Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Označení: VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_06 Sada: 2 Ověření ve výuce: Třída: 1.B Datum:

2 Zajímavosti Táborska Předmět: Zeměpis Tematická oblast:
Česká republika Ročník: 1. ročník Anotace: Vznik Tábora, jeho poloha, architektonické a přírodní památky, procvičení v otázkách Jméno autora (vč. titulu): Mgr. Vladislava Buriánková Škola – adresa: OA a VOŠE Tábor, Jiráskova 1615

3 Obecné informace Tábor je druhé největší město Jihočeského kraje s významným cestovním ruchem. Z architektonických památek je to např. Žižkovo náměstí s kostelem, kašnou a sochou Žižky, podzemí, radnice, Kotnov, měšťanské domy, městské hradby, poutní kostel Klokoty, Střelnice apod. Z přírodních památek pak řeka Lužnice, Botanická zahrada, ZOO Větrovy a Jordán (vodní nádrž z r vznikla přehrazením Košínského potoka jako zásobárna pitné vody. Na obrázku je znázorněna strategicky výhodná poloha města, z jedné strany údolí řeky Lužnice, z druhé strany Jordán.

4 Pamětihodnosti Děkanský kostel Proměnění Páně na hoře Tábor, Žižkovo náměstí Západní strana Žižkova náměstí se starou radnicí

5 Pamětihodnosti Bývalý hrad, věž Kotnov a Bechyňská brána
Stará radnice nejvýznamější je Velký sál se síťovou klenbou

6 Pamětihodnosti Pomník Jana Žižky z Trocnova
Novorenesanční budova Střelnice

7 Pamětihodnosti Měšťanský dům, Žižkovo náměstí 13
Měšťanský dům, Dlouhá ulice 344

8 Pamětihodnosti Husův park, sochařská kompozice od sochaře Františka Bílka z r.1928 Botanická zahrada, patří k VOŠ a SZeŠ, založena roku 1866

9 Přírodní památky Jordán, přehradní nádrž, rozloha 50ha, hloubka až 18m
Lužnice-pohled z Bechyňského mostu

10 Klokoty Poutnický kostel Nanebevzetí Panny Marie Klokotská náves, pomník pikartům (památník husitské netolerance-upálení 70 homosexuálů)

11 Kozí Hrádek Zřícenina gotického hradu na levém břehu Kozského potoka, od roku 1962 národní kulturní památka

12 Odpověz na otázky 1. Kdy a kým byl založen Tábor?
2. Co jsou to Táborská setkání? 3. Jaká jsou partnerská města? 4. Co je to Táborský poklad? 5. Jak probíhá revitalizace Jordánu? 6. Jaké jsou příměstské části Tábora? 7. Kdo je současným starostou města? 8. Jaké muzeum se v Táboře otevřelo v r. 2012?

13 Řešení 1. Tábor byl založen v r. 1420 husity.
2. Táborská setkání probíhají již 20 let vždy v září. Žižka přejímá vládu nad Táborem, doprovází jej zástup husitských bojovníků, nechybí středověké lahůdky ani medovina. 3. Kostnice (Německo), Dole (Francie), Orinda (USA), Wels (Rakousko), Škofja Loka (Slovinsko), Nové Zámky (Slovensko). 4. Je to objev 4000 stříbrných mincí z Jagelonského období, který byl nalezen při rekonstrukci domu 307 ve Svatošově ulici. 5. Důvodem byla absence spodní výpusti, dále problémy při povodních v r a průsaky v hrázi.Odstraněním sedimentu se zlepší stav kvality vody. 6. Např. Čekanice, Čelkovice, Horky, Klokoty, Náchod, Větrovy, Všechov, Záluží, Zárybičná Lhota. 7. Ing. Jiří Fišer. 8. Muzeum čokolády a Marcipánu mapuje historii čokolády,její pěstování,dovoz a zpracování. Je zde marcipánový model náměstí, k dispozici je i dílna.

14 Zdroje


Stáhnout ppt "zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google