Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Od Démokrita po kvantově mechanický model atomu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Od Démokrita po kvantově mechanický model atomu"— Transkript prezentace:

1 Od Démokrita po kvantově mechanický model atomu
Yveta Ančincová

2 Vše je z atomů POPRVÉ : staré Řecko 5. – 4. př.n.l
DÉMOKRITÓS A LEUKIPPOS POPRVÉ : staré Řecko

3 Vše je z atomů PODRUHÉ : až 18.- 19. století
Chemici získávají první důkazy o stavbě hmoty z částic JOHN DALTON – anglický chemik a fyzik Atomy byly stejně jako ve starém Řecku považovány za dále nedělitelné Atomy byly stejně jako ve starém Řecku považovány za dále nedělitelné.

4 Objev elektronu V polovině 19. století prováděny pokusy
s šířením elektrického proudu v trubicích, ve kterých byl velmi nízký tlak. Objeveny tzv. KATODOVÉ PAPRSKY Zjištěno, že se vychylují v el. i v magn. poli, že po dopadu na překážku vzniká za ní stín… V polovině 19. století prováděny pokusy s šířením elektrického proudu v trubicích, ( zkoumá J.J. Thomson ) ve kterých byl velmi nízký tlak Objeveny tzv. KATODOVÉ PAPRSKY Zjištěno, že se vychylují v el. i v magn. poli, že po dopadu na překážku vzniká za ní stín… PROUD ZÁPORNÝCH ČÁSTIC PROUD ZÁPORNÝCH ČÁSTIC ( zkoumá J.J. Thomson )

5

6 Modely atomu THOMSONŮV PUDINGOVÝ MODEL ATOMU …..atom je koule, ve které je rovnoměrně rozložena kladně nabitá hmota THOMSONŮV PUDINGOVÝ MODEL ATOMU …..atom je koule, ve které je rovnoměrně rozložena kladně nabitá hmota a v ní jsou elektrony rozmístěny jako rozinky v pudinku………..

7 Modely atomu ….. Rutherford objevuje jádro atomu…..
RUTHERFORDŮV PLANETÁRNÍ MODEL ATOMU …r provádí E. Rutherford pokus…..ostřeluje tenkou fólii ze zlata částicemi alfa ( +)….. Proud α částic Rozptýlené α částice Scintilátor ….. Rutherford objevuje jádro atomu…..

8 RUTHERFORDŮV PLANETÁRNÍ MODEL ATOMU
Atom se skládá z malého, kladně nabitého jádra, ve kterém je soustředěna téměř veškerá hmotnost atomu, zabírá však minimální zlomek jeho celkového objemu. Kladný náboj jádra a záporný náboj elektronového obalu se navzájem ruší.

9 Modely atomu …..dnes………..KVANTOVĚ MECHANICKÝ MODEL ……… ….elektrony kolem jádra nekrouží jako planety kolem Slunce….. ….nejpravděpodobnější místo výskytu elektronu kolem jádra atomu se nazývá orbital.. ….atomy kolem jádra nekrouží jako planety kolem Slunce….. ….nejpravděpodobnější místo výskytu elektronu kolem jádra atomu se nazývá orbital..

10 Vyjmenuj modely atomu v pořadí,v jakém byly vytvářeny.
ZOPAKUJ SI: Vyjmenuj modely atomu v pořadí,v jakém byly vytvářeny. Kdo jako první podává důkaz o tom, že vše je složeno z částic? Čím jsou tvořeny katodové paprsky a při zkoumání čeho byly objeveny? Který pokus byl významný pro objev atomového jádra? Jak si dnes atom představujeme? ZOPAKUJ SI:


Stáhnout ppt "Od Démokrita po kvantově mechanický model atomu"

Podobné prezentace


Reklamy Google