Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školní roce 2012/2013 pro 6. ročník (1. - 9. úloha) I. označení digitálního učebního.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školní roce 2012/2013 pro 6. ročník (1. - 9. úloha) I. označení digitálního učebního."— Transkript prezentace:

1 Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školní roce 2012/2013 pro 6. ročník (1. - 9. úloha) I. označení digitálního učebního materiálu: VY_32_INOVACE_OSP.6.041 Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice projekt EUškola pro život, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.1977

2 Metodické pokyny Autor: Mgr. Roman Kotlář Vytvořeno: říjen 2012 Určeno pro 6. ročník Sumář učiva za 1. stupeň Téma: řešení úloh testů Scio Očekávané výstupy: aplikuje logickou úvahu a znalosti dosud osvojeného učiva při řešení úloh testů Scio Forma: žáci pracují samostatně Pomůcky: počítač, dataprojektor Zdroje: zadání testů Scio, obrázky – zdroj uveden přímo v daném slidu Další pokyny: Při práci lze využít hlasovací zařízení a vyhodnotit nejrychlejšího řešitele, který získá nejvíce z možného zisku bodů (Lze pracovat i ve skupinách, kdy můžeme aktivně pracovat s odlišnými pozicemi členů skupiny.). Za podstatnou skutečnost lze považovat odůvodnění zvoleného řešení a pro kontrolu ukázat správné řešení. Hra může mít i více vítězů v případě rovnosti získaných bodů.

3 Test Scio z obecných studijních předpokladů pro 6. ročník (podzim 2012) Úloha č. 1 HNÍZDO : ČÁP A) klas : semínko B) dům : člověk C) kráva : kravín D) stavba : míchačka E) léky : lékař Úloha č. 2 CHLAD : MRÁZ A) barva : červená B) bolest : zlomenina C) strach : obava D) spánek : usínání E) šero : tma Úloha č. 3 MALÝ : NEJVĚTŠÍ A) nový : novější B) smutný : veselý C) křivý : nejstrmější D) tichý : nejhlučnější E) společný : samostatný Společné zadání pro úlohu č. 1 - 4 V každé z následujících úloh vyberte dvojici slov, mezi nimiž je vztah nejpodobnější vztahu mezi dvojicí slov v zadání. Pořadí slov ve dvojicích je důležité. Úloha č. 4 KREV : ŽÍLY A) výfuk : plyn B) jezero : led C) lednice : potraviny D) deka : postel E) vzduch : plíce

4 V každé z následujících úloh vyberte dvojici slov, mezi nimiž je vztah nejpodobnější vztahu mezi dvojicí slov v zadání. Pořadí slov ve dvojicích je důležité. HNÍZDO : ČÁP A) klas : semínko B) dům : člověk C) kráva : kravín D) stavba : míchačka E) léky : lékař Úloha č. 1 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 6. ročník (podzim 2012) Řešení: Hnízdo poskytuje čápovi zázemí k jeho životu a stejně tak dům poskytuje zázemí člověku. (U varianty A) semínko není odpovídající význam pro dospělého jedince, ve variantě C) je zaměněné pořadí, varianta D) i E) má zcela jiný význam.) Správnou odpovědí je varianta B).

5 V každé z následujících úloh vyberte dvojici slov, mezi nimiž je vztah nejpodobnější vztahu mezi dvojicí slov v zadání. Pořadí slov ve dvojicích je důležité. CHLAD : MRÁZ A) barva : červená B) bolest : zlomenina C) strach : obava D) spánek : usínání E) šero : tma Úloha č. 2 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 6. ročník (podzim 2012) Řešení: Chlad je mírnější než mráz a šero je mírnější než tma. (U varianty A) je červená druhem barvy, u varianty B) lze výrazy těžko porovnávat, u varianty C) je opačné pořadí a u varianty D) je vazba mezi slovy jiná.) Správnou odpovědí je varianta E).

6 V každé z následujících úloh vyberte dvojici slov, mezi nimiž je vztah nejpodobnější vztahu mezi dvojicí slov v zadání. Pořadí slov ve dvojicích je důležité. MALÝ : NEJVĚTŠÍ A) nový : novější B) smutný : veselý C) křivý : nejstrmější D) tichý : nejhlučnější E) společný : samostatný Úloha č. 3 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 6. ročník (podzim 2012) Řešení: Největší je opakem malého ve 3. stupni, stejně jako nejhlučnější je opakem tichého ve 3. stupni. (U varianty A) nejsou výrazy opačného významu, u varianty B) není 3. stupeň slova opačného významu, u varianty C) se nejedná o výrazy opačného významu a u varianty E) se nejedná o 3. stupeň přídavného jména.), Správnou odpovědí je varianta D).

7 V každé z následujících úloh vyberte dvojici slov, mezi nimiž je vztah nejpodobnější vztahu mezi dvojicí slov v zadání. Pořadí slov ve dvojicích je důležité. KREV : ŽÍLY A) výfuk : plyn B) jezero : led C) lednice : potraviny D) deka : postel E) vzduch : plíce Úloha č. 4 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 6. ročník (podzim 2012) Řešení: Stejně jako proudí krev žilami, tak vzduch proudí do plic. (U varianty A) je opačné pořadí, u varianty B) se jedná o jiný vztah, u varianty C) je opačné pořadí a u varianty D) se jedná o jiný vztah.) Správnou odpovědí je varianta E).

8 Test Scio z obecných studijních předpokladů pro 6. ročník (podzim 2012) Úloha č. 5 V nemocnici se o ně _____ starali, každý večer jim _____ teplotu. A) malinko - zvýšili B) bedlivě - diktovali C) ledabyle - opakovali D) nedbale - měřili E) pečlivě - kontrolovali Úloha č. 6 Skokan o tyči skočil do _______ neuvěřitelných osm metrů, bylo tedy nutné zkontrolovat, ________ nedošlo k chybě měření. A) výšky – zdali B) dálky – protože C) vzduchu – poněvadž D) země – že E) hloubky – aby Úloha č. 7 _______ jsou orli mnohokrát ______ než motýli, dokážou také létat. A) Jestliže – menší B) Protože – větší C) I když – lehčí D) Ačkoli – barevnější E) Přestože – těžší Společné zadání pro úlohu č. 5 - 7 V každé z následujících úloh vyberte dvojici slov nebo výrazů, které se nejlépe hodí na vynechaná místa ve větě v zadání.

9 V nemocnici se o ně _____ starali, každý večer jim _____ teplotu. A) malinko - zvýšili B) bedlivě - diktovali C) ledabyle - opakovali D) nedbale - měřili E) pečlivě - kontrolovali Úloha č. 5 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 6. ročník (podzim 2012) Řešení: A) malinko - zvýšili B) bedlivě - diktovali C) ledabyle - opakovali D) nedbale - měřili E) pečlivě - kontrolovali Správnou odpovědí je varianta E).

10 V každé z následujících úloh vyberte dvojici slov nebo výrazů, které se nejlépe hodí na vynechaná místa ve větě v zadání. Skokan o tyči skočil do _______ neuvěřitelných osm metrů, bylo tedy nutné zkontrolovat, ________ nedošlo k chybě měření. A) výšky – zdali B) dálky – protože C) vzduchu – poněvadž D) země – že E) hloubky – aby Úloha č. 6 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 6. ročník (podzim 2012) Řešení: A) výšky – zdali B) dálky – protože C) vzduchu – poněvadž D) země – že E) hloubky – aby Správnou odpovědí je varianta A).

11 V každé z následujících úloh vyberte dvojici slov nebo výrazů, které se nejlépe hodí na vynechaná místa ve větě v zadání. _______ jsou orli mnohokrát ______ než motýli, dokážou také létat. A) Jestliže – menší B) Protože – větší C) I když – lehčí D) Ačkoli – barevnější E) Přestože – těžší Úloha č. 7 testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 6. ročník (podzim 2012) Řešení: A) Jestliže – menší B) Protože – větší C) I když – lehčí D) Ačkoli – barevnější E) Přestože – těžší Správnou odpovědí je varianta E).

12 Test Scio z obecných studijních předpokladů pro 6. ročník (podzim 2012) Úloha č. 8 Stevia je _____ léčivá bylina, kterou indiáni již po staletí _____ místo cukru. A) sladká – používali B) nepřekonatelná – hledali C) výborná – vařili D) přesladká – trhali E) zdravá – sbírali Úloha č. 9 Ekvádorci milují hudbu – _____ se naskytne sebemenší příležitost, hned se pustí do _____. A) přestože – zpěvu B) když – jídla C) proto – křepčení D) jakmile – tance E) protože – hraní Společné zadání pro úlohu č. 8 - 9 V každé z následujících úloh vyberte dvojici slov nebo výrazů, které se nejlépe hodí na vynechaná místa ve větě v zadání.

13 Stevia je _____ léčivá bylina, kterou indiáni již po staletí _____ místo cukru. A) sladká – používali B) nepřekonatelná – hledali C) výborná – vařili D) přesladká – trhali E) zdravá – sbírali 8. otázka testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 6. ročník (podzim 2012) Řešení: A) sladká – používali B) nepřekonatelná – hledali C) výborná – vařili D) přesladká – trhali E) zdravá – sbírali Správnou odpovědí je varianta A).

14 V každé z následujících úloh vyberte dvojici slov nebo výrazů, které se nejlépe hodí na vynechaná místa ve větě v zadání. Ekvádorci milují hudbu – _____ se naskytne sebemenší příležitost, hned se pustí do _____. A) přestože – zpěvu B) když – jídla C) proto – křepčení D) jakmile – tance E) protože – hraní 9. otázka testu Scio z obecných studijních předpokladů pro 6. ročník (podzim 2012) Řešení: A) přestože – zpěvu B) když – jídla C) proto – křepčení D) jakmile – tance E) protože – hraní Správnou odpovědí je varianta D).


Stáhnout ppt "Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školní roce 2012/2013 pro 6. ročník (1. - 9. úloha) I. označení digitálního učebního."

Podobné prezentace


Reklamy Google