Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Ilona Nováková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Ilona Nováková"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název: Baroko VY_32_inovace_VL5_03 Autor: Mgr. Ilona Nováková Oblast: Člověk a společnost - vlastivěda Stručná anotace: Prezentace je věnována žákům 5. ročníku. Seznamuje je s obdobím baroka, se znaky baroka a barokními stavbami a uměním. Datum: Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Baroko umělecký sloh, přichází z Itálie, nahradil renesanci
V českých zemích až první ½ 18. století Úzce souvisí s církví často se objevují náboženská témata S barokem se setkáváme - ve stavitelství - v hudbě - v oblékání - v sochařství,….. obrázek:

3 Stavitelství (architektura)
Stavěly se církevní stavby: kostely, kaple, chrámy, kláštery, morové sloupy Barokní zámky, měšťanské domy, městské radnice, na vesnicích selská stavení Obrázek :

4 Znaky barokních staveb
Stavby mají zakřivené, šikmé linie Klenby a stěny bývají pokryty bohatým štukem a freskami = malby na stropech Stavby jsou mohutné, přezdobené Používá se mramor, zlacení Časté používání soch a obrazů svatých a mučedníků Znázorňují nálady a výrazy postav: bolest, smutek, radost, strach, zachycují pohyb.

5 Barokní hudba Baroko se projevilo i v hudbě. S hudbou se lidé setkávali v kostelích a chrámech při bohoslužbách varhanní skladby . Známé jsou skladby Johana Sebastiana Bacha. Na zámcích vznikaly kapely, hrají se první opery (= divadelní hra, která se zpívá). Ve školách se denně zpívalo. Češi byli velmi dobří muzikanti. Obrázek:

6 Procesí a poutě Katolická církev pořádala církevní slavnosti procesí a poutě. Vznikala poutní místa – tam, kde žil některý svatý nebo se zde stal „zázrak“. Poutní místa v České republice: Hora matky Boží Králíky Svatý kopeček u Olomouce Zelená hora

7 Barokní památky v ČR - Chrám sv. Mikuláše v Praze
Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře (památka UNESCO) Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci (památka UNESCO) Obrázky: Wikipedia.org

8 Odívání v baroku Mužský oděv: skládá se z kabátku s kapsami, krajkové košile a trubkovitých kalhot pod kolena, které doplňují punčochy. Oděv byl doplněn velkým kloboukem. Ženský oděv: rozložité sukně s obručemi, vyztužený živůtek s velkým výstřihem, šněrovací korzet (z rybích kostí). Krk zdobí velký krajkový límec. Oděv doplňovaly vysoké paruky vyztužené drátky, propletené stuhami a krajkami. Ženy používaly vějíře a slunečníky. Muži i ženy nosili vyšívané rukavice. Děti byly oblékány jako dospělí, tedy velmi nepohodlně. obrázky:


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Ilona Nováková"

Podobné prezentace


Reklamy Google