Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nová identita 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nová identita 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova."— Transkript prezentace:

1 Nová identita 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 3 Autor: PaedDr. Zdenka Lajdová

2 Nová identita 2 Žáci se pokusí vcítit se do identity lidí, kteří jsou nebo byli nějakým způsobem znevýhodněni proti většinové (majoritní) společnosti.

3 3 Cíle aktivity: Žáci si prohlubují empatické vnímání druhých Žáci si uvědomí náročnost životních osudů příslušníků některých sociálních skupin

4 4 SLOVNÍČEK POJMŮ Empatie - schopnost vcítit se do pocitů, jednání druhé osoby, vcítění Identita - totožnost, úplná shodnost - sebeuvědomění člověka Sociální skupina - skupina lidí ve společnosti

5 5 Handicapovaní lidé Určitým způsobem znevýhodnění lidé, zpravidla tělesně nebo duševně postižení (vlivem úrazu, nemoci nebo vrozené vady)

6 6 Žák si vybere z níže uvedených možností, kým by chtěl na nějaký čas být  českým důchodcem  vietnamským studentem na českém gymnáziu  Romem v Ostravě  slovenskou pokladní v supermarketu  vozíčkářem

7 7 Žák se pokusí vstoupit do svého nového života ve zvolené identitě. Žák chvíli přemýšlí o tom, jak by jejich život se zvolenou identitou vypadal.

8 Tipy, o čem přemýšlet 8 Představte si situace běžného života. Jak chodíte nakupovat, žádáte o práci, navštěvujete lékaře, jak se cítíte, když jdete do restaurace. Jak se k vám chovají ostatní, jakou máte prestiž (vážnost, úcta) a postavení ve společnosti. Představte si, jaké máte v životě radosti, jaké máte plány, co vám v životě pomáhá. Představte si, jaké musíte překonávat překážky, co je pro vás náročné.

9 9 Zamyslete se nad tím, co byste vzkázali lidem kolem vás a pokuste se vzkaz zformulovat. Zapište vzkaz osoby, kterou jste se stali, nebo pocity, fantazie, které jste prožívali.

10 Zpětná vazba 10 Diskuse Jak jste se cítili při výběru nové identity? Jaké byly důvody vaší volby? Podle čeho jste si identitu vybrali? Co jste si uvědomili?

11 11 Bibliografie


Stáhnout ppt "Nová identita 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova."

Podobné prezentace


Reklamy Google