Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc měli hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc měli hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však."— Transkript prezentace:

1

2 Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc měli hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však také Petr bez lyží se do sněhu pěkně zabořil. Pavel se mu smál protože byl na lyžích. Jak to, že Pavel se na lyžích do sněhu nezabořil? Víte to? Tlaková síla obou spolužáků je zhruba stejná. Je dána jejich hmotností. Jaký byl rozdíl ve výstroji obou chlapců? Petr měl jen lyžáky, kdež to Pavel byl na lyžích Oba působili tlakem na sníh. Petr větším nebo menším než Pavel?větším Proč? Plocha podrážky Petrových lyžařských bot je mnohem menší, než plocha Pavlových lyží. Když síla tlačí na menší plochu, způsobí větší tlak a proto se Petr zabořil více do sněhu, než Pavel.

3 U nás na domě zednická firma dělá zateplení. Všiml jsem si, jak lešenáři dávali pod nohy lešení podložky. Děti, víte proč? To, že jsou to auta jste poznali, ale přeci je mezi nimi určitý rozdíl. Víte v čem? Liší se v počtech kol. Nákladní auto má více širokých kol, než osobní auto. A víte proč? Nákladní auto je mnohem těžší než osobní. Má proto více širokých kol, aby tlaková síla se rozložila do větší plochy a neničila vozovky.

4 Proč má buldozér, tank a bagr pásy? V těchto případech chceme zmenšit tlak tělesa na podložku. Znáte příklady z praxe, kdy naopak chceme zvyšovat tlak? Montážní lisjehla sekyra nože hřebíky

5 Jehla a hřebíky mají malou plochu na špičce, aby snadno pronikly látkou, nebo dřevem. Nože a sekyra mají malou plochu na ostří, aby snadno prořízly maso, nebo usekly dřevo. Pan učitel dal žákům tento příklad: Cihla je položena ve 3. variantách. a)Jaká bude tlaková síla? b)Ve které variantě bude cihla působit největším tlakem ? A C Tlaková síla bude:Stejná, protože hmotnost cihly je vždy stejná ve všech variatách B Největší tlak cihly bude:Ve variantě B, protože v ní je plocha cihly nejmenší


Stáhnout ppt "Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc měli hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však."

Podobné prezentace


Reklamy Google