Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karbonylové sloučeniny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karbonylové sloučeniny"— Transkript prezentace:

1 Karbonylové sloučeniny
Aldehydy a ketony Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Karbonylové sloučeniny jsou sloučeniny, které obsahují karbonylovou skupinu:
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Aldehydy Aldehydy jsou karbonylové sloučeniny
obsahující aldehydovou skupinu: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 1. Název základního uhlovodíku je methan.
NÁZVOSLOVÍ   Názvy aldehydů se tvoří pomocí přípony -al, která se přidá k názvu základního uhlovodíku. Příklad : HCHO 1. Název základního uhlovodíku je methan. 2. Připojíme k názvu uhlovodíku příponu -al. 3. methan + -al = methanal (triviální název je formaldehyd) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Příklady : Název Strukturní vzorec Racionální vzorec Molekulový vzorec
methanal (formaldehyd) ethanal (acetaldehyd) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Methanal (formaldehyd) štiplavě páchnoucí jedovatý plyn
dobře rozpustný ve vodě jeho 40% vodný roztok = formalín (4% dezinfekční látka, konzervační prostředek biologic. preparátů) surovina na výrobu plastů, přípravků proti plísním a výbušniny hexogenu - toxická, žíravá a karcinogenní látka 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Ethanal (acetaldehyd) těkavá kapalina se štiplavým zápachem
extremně hořlavý, zdravý škodlivý!!! v lidských játrech probíhá oxidace ethanolu přes jedovatý ethanal – poškozuje játra!!! surovina pro výrobu kys.octové, barviv, léčiv, plastů, kaučuku Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Ketony Ketony jsou karbonylové sloučeniny, které obsahují ketonovou skupinu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 NÁZVOSLOVÍ   Názvy ketonů jsou jednak triviální, jednak systematické, které se tvoří příponou -on. Ta se přidává k názvu uhlovodíku. Příklad : 1. Název základního uhlovodíku je propan. 2. Připojíme k názvu uhlovodíku příponu -on. 3. propan + -on = propanon 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 nebo je uhlovodíkový zbytek methanu,
který se nazývá methyl. Methyly jsou tam dva, takže je to dimethyl + keton = dimethylketon (triviální název - aceton) Název Strukturní vzorec Racionální vzorec Molekulový vzorec aceton Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Propanon (aceton): těkavá, hořlavá kapalina s charakteristickým zápachem dráždí oči a dýchací cesty, působí narkoticky, odmašťuje pokožku používá se jako rozpouštědlo barev, laků (ředidlo), odlakovač, výroba plastů (plexisklo) zápach acetonu v moči upozorňuje na onemocnění cukrovkou! 4 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 - v okolí nesmí být otevřený oheň ani žhavá tělesa – zákaz kouření!!!
Při práci s acetonem!!! 5 - dobře větraný prostor - v okolí nesmí být otevřený oheň ani žhavá tělesa – zákaz kouření!!! 6 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 8 9 10 Nepatrné množství formaldehydu se tvoří i v těle člověka při rozkladu umělého sladidla aspartamu, obsaženého v tzv. light nápojích či jogurtech. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 Použité obrázky: Obr.č.1 - vlastní archiv autora
Obr.č – volně šiřitelné Obr.č.3 - vlastní archiv autora Obr.č.4 - vlastní archiv autora Obr.č – volně šiřitelné Obr.č – volně šiřitelné Obr.č – volně šiřitelné Obr.č.8 - vlastní archiv autora Obr.č.9 - vlastní archiv autora Obr.č.10 - vlastní archiv autora Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Karbonylové sloučeniny"

Podobné prezentace


Reklamy Google