Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STRUNATCI KRUHOÚSTÍ A PARYBY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STRUNATCI KRUHOÚSTÍ A PARYBY"— Transkript prezentace:

1 STRUNATCI KRUHOÚSTÍ A PARYBY
17. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Společné znaky strunatců:
struna hřbetní (chorda) ‒ tvoří podélnou osu a oporu těla, je po celý život (nižší strunatci), nebo je jen v zárodečném období vývoje, potom je nahrazena chrupavčitou nebo kostěnou páteří (vyšší strunatci ‒ obratlovci) trubicovitá nervová soustava ‒ vždy na hřbetní straně těla, u vyšších strunatců se z přední části vyvíjí mozek, zbytek tvoří míchu 1.

3 Společné znaky strunatců:
uzavřená cévní soustava ‒ srdce je na břišní straně těla pravý ocas ‒ je vyztužen strunou hřbetní nebo páteří, nezasahuje do něj trávicí trubice (začíná až za řitním otvorem) jsou dvoustranně souměrní (hřbetní a břišní část těla)

4 Rozdělení strunatců: 2. Pláštěnci Sumky Salpy Bezlebeční
Kopinatec plžovitý Obratlovci Kruhoústí, Paryby, Ryby, Obojživelníci, Plazi, Ptáci, Savci 2.

5 Kruhoústí = Cyclostomata
Tělo je hadovité. Nemají ploutve, pohybují se pomocí ocasního lemu. Kostra je chrupavčitá, mají strunu hřbetní rozčleněnou v obratle Ústa jsou tvořena kruhovitou ústní přísavkou, nemají čelisti. 3. Za hlavou mají 7 nápadných žaberních štěrbin. Kruhoústí dýchají žábrami. Kruhoústí jsou gonochoristé, vývin probíhá přes larvu = MINOHU. Video:

6 Zástupci: mihule potoční
Žije v čistých vodách potoků a řek. Měří 15 až 20 cm. Minohy (larvy) se vyvíjejí několik let, živí se detritem. Dospělci potravu nepřijímají, neparazitují, po tření hynou. 5. Co je to detrit? Co znamená, že jsou mihule gonochoristé? Detrit znamená neživá organická hmota (zbytky) s mikroorganismy. Gonochoristé znamená, že jsou odděleného pohlaví. KLIKNI

7 Zástupci: mihule ŘÍČNÍ
Žije při mořském pobřeží, ale tře se v řekách. Je dlouhá 40‒50 cm. Dospělci parazitují, živí se zkapalněnou směsí krve, slizu a svaloviny ryb. 6.

8 Zástupci: mihule mořská
Je dlouhá 60 až 75 cm. Larvy žijí v řekách 2 až 5 let, dospělci odplouvají do moře. V moři žijí jako parazité a po 4 letech se vracejí třít do řek a poté hynou. 8.

9 Zástupci: mihule mořská
Detail kruhovité ústní přísavky s několika řadami ostrých zubů a jazykem. Ú.: Které rybě je Mihule podobná? Úhoři KLIK 7. 9.

10 Opakování: popište stavbu těla
4. Popište stavbu těla mihule. K čemu slouží kruhovitá ústní přísavka? Jak se nazývá larva mihule? Vyjmenujte zástupce kruhoústých.

11 paryby ŽRALOCI REJNOCI
Jsou to mořští obratlovci, většinou draví (ústní otvor mají na spodní straně hlavy). Tvar těla je torpédovitý (žraloci) nebo shora zploštělý (rejnoci). Jejich kostra je chrupavčitá. Mají celistvou lebku s čelistmi. Dýchají žábrami, které jsou ukryté pod 5 až 7 otvory, k dýchání je nutný neustálý pohyb paryby. K pohybu slouží ploutve (ocasní ploutev je nesouměrná, horní lalok je větší než dolní).

12 PARYBY - ŽRALOCI 10. Mají čelisti s několika řadami ostrých zubů, které stále dorůstají. Ocasní ploutev je svislá a nesouměrná. Tělo je kryto drobnými šupinami s ostrými hroty. Žraloci dosahují délky 0,5 až 18 metrů.

13 Ostroun obecný (Squalus acanthias)
14. Žije v Atlantiku. Měří cca 1,5 metru. Dožívá se 25 let. Živí se treskami a sledi i bezobratlými živočichy. Je živorodý. Má asi 50 zubů. 12.

14 Ostroun obecný 13. Ostroun obecný je živorodý. Samice před porodem táhnou k pobřeží. Vrhnou 4 až 8 mláďat dlouhých 20 až 33 cm. Zárodek ostrouna se žloutkovým vakem. 11.

15 Máčka skvrnitá (Scyliorhinus canicula)
16. Není nebezpečná pro člověka. Živí se drobnými živočichy, které loví u mořského dna. Měří 60 až 85 cm. 15.

