Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tlak plynu v uzavřené nádobě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tlak plynu v uzavřené nádobě"— Transkript prezentace:

1 Tlak plynu v uzavřené nádobě
Už víme: Plyny jsou rozpínavé a stlačitelné. Úvaha: Vezmeme-li plastovou láhev a uzavřeme ji. Vzduch uvnitř má stejný tlak jako je tlak atmosférický. Když na láhev působíme silou ( tlačíme na ni), pociťujeme, že vzduch při uvolnění ruky vrací láhev do původního tvaru. Při stlačování plynu (vzduchu) dojde ke zmenšení objemu plynu a k zvětšení tlaku. Tlak takto vyvolaný v uzavřené nádobě působí všemi směry a je ve všech místech stejný. Pascalův zákon platí i pro plyny. Plyny však nelze použít v hydraulickém zařízení, protože jsou stlačitelné na rozdíl od kapalin.

2 Přetlak a podtlak A B C h1 h2 A Tlak plynu v nádobě je stejně velký jako atmosférický tlak – kapalina v obou ramenech trubice dosahuje do stejné výšky. B Přetlak Tlak plynu v nádobě je větší než atmosférický tlak. Jeho velikost odpovídá hydrostatickému tlaku kapaliny o sloupci h1. C Podtlak Tlak plynu v nádobě je menší než atmosférický tlak. Jeho velikost odpovídá hydrostatickému tlaku kapaliny o sloupci h2.

3 Přetlak vzduchu i jiných plynů: vznikne stlačením vzduchu, plynu.
Bombičky na výrobu domácí sodovky – přetlak oxidu uhličitého. Bombičky na výrobu šlehačky – přetlak oxidu dusného. Duše jízdního kola, míče, pneumatiky automobilů – přetlak vzduchu. Tlakové lahve – přetlak propan-butanu, kyslíku. Podtlak vzduchu: vznikne odsáváním vzduchu.

4 Přístroje na měření přetlaku, podtlaku
Manometry kapalinové deformační – pouze na měření přetlaku

5 Zařízení využívající podtlaku
Kapátko, injekční stříkačka stlačením gumového návleku (pohybem pístu dolů) je vypuzen vzduch z válce. Při uvolnění ( pohybem pístu nahoru)vzniká podtlak a kapalina se nasává působením atmosférického tlaku.

6 Pipety – podtlak vytváříme sáním ústy.
Hustilka Fixírka foukáme Vytváří se podtlak a nasává se kapalina.

7 Podtlak, který vzniká v tomto vysavači je 23kPa.

8 Sací pumpa Při pohybu pístu nahoru vzniká v prostoru
2 Při pohybu pístu nahoru vzniká v prostoru pod pístem podtlak a otevře se klapka 1, voda se nasává pod píst. 1 Při pohybu pístu dolů se uzavře klapka 1 a voda se protlačí přes klapku 2 do prostoru nad píst a vytéká. Konec LM


Stáhnout ppt "Tlak plynu v uzavřené nádobě"

Podobné prezentace


Reklamy Google