Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řešení současné politické a ekonomické krize www.cssd.czwww.protikrizi.cz FÓRUM HN, 7.4.2009 Ing. Jiří Paroubek Předseda ČSSD.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řešení současné politické a ekonomické krize www.cssd.czwww.protikrizi.cz FÓRUM HN, 7.4.2009 Ing. Jiří Paroubek Předseda ČSSD."— Transkript prezentace:

1 Řešení současné politické a ekonomické krize www.cssd.czwww.protikrizi.cz FÓRUM HN, 7.4.2009 Ing. Jiří Paroubek Předseda ČSSD

2 25. ledna 20092 Motto ČSSD: Na krizi nesmí doplácet ti, kteří ji nezavinili!

3 Současná globální finanční a ekonomická krize hrozí ve třech rovinách: 1. Nejsou vyřešeny prapříčiny krize v USA, stále není zažehnána krize světového finančního systému 2. Byl vytvořen poněkud umělý region Střední a Východní Evropy (CEE), kde několik zemí je blízko státního bankrotu 3. Reálná ekonomika v České republice – té se věnujeme nejvíce, ale je dobré nezapomínat, že to není jediný problém dneška

4 1. Vyřešení obrovského selhání světových finančních trhů je záležitostí především USA (prezidenta Obamy), EU a dalších zemí skupiny G20 V rámci EU se ČSSD snaží pracovat v skrze PES a dosáhnout toho, aby byly světové finanční trhy řádné zregulovány a neohrožovaly do budoucna reálné ekonomiky celého světa.

5 2. Region Střední a Východní Evropy (CEE)  Je v zájmu České republiky, aby ohroženým zemí v Evropě (staré či nové) bylo v případě potřeby pomoženo. A to nejenom MMF, ale také EU. Jsem rád, pomoc Lotyšsku ve výši 200 miliónů Euro byla schválena v parlamentu konsensuálně.  Solidarita mezi novými členy EU by měla být samozřejmostí a je také v našem zájmu, aby v regiónu byla zachována finanční a politická stabilita. Řada zemí má měnový výbor (Pobaltí a Bulharsko), zdá se že jediným řešením pro ně je zavedení Eura bez vstupu do Eurozóny (FT 6.4.2009).  Nestabilita v regionu může ohrozit rakouské banky a jejich problémy zase českou ekonomiku.

6 3. Reálná ekonomika v České republice – průmysl ve volném pádu

7 Propad reálné ekonomiky ČR:  Průmysl nás živí a živit bude!  Český průmysl ztrácí exportní trhy.  Český průmysl bude významně propouštět.  Český průmysl potřebuje prodávat a financování výroby a prodeje.  ČSSD podporuje všechna opatření k oživení průmyslu a to včetně šrotovného.  Konsensus na podpoře exportu (EGAP, ČEB, ČMRZB), ale vláda zatím udělala málo.  Její politika vedla k poklesu HDP ještě před vypuknutím krize ve střední Evropě v září 2008:

8 Hospodářská politika ODS vedla k poklesu růstu před vypuknutím krize:

9 V letošním roce dojde k propadu HDP: Předpověď růstu HDP v roce 2009: Ministerstvo financí v prosinci 2008: +4,8% Ministerstvo financí v březnu 2009: - 2,0% ČMKOS v březnu 2009: - 5,0% Přechodná vláda by měla předložit věrohodný rozpočet, který bude mít deficit v objemu 4-5% HDP. Nutno opustit praktiky Topolánkovy vlády, která po Evropě školí o fiskální obezřetnosti a sama provozuje skrytý deficit ve výši nejméně 4% HDP oproti 1%, které má zapsané ve schváleném rozpočtu.

10 Hlavní prioritou ČSSD bude zlomit trend rostoucí nezaměstnanosti:

11 25. ledna 200911 JAK CHCE ŘEŠIT KRIZI ČSSD  Zastavení tzv. reforem: Topolánkova vláda přivedla českou ekonomiku k nižšímu růstu ještě před vypuknutím krize ve střední Evropě po pádu Lehman Brothers v polovině září 2008.  Čerpání evropských fondů:  Vláda nedokázala fakticky zahájit čerpání evropských fondů  ČSSD vyjednala vládě nejvíce evropských peněz na hlavu ze všech zemí EU  Topolánkova vláda ale čerpá vůbec nejméně  Připravuje tak zemi o zakázky na úrovni 120 miliard korun ročně  Nese tedy vinu za desetitisíce nezaměstnaných  Fiskální výdajová stimulace a stabilizace příjmů:  Odstranit preferenci nejbohatší vrstvy  Zrušit rovnou daň  Zvýšit poptávku fiskálními stimuly  Podpořit mladé rodiny, důchodce a nezaměstnané s dlouhou předchozí pracovní kariérou

