Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_532

2 Cytoskelet, mikrotubuly, atd..
Jméno autora: Mgr. Zdeňka Hanzliková Třída/ročník: 1. (5.) Datum vytvoření: Září 2012 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Obecná biologie Předmět: Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Seznámení s tématem cytoskelet, s jeho využitím v buňce, s rozmanitostí cytoskeletu. Klíčová slova: Cytoskelet, mikrotubuly, atd.. Druh učebního materiálu: prezentace

3 Cytoskelet Eukaryotická buňka

4 Co je to cytoskelet a k čemu je potřebný?
- jedná se o kostru buňky - vláknité struktury v cytoplazmě tvořené bílkovinami - patří sem: A) mikrotubuly (15 – 25 nm) B) mikrofilamenta (4 – 7nm) C) intermediární filamenta (8 – 10nm) D) mikrotrabekuly (2nm) E) další skeletární útvary v buňce - na tyto struktury se připojují bílkoviny a zajišťují pak různé funkce – pohybovou, strukturní, paměťovou, atd.

5 A) Mikrotubuly - obr.č.1. trubičky tvořené bílkovinou tubulinem
Funkce mikrotubulů: mechanická kostra buňky, pohybové funkce – bičíky, řasinky, panožky, posun organel v buňce.

6 Řasinky, bičíky – obr.č.2. Šroubovitý pohyb je dán posunem mikrotubulů po obvodu bičíku – působením speciálním bílkovin ( ty rovněž katalyzují štěpení ATP).

7 Výběžky – nitkovité panožky
Jsou také tvořené mikrotubuly, ale při pohybové funkce využívají jiný princip. Přirůstání nových volných mikrotubulů při vysouvání a prodlužování panožek nebo rozpouštění mikrotubulů na konci při zkracování délky panožek.

8 Centriola Tělísko z devití trojic kruhovitě uspořádaných mikrotubulů, množí se bez závislosti na jádře. Je centrem pro tvorbu mikrotubulárních struktur cytoskeletu, bičíků a řasinek.

9 Centriola – obr.č.3.

10 Centrozóm - nachází se uprostřed buňky a obsahuje 2 centrioly, které jsou obalené rosolovitou centrosfére, ze které při mitóze vybíhají mikrotubuly. - v buňce je trvale, před karyokinezí se sám rozdělí a stává se základem dělícího vřeténka.

11 B) Mikrofilamenta – obr.č.4.
Vytvářejí souvislou síť v buňce a jsou vytvořeny z bílkoviny aktinu.

12 Funkce mikrofilament Strukturní – svazky těchto mikrofilament vyztužují mikroklky buněk – např. ve střevní sliznici nebo výběžky tyčinek na sítnici v oku. 2. Pohybová – mikrofilamenta jsou základem stažitelných vlákenek v cytoplazmě – zaškrcování buněk při dělení, plazivý pohyb buněk, u svalových buněk – aktin a myosin tvoří sarkomery, myofibrily, atd.

13 C) Intermediární filamenta
jde o vlákna tvořená různými bílkovinami, tloušťka 10nm ( aktin-7nm, tubulin- 23nm) mají především strukturní funkce vytváření zpevňovací síť v místě namáhání buněk podílí se na udržení tvaru buněk a romístění některých organel, propojení buněk v tkáních vytváří organizační základ celého cytoskeletu

14 D) Mikrotrabekuly - jde o síť bílkovinných vláken
- tvoří kostru základní cytoplazmy - jsou napojeny na membránové a cytoskeletární struktury - na nich jsou ukotveny některé enzymy - pravděpodobně mají i pohybové a paměťové funkce – dosud nepotvrzeno

15 E)Další skeletární útvary v buňkách
Jaderný skelet – tvořen intermediárními filamenty, udržuje tvar jádra, rozpad a vznik jaderné membrány, atd. Membránový skelet – bílkoviny napojen na membrány z vnější i vnitřní strany, navazují na cytoskelet a vymezují pohyb vlastních membránových bílkovin. Buněčná stěna – na povrchu buněk rostlin, hub a bakterií, je spojena s membránovým skeletem.

16 Citace literatury Jelínek, Jan a Vladimír Zicháček. Biologie pro gymnázia. 7.rozšířené vydání. Olomouc: Studio nakladetelství Olomouc, ISBN Kislinger, František, Jana Laníková, Jiří Šlégl a Irena Žurková. Biologie V.: Základy obecné biologie. 1. vyd. Klatovy: Gymnázium v Klatovech, Typos, 1995. Obr. č.1.: IRETH. Biologický blog: Biologie buňky - cytoskelet [online] vyd [cit ]. Dostupné z: Obr. č.2.: DAVIDSON, Michael. FLORIDA STATE UNIVERSITY. Molecular expressions: Cell biology and microskopy, Cilia and Flagella [online] Florida, [cit ]. Dostupné z: Obr. č. 3.: BUSCK, Arnold. Anatomie a fyziologie: Centrosom [online]. Dánsko: New Nordic [cit ]. Dostupné z: Obr. č.4.: PANČÍK, Peter a Denisa MARCIŠOVÁ. Bioweb.genesis.eu: Buňka, centriola, cytoskelet [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google