Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„Permakulturní principy a cesty nad rámec trvalé udržitelnosti“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„Permakulturní principy a cesty nad rámec trvalé udržitelnosti“"— Transkript prezentace:

1 „Permakulturní principy a cesty nad rámec trvalé udržitelnosti“
Radka Jensen Vaculová a Max Vittrup Jensen pátek,

2 Program: Prezentace PK (20 min) Prezentace principů, práce ve skupině: 30 min - 10 min. přestávka - Demonstrace hry ve výchovné situaci: 30 min práce ve skupině + 30 min plenum Kulatý stůl: vyhodnocení vaších zkušeností a formulace strategie v rámci projektu pomocí dvanácti principů Permakultury.

3 Permakultura “Permanentní agrikultura"
Koncept vytvořený Australany Billem Mollisonem a Davidem Holmgrenem v pozdních sedmdesátých letech minulého století, popisující systém navrhování lidských sídel, které fungují v souladu s přírodou.

4 ...se stala: ”Permanentní kulturou"
za posledních let je pojem častější jako zkratka pro "permanentní kulturu", neboť se slušný počet permakulturních praktiků už neomezuje na pouhé hmotné elementy, protože v Permakultuře jde ve skutečnosti o trvanlivost a stálost živých systémů a lidské kultury.

5 Základní dějiny permakultury:
Rozvoj Permakultury započal několika málo velmi oblibenými rozhlasovými pořady, které vedly k vydání „permakulty 1“ v roce 1978. Bill Mollison pokračoval jakožto globální veřejný zakladatel a učitel. V roce 1988 vydal příručku návrháře, 'Designers Manual', která je dodnes osnovou pro získání certificátu Permakulturního designera.

6 Poslední vývoj David Holmgren si udržoval daleko méně významné místo na veřejnosti když zkoumal, žil a vyvíjel oné koncepty. V roce 2002 napsal: “Permakultura: Principy cesty nad rámec trvalé udržitelnosti”. Kniha je jednoznačně první knihou, která se permakulturou zabývá ve formátu vysokoškolské literatury, vedoucí ideje do šírších kontextů.

7 Holmgrenovy principy Byla zde vždy řada vodících principů, nicméně tu nikdy neexistoval jasný konsensus, které principy jsou ty správné. Kniha Davida Holmgrena se pokouší tuto otázku vyjasnit tím, že představuje 12 principů

8 Fair share – spravedlivé rozdělení.
Základní etika Koncept permakultury je založený na třech základních etikách, které dělají tento design tak jedinečným: Péče o zemi Péče o lidi Fair share – spravedlivé rozdělení.

9 Významnost této knihy ...spočívá v tom, že se znovu zaměřuje na permakulturní debatu a snaží se dosáhnout uznání na vyšší úrovni: “...ve svétě ubývající energie poskytuje Permakultura nejlepší dostupný rámec pro znovurozvržení naších myšlenkových pochodů, jakož i způsobů jak jednáme a jak navrhujeme nové strategie. Neznamená to, že by každý měl mít zeleninovou zahradu nebo jinou permakulturní techniku. Avšak permakulturní myšlení je skutečně založené na ideji redukovat spotřebu energie a kreativně s tím pracovat.

10 Význam pro ČR O. s. PermaLot hostovalo Davida Homgrena v roce 2005 a přeložilo jeho knihu do češtiny v roce 2006, s podporou českého ministerstva pro životní prostředí. Výchovná hra byla vydána za podpory:

11 Máme stejné chápání Permakultury?
“Permakultura je systém navrhování, který v širokém měřítku organizuje koncepty, principy, techniky a strategie mnoha dobře etablovaných polí do vzoru vzájemně se podporujících vztahů. Jestliže lze ekologické zahradničení, solární energii, agrolesnictví a jiné disciplíny považovat za nástroje, pak je permakultura krabicí s nářadím, ve které je lze zorganizovat pro nejlepší užitek.

12 Rozvíjení Permakultury:
Permakultura je metadisciplínou, která operuje na vyšší úrovni než technika. Permakultura je založená na víře, že pokud rozpoznáme a využijeme vhodné principy z přírodních systémů, budeme konečně moci začít rozvíjet koherentní vědu o navrhování, něco, co podivně schází u lidstva, které se považuje za návrháře životního prostředí.

13 kritika... pokud se na permakulturu díváme jako na výše zmíněnou krabici s nářadím, je těžké najít podstatnou kritiku: je koneckonců na mechanikovi, aby jednotlivé nářadí vyměnil, pokud by nebyly vhodné pro danou práci. Věřím, že velikost a formát krabice s nářadím je natolik flexibilní, že může obsahovat jakoukoli implementaci, potřebnou pro environmentálně udržitelný vývoj.

14 ...avšak pojďme vyzkoušet PK v praxi
Permakulturu nelze se naučit lektorováním a prezentacemi v PowerPointu! Nejlépe se vše naučíte děláním, tak jděme do toho...


Stáhnout ppt "„Permakulturní principy a cesty nad rámec trvalé udržitelnosti“"

Podobné prezentace


Reklamy Google