Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Biotechnologie 2009 KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina důležitý meziprodukt Krebsova cyklu vyskytuje se v ovoci a zelenině nejvíc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Biotechnologie 2009 KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina důležitý meziprodukt Krebsova cyklu vyskytuje se v ovoci a zelenině nejvíc."— Transkript prezentace:

1 biotechnologie 2009 KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina důležitý meziprodukt Krebsova cyklu vyskytuje se v ovoci a zelenině nejvíc (až 8%) v citrusových plodech E 330 látka okyselující Výroba: izolační 1826 mikrobiální 1913 Producent:Aspergillus niger produkční kmeny mají vysokou aktivitu citrátsyntázy a nízkou aktivitu izocitrátdehydrogenázy

2 biotechnologie 2009 FERMENTACE Suroviny:10-15% sacharóza, glukóza, fruktóza nebo laktóza řepná melasa Podmínky:pH média < 3,5, přívod vzduchu - plíseň je aerobní a také fixuje CO 2 Provedení:hladinová fermentace - kultivace plísně na povrchu sacharidického substrátu submerzní postup - kultivace plísně v míchaném vzdušněném reaktoru Izolace:oddělení mycelia, srážení kyseliny citrónové vápenným mlékem jako citronan vápenatý, rozložení citronanu H 2 SO 4, filtrace sádry, čistění aktivním uhlím, rekrystalizace

3 biotechnologie 2009 HLADINOVÁ FERMENTACE

4 biotechnologie 2009 KYSELINA OCTOVÁ výroba již ve starověku souběžně s výrobou vína octové baktérie jsou běžně přítomné a oxidace ethanolu na kyselinu octovou následuje po ethanolovém kvašení E 260, historicky nejstarší okyselující látka Princip:enzymová oxidace ethanolu Producent:octové baktérie - Acetobacter aceti (přísně aerobní) Substrát:kvasný ethanol révová a ovocná vína a mošty

5 biotechnologie 2009 ORLEÁNSKÁ METODA nejstarší komerčně používaný postup Francie, Itálie - nejkvalitnější vinné octy Provedení: octovými baktériemi zaočkovaná výchozí surovina - víno - zraje v sudech nebo otevřených kádích, ethanol postupně oxiduje na kyselinu octovou, výrobek se zahušťuje postupným samovolným odpařováním vody metoda zdlouhavá a drahá mladé octy:převládá kyselá chuť zralé octy:sladké a vysoce aromatické

6 biotechnologie 2009 METODA RYCHLÉHO OCTÁŘSTVÍ současná nejrozšířenější metody výroby potravinářského octa Provedení: octové kvašení probíhá v ocetnici, octové baktérie jsou usazeny na bukových hoblinách (upoutaná fermentace) a jsou skrápěny substrátem (ředina - okyselený zředěný ethanol), ocetnice je protiproudně větraná a chlazená (proces je aerobní a exotermní) substrát prochází ocetnicí opakovaně a trvá dní hotový produkt se ředí, filtruje, může se přibarvovat nebo aromatizovat bylinnými extrakty

7 biotechnologie 2009 VITAMÍN C vitamínovou aktivitu má kyselina L-askorbová potřebují ji: člověk, primáti a morče příklad chemické syntézy doplněné biotechnologickým krokem Reichsteinova syntéza: D-glukóza → D- sorbitolkatalytická hydrogenace D- sorbitol → L-sorbózamikrobiální oxidace, Bacterium xyllinum L-sorbóza → diacetonsorbóza k ochraně primárně alkoholických skupin diacetonsorbóza → diaceton-2-keto-L-gulonová kyselina oxidace → L-askorbová kyselinahydrolýza, laktonizace a enolizace Alternativa: L-sorbóza → 2-keto-L-gulonová kyselina přímá oxidace pomocí Acetobacter

8 biotechnologie 2009 VÝROBA DROŽDÍ kvasinky Saccharomyces cerevisiae Suroviny:řepná melasa s přídavkem amonných solí a fosfátů, potřebným způsobem naředěná a okyselená Provedení:kultivace kvasinek za aerobních podmínek v podmínkách ideálních pro jejich množení po ukončení kultivace se kvasinky oddělují od média odstředěním a promývají se, aby se odstranil zbytek melasy, nadbytek vody se odstraňuje lisováním, droždí se může sušit bez ztráty aktivity (fluidní sušárny) Použití:výroba kynutého pečiva kvasná výroba ethanolu biotransformace - vitamín D, efedrin


Stáhnout ppt "Biotechnologie 2009 KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina důležitý meziprodukt Krebsova cyklu vyskytuje se v ovoci a zelenině nejvíc."

Podobné prezentace


Reklamy Google