12 25. ledna 200912 JAK CHCE ŘEŠIT KRIZI ČSSD  Investice do sociálních sítí:  Sociální sítě pro lidi, kteří celý život poctivě pracovali a poprvé upadli do dramatického poklesu příjmů  Zvýšit sociální minimum  Posílit zdroje zdravotnictví, školství a sociální péče, investovat do oprav a vybavení resortních nemovitostí a pracovišť  Důsledná antimonopolní politika:  Revidovat rekordně vysoké ceny energií v okamžiku dramatického poklesu energetických zdrojů na světových trzích  Prosadit zvláštní zdanění zisků v monopolních odvětvích  Postihovat lichvu  Zřízení restrukturalizační instituce:  Ochrana zdravých podniků, které se dostanou do krize přerušením úvěrových linek či dočasným dramatickým poklesem poptávky

13 25. ledna 200913 JAK CHCE ŘEŠIT KRIZI ČSSD  Krizová opatření pro finanční sektor:  Opatření pro rychlé odstranění následků krize  Posílení pravomoci regulátora (ČNB) vůči finančnímu sektoru  Podpora exportu, infrastrukturních a výrobních investic:  Posílení institucí financování a pojištění exportu  Zvýšená pomoc ve financování malého a středního podnikání  Cílené přeskupení investičních pobídek a dočasné zrychlení odpisování výrobních investic  Posílení energetických investic a investic do životního prostředí:  Urychlení rekonstrukcí tepelných elektráren  Urychlení příprav nových jaderných bloků  Posílení investic do čištění odpadních vod  Odstraňování starých ekologických zátěží  Podpora úspor energie, zateplení a obnovitelných zdrojů

14 25. ledna 200914 JAK CHCE ŘEŠIT KRIZI ČSSD  Společný evropský postup proti krizi:  P řijetí Lisabonské smlouvy  N árodní strategie přijetí eura  P odíl na formování protikrizových opatření v rámci EU  P rosazování koordinovaných protikrizových postupů

15 25. ledna 200915 KONKRÉTNÍ NÁVRHY ČSSD (1. FÁZE)  Vláda by měla v rámci své hospodářské a rozpočtové politiky podniknout aktivní kroky směřující k podpoře hospodářského růstu, zejména prostřednictvím stimulace veřejných i soukromých investic a vyšší spotřeby domácností  Klíčový úkol státu v době prohlubující se hospodářské krize: Zajištění dostatečné sociální ochrany pro všechny skupiny obyvatel, které mohou být krizí ohroženy a postiženy. Jedině udržení sociální soudržnosti zabrání vzrůstu extremistických hnutí a pokusům o nebezpečné experimenty se společností. Sociální soudržnost může v nejbližším období udržet v ČR jedině vláda vedená ČSSD!

16 25. ledna 20091625. ledna 200916 Podmínkou nutnou nikoliv postačující pro řešení hospodářské krize je řešení politické krize Politická realita je zároveň prezentací řešení politické krize, jak jej schválilo předsednictvo ČSSD dne 3.4.:  a) předčasné sněmovní volby 9. a 10. 10. 2009 a dohoda na schválení ústavního zákona, který to umožní  b) vláda nestranických odborníků v čele s Ing. Janem Fischerem CSc.

17 25. ledna 20091725. ledna 200917 Řešení politické krize Příčiny vládní krize, kterých se napříště musí politická reprezentace vyvarovat: 1.většinová podpora vlády pro důležitá politická rozhodnutí založená na přeběhlících 2.podezření, že vláda zasahuje do nezávislosti chodu justice a policie a podkopává tak jeden z pilířů fungování demokratického státu 3.neúčinné řešení dopadů hospodářské recese.

18 Děkuji za pozornost !


Stáhnout ppt "Řešení současné politické a ekonomické krize www.cssd.czwww.protikrizi.cz FÓRUM HN, 7.4.2009 Ing. Jiří Paroubek Předseda ČSSD."

Podobné prezentace


Reklamy Google