16 Žralok bílý (Carcharodon carcharias)
Říká se mu lidožravý, i když člověka přímo neloví, troufne si na něj. Živí se tuňáky, mečouny, lachtany, tuleni, delfíny. Je známý z filmu Čelisti. 18. Video:

17 Žralok bílý 21. 20. 19.

18 Žralok bílý - výskyt 22. Úkol: Vypište 3 místa, kde se může objevit žralok bílý. Místa nejrozšířenějšího výskytu jsou ta nejtmavší.

19 Žralok obrovský (Rhincodon typus)
Měří 8 až 17 metrů Živí se planktonem a drobnými rybami Zuby jsou malé a tvoří „síto“, kterým se filtruje potrava. Může se dožít 60 až 150 let! 24. Co je to plankton?

20 Žralok obrovský Tlama žraloka obrovského může mít šířku až 2 metry!!!
25. Videa:

21 Žralok obrovský - výskyt
23. Úkol: Vypište 3 místa, kde se může objevit žralok obrovský.

22 Kladivoun obecný (Sphyrna zygaena)
26. Měří 3 až 4 metry. Živí se rybami, ale může zaútočit i na jiné žraloky či na člověka. Je zajímavý zvláštním utvářením hlavy. Žije v mírném pásu. 27.

23 Porovnání délek žraloků
17.

24 rejnoci 30. Tělo je shora zploštělé a vroubí ho srostlé párové ploutve, které tvoří lem kolem těla. Zašpičatělý okraj prsních ploutví tvoří tzv. „křídla“. Na spodní straně těla mají 5 žaberních otvorů. Ocas je protažen v bičovitý výběžek.

25 Rejnok ostnatý (Raja clavata)
31. 32. Jaký mají rejnoci tvar těla?

26 Manta obrovská (ATLANTSKÁ)
Dorůstá délky až 5 metrů, ale rozpětí „křídel“ může být až 9 metrů!!! Její pohyb připomíná ptačí let. Živí se planktonem. 33.

27 Manta obrovská (ATLANTSKÁ)
35. 34. Video:

28 pilouni Pilouni jsou paryby dosahující cca 5 m.
Na hlavě mají protáhlý výběžek připomínající pilu (má na něm až 32 párů zubů). Živí se rybami. Mají také chrupavčitou kostru. 29.

29 piloun 28. Piloun je podobný žralokům, ale příbuzensky patří k rejnokům.

30 Je velký 1 metr. Přes den bývá
Parejnok elektrický Omračuje svou kořist silnými elektrickými ranami až 220 V. Elektrický náboj se tvoří vpředu těla přeměnou svalstva. Živí se rybami, loví je v noci. 36. Je velký 1 metr. Přes den bývá zahrabán v mořském dně. Ú: Dokázal by parejnok omráčit i člověka? Jaké napětí máte doma v zásuvce?

31 Opakování: spojte pojmy, které k sobě patří
Minoha Žralok obrovský Rejnok Manta Mihule potoční Parejnok Je to největší rejnok Dospělec nepřijímá potravu Omračuje kořist elektrickou ránou Živí se planktonem Má shora zploštělé tělo Je to larva mihule

32 Opakování: vyluštěte křížovku
1. 2. 3. 4. 5. 6. 1. Slouží k dýchání paryb ve vodě. 2. Paryba, která má shora zploštělé tělo. 3. Minoha je ….. mihule. 4. Potrava žraloka obrovského je …….. 5. Paryby mají chrupavčitou …… 6. Paryba se zvláštním utvářením hlavy.

33 Řešení: Ž Á B R Y E J N O K L A V P T S U D I 1. 2. 3. 4. 5. 6. 37.
19.

34 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 21. 9. 2011 mezi 8. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS ČABRADOVÁ, V.; HASCH, F. Přírodopis 7, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, ISBN [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 1. Piotr Michał Jaworski. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 3. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 4. RA BOE. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < M. BUSCHMANN. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 6. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <

35 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 21. 9. 2011 mezi 8. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS BOLDIE. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 8. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 9. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < LINÉ 1. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

36 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 21. 9. 2011 mezi 8. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS HANS HILLEWAERT. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < MATT MARTYNIUK. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < MILA ZINKOVA. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < PTERANTULA. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < ANYNOBODY. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < ME. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 22. CHRIS HUH. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

37 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 21. 9. 2011 mezi 8. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS HOLMBERGIUS. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < DAPAAN. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < BARRY PETERS. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < DILIFF. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < _Georgia_Aquarium_Jan_2006.jpg> 28. FLAVIA BRANDI. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < LORENZO MASSACCI. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <

38 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 21. 9. 2011 mezi 8. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS David McMurdie. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < JON HANSON. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < JON HANSON. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Philippe Guillaume. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < INDIGO GOAT. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "STRUNATCI KRUHOÚSTÍ A PARYBY"

Podobné prezentace


Reklamy Google