Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Varhany.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Varhany."— Transkript prezentace:

1 Varhany

2 Varhany (někdy označované za „královský nástroj“) jsou největší a mechanicky nejsložitější hudební nástroj, respektive jsou strojem užívaným v hudbě (varhanní stroj). Tóny se v něm tvoří v dřevěných nebo kovových píšťalách buď chvěním vzduchových sloupců, nebo chvěním kovových jazýčků (podle druhu píšťal). Stlačený vzduch se do píšťal vhání obvykle měchem. Moderní varhany mohou mít až sedm manuálů (klaviatur), dvě pedálnice (klaviatury pro nohy),desítky rejstříků a až 10 000 píšťal velikosti od 11 mm do 10 m.

3 Historie

4 Předchůdci tohoto nástroje byly panova píšťala a dudy
Předchůdci tohoto nástroje byly panova píšťala a dudy. Dlouhá staletí usilovného zvětšování a zdokonalování dala vznik „královskému“ nástroji, který zdobí největší katedrály světa stejně jako malý venkovský kostelík. Jsou nadále budovány i v moderních koncertních sálech.

5 Největší službu umění vykonaly varhany v době hudebního baroka, kdy se na ně provozovaly velkolepé koncerty. Ale hlas varhan neztratil své kouzlo ani dnes,svědčí o tom vyprodané varhanní koncerty ať v koncertních síních s moderními elektrifikovanými nástroji nebo ve chrámech s historickými nástroji. V Praze je takovou historickou koncertní síní např. chrám sv. Jakuba na Starém Městě.

6 Pro varhany psali hudbu skladatelé všech dob (Johann Sebastian Bach , Antonín Dvořák či Petr Eben ) a každá doba měla také své slavné varhaníky a stavitele těchto nástrojů.

7 V době husitských válek v 15. století byly považovány za tzv
V době husitských válek v 15. století byly považovány za tzv. ďáblův nástroj a záměrně ničeny husitskými vojsky. České varhanářství bylo velmi ovlivněno varhanářstvím německým, proto zde občas uvádíme i německé pojmy. Mezi tradiční české výrobce varhan od roku 1873 patří krnovská firma RIEGER - KLOSS VARHANY, s.r.o., která již vyrobila 3732 varhan do všech světadílů.

8 Princip

9 Barevnosti tónů varhan se dosahuje mechanickým mícháním alikvotních tónů vznikajících v několika píšťalách současně. Tento princip odpovídá elektrofonické aditivní syntéze používané u elektronických hudebních nástrojů.

10 Největší varhanyv Čr kostel sv. Mořice: Olomouc, : 5 manuálů, 1 pedál, 135 rejstříků a 10 400 píšťal a zvukových center

11 kostel sv. Mořice: Olomouc (ze předu)

12 Píšťali varhanů

13 Klávesy s pedály

14 Varhany v kostele sv. Mořice ,moderní varhany


Stáhnout ppt "Varhany."

Podobné prezentace


Reklamy Google