Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rusko-gruzínský konflikt

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rusko-gruzínský konflikt"— Transkript prezentace:

1 Rusko-gruzínský konflikt
Podstata, průběh a výsledky srpnové války Markéta Žídková, KPES FF UP .

2 Zdroje informací. Hypotézy.
Konflikt je produktem Stalinovy politiky Jednalo se o rusko-gruzínskou válku Válka byla naplánována před srpnem 2008 Saakašvili taktizoval; absence strategie ve chvíli konfliktu Faktory podporující eskalaci konfliktu: posílená pozice Ruska; zhoršené vztahy mezi Ruskem a Gruzií po „revoluci růží“; osobní animozita vůdců Ruska a Gruzie; nepřizváním Gruzie a Ukrajiny do NATO; Nevratné narušení teritoriální celistvosti Gruzie Očekávané pokračování konfliktů na Kavkaze .

3 . .

4 . .

5 Dnešní konflikt jako produkt Stalinovy politiky
Stalin: politizovaná, teritorializová a hierarchializovaná etnicita. Důsledky: 1) zdůrazněná národnostní příslušnost a Stalinem zavedené hranice; každé porušení hranic znamená jen další zhoršení vztahů v regionech 2) 1991: Rusko, bývalé SSSR státy a mezinárodní společenství akceptují hranice a etnickou hierarchie ustavenou Stalinem  risk Gori

6 Vztahy Rusko-Gruzie po „revoluci růží“
- obavy Kremlu z rozšíření „oranžových revolucí“ - osobní animozity lídrů blokády zboží a služeb, sabotáže, přerušení diplomatických styků nesouhlas Ruska se směřováním Gruzie .

7 Gruzínská vnitropolitická situace Saakašviliho režim X dnešní opozice
Saakašviliho vztahy s: Západem Jižní Osetií (Abcházií) .

8 Jihoosetský režim E. Kokoityho (Kokojeva)
Povaha režimu E. Kokoity během konfliktu; osobní fiasko Dnešní role E. Kokoityho; opozice D. Sanakojev – zrádce? Abcházie: S. Bagapš .

9 Průběh událostí mezi 7.-12. srpnem 2008
Jaké měli Gruzínci informace a důvody k útoku? „obnovení ústavního pořádku“ Džava jako cíl Dilema Ruska: nechá Saakašviliho obsadit džavu nebo naplno využije síly své 58. armády? = konec iluzí o domobraně, partyzánech a dobrovolnících Rizika volby: Saakašvili vyhraje vše X soucit Západu Taktika Saakašviliho: boje ve Cchinvali nebo v Gori Role jihoosetské domobrany .

10 Džava; tