filmům podle svých knih: Občan Brych – 1958 Romeo, Julie a tma Milenci v roce jedna

13 JAN OTČENÁŠEK dílo Původní scénáře: Kolik slov stačí lásce - 1961
Láska mezi kapkami deště s V. Kalinou

14 JAN OTČENÁŠEK dílo Pro televizi napsal:
Romeo a Julie na konci listopadu , televizní hra Byl jednou jeden dům , scénář k seriálu s O. Daňkem

15 Téma: Jan Otčenášek, 9. ročník
Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional Microsoft Powerpoint Autor: Mgr. Květa Jeníčková ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (


Stáhnout ppt "Český jazyk – Jan Otčenášek – 9. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google