Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."— Transkript prezentace:

1 Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2 inovace a zkvalitnění výuky pomocí ITC Autor Ing. Milan Solil Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ATM_4S_SL_12_01 Název Elektropneumatické a hydraulické obvody Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Předmět Automatizace Ročník Čtvrtý Tematický celek Elektropneumatické obvody Anotace Stavba elektropneumatického obvodu, jeho prvky a způsoby řízení Metodický pokyn Pomocí prezentace seznámit studenty s funkcí elektropneumatických obvodů, se způsoby řízení pneumatických motorů a základními prvky pro stavbu obvodu. 45 minut. Klíčová slova Elektropneumatický, elektrické, pneumatické a elektropneumatické relé. Očekávaný výstup Žák řeší výhody a nevýhody, v porovnání realizace pomocí elektropneumatický obvodů a učí se správně volit praktické využití při jejich realizace. Datum vytvoření

2 01. Elektropneumatické obvody
Elektropneumatický obvod pracuje na kombinovaném principu s využitím dvou druhů impulsů - elektrických - pneumatických V obvodu jsou použity prvky - elektrické - elektromagnetické - mechanické - pneumatické.

3 Způsoby řízení pneumatických motorů
Realizaci činnosti pneumatických motorů, lze provést několika způsoby řízení. - ruční řízení - pneumatické řízení - elektrické řízení - kombinace dvou a více způsobů - taktovací řetězce

4 Relé Elektropneumatické obvody pracují s využitím dvou impulsů, elektrických a pneumatických. Přeměnu impulsů zajišťují specifické prvky - pneumatické relé - elektrické relé - elektropneumatické relé

5 Princip pneumatického relé
Prostor tlakové krabice se naplní tlakovým vzduchem. Deformace krabice přes táhlo otevře výkonnou část relé. Výstup reaguje na řídící impuls a spustí pneumatický motor, nebo ovládne rozvaděč. Výkonová část Pracovní část Obr.: Dostupné na:

6 Princip elektro pneumatického relé
Funkci tlakové krabice nahradí elektromagnetický prvek. Elektrický signál od spínacího kontaktu vytvoří magnetické pole, které přitáhne kotvu elektromagnetu a přes táhlo otevře výkonnou část relé. Celek umožňuje změnu řídícího média. Výkonová část Pracovní část Obr.: Dostupné na:

7 Elektropneumatické ventily
Jedná se o zařízení tvořené elektromagnetem a ventilem, který se pohybuje ve speciálním pouzdru. Pohyb ventilu, který je ovládán elektromagnetem řídí rozvod vzduchu přes kanály v pouzdře tělesa. Obr.: Dostupné na:

8 Funkce elektropneumatického ventilu
v klidovém stavu V klidovém stavu spadne kovový disk na dno pouzdra a vzduch může proudit otevřenými otvory (1) mezi póly elektromagnetu a (3) na boku pouzdra. Současně disk uzavírá výfukový otvor (2) a zabraňuje tak úniku vzduchu do okolí. Obr.: Dostupné na:

9 Funkce elektropneumatického ventilu
v aktivním stavu V aktivním stavu (proud do cívek zapnut) je kroužek přitažen k pólům elektromagnetu (do horní polohy) a uzavře přívod vzduchu otvorem (1) mezi póly. Současně se odkryje spodní výfukový otvor (2), tvořící k hornímu otvoru kontraventil a přes něj vzduch ze svislého kanálku (3) volně unikne do okolí. Obr.: Dostupné na:

10 Pneumaticko-elektrické relé
K získání elektrického signálu se používají relé. Sepnutí kontaktu lze odvodit od pneumatické části relé. Pohyb horní desky membrány ovládá přes pohyblivý palec pérový kontakt , tím vznikne pneumaticko – elektrické relé, výkonovou část tvoří el. obvod. Obr.: Dostupné na:

11 Magnetický jazýčkový kontakt
Vysokou spolehlivost a životnost má magnetický jazýčkový kontakt. Je tvořen dvojicí pružných jazýčků, které jsou zataveny ve skleněné trubičce, naplněné inertním plynem. Kontakt se spíná přiblížením magnetu, nebo cívkou elektromagnetu v jeho blízkosti. Zmagnetování m konců jazýčků dojde jejich vzájemnému kontaktu a uzavření obvodu). Obr.: Dostupné na:

12 Optoelektronický člen
Bezkontaktní optoelektronického spínání odstraňuje pohyblivé části a nahrazuje je clonkou , která zasahuje do dráhy světelného paprsku (v optozávoře) nebo s prvky, které pracující v infračerveném – neviditelném spektru). Obr.: Dostupné na:

13 Elektomagnetické relé
Elektromagnet je, magnet řízený elektricky. Skládá se většinou ze dvou částí – cívky, navinuté izolovaným drátem na kostřičce z izolantu a jádra z měkké oceli. Zapojením proudu vznikne magnetického pole kolem jednotlivých závitů. Sílu přítahu lze zvýšit vhodným tvarem jádra. Po odpojení proudu do cívky magnetické pole zanikne a dosud přidržované předměty odpadnou. Obr.: Dostupné na:

14 Funkce elektomagnetického relé
Obr.: Dostupné na:

15 Použitá literatura: SMC Industrial Automation CZ s.r.o., Vlastnosti stlačeného vzduchu [online] [cit. 5. září 2013]. Dostupné z WWW: JURNÍČEK, J. Návrh a realizace laboratorní úlohy řízení elektro-pneumatického manipulátoru FESTO. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, s. Vedoucí diplomové práce Ing. Stanislav Věchet, Ph.D..


Stáhnout ppt "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."

Podobné prezentace


Reklamy Google