Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

32_09_19: Kapitoly z teorie výtvarné tvorby - Surrealismus

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "32_09_19: Kapitoly z teorie výtvarné tvorby - Surrealismus"— Transkript prezentace:

1 32_09_19: Kapitoly z teorie výtvarné tvorby - Surrealismus
Anotace  Surrealismus - výklad formou prezentace Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Umění a kultura, Výtvarná výchova Tematický okruh, téma tematická oblast: Kapitoly z teorie výtvarné tvorby  Autor, datum vytvoření  Mgr. Lucie Marková Jazyk  český Očekávaný výstup Žáci se seznámí se základní podstatou surrealismu a jeho představiteli s ukázkami některých děl Speciální vzdělávací potřeby ne Klíčová slova  surrealismus, výtvarný směr, dadaismus Druh učebního materiálu  prezentace Potřebné pomůcky  PC a MS Office, dataprojektor nebo IT, sešit, psací potřeby Druh interaktivity  kombinovaná - výklad, aktivita žáků Cílová skupina 9. ročník Stupeň a typ vzdělávání  ZŠ – 2. stupeň Potřebný čas  45 min Řešení Celková velikost 2,8 MB Zdroje  vlastní , Obrazová část: Wikimedia commons Vytvořeno v rámci projektu EU peníze školám – Základní škola Ústí nad Labem, Vojnovičova 620/5, příspěvková organizace

2 SURREALISMUS Umělecký směr 1. poloviny 20. století
Mgr. Lucie Marková

3 Pojem surrealismus užíval již Guillame Apollinaire a jeho přátelé - spisovatelé pro svérázné formy psaného projevu – plného hravosti a snových představ.

4 Většina surrealistů (Breton, Aragon, Eluard, Peret ad. ) prošli po 1
Většina surrealistů (Breton, Aragon, Eluard, Peret ad.) prošli po 1. sv. válce dadaistickou fází, již charakterizuje heslo: Skandál pro skandál! Hlavně provokovat!

5 Roku 1922 se Breton se zakladatelem dadaismu Tzarou názorově rozešel a o dva roky později Andre Breton sestavil Surrealistický manifest, ve kterém definoval surrealismus. Inspiraci hledají surrealisté ve snu a podvědomí, provádějí různé seance, uvádějí se do tranzu až parapsychologických stavů. Na rozdíl od dadaismu chtějí surrealisté reagovat na společenské či politické problémy doby.

6 André Breton 1896 – 1966 francouzský básník a spisovatel

7 Novalis: „ Svět se stává snem, sen se stává světem. “ PIJOAN, José
Novalis: „ Svět se stává snem, sen se stává světem.“ PIJOAN, José. Dějiny umění 10. druhé vydání. Praha : Odeon, Surrealismus - Patrick Waldberg, s   Obraz Cadavre exquis od Mana Raye ukazuje, jak surrealisté pracují s objekty skutečného světa ve svých snových vizích.

8 Surrealismus nikdy nebyl klasickou uměleckou školou, ale spíše určitou duchovní zkušeností.
Prohlédněte si ukázky surrealistických soch před Muzeem Maxe Ernsta v Brühlu.

9 Prohlédněte si ji a vymyslete, jak ji nazval.
Švýcarský sochař Alberto Giacometti vytvořil svoji bronzovou sochu v duchu surrealismu. Prohlédněte si ji a vymyslete, jak ji nazval.

10 V originále: Homme qui marche
Což bychom mohli přeložit jako Lidský krok nebo Chůze člověka.

11 To je patrné v díle Salvadora Dalího
Surrealisté vytvářejí ve svých dílech hravý svět snu zaplněný žertovnými bytostmi, vzdálené obzory s protaženými stíny, krajinu plnou zdeformovaných předmětů. To je patrné v díle Salvadora Dalího (na obr.).

12 Salvador Dalí (1904 – 1989), španělský malíř, šokoval nejen svým originálním dílem, ale také životem. Tvořil nejen přízračné krajiny ve svých obrazech, ale také sochy – zde Perseus.

13 Surrealismus se utvořil ve Francii, odkud se rozšířil do dalších zemí - Německa, Anglie, bývalé Jugoslávie nebo na Kubu. Také do někdejšího Československa, kde v duchu surrealismu tvořil teoretik a spisovatel Karel Teige, některá díla básník Vítězslav Nezval, malíř Jindřich Štýrský či výtvarnice Toyen – vl. jménem Marie Čermínová, později malíř František Muzika.

14 Zdroje: PIJOAN, José. Dějiny umění 10. druhé vydání. Praha : Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, Surrealismus - Patrick Waldberg, s Dostupné z WWW: <ne>. Obrazový materiál: uvedeno u obr. z wikimedia commons


Stáhnout ppt "32_09_19: Kapitoly z teorie výtvarné tvorby - Surrealismus"

Podobné prezentace


Reklamy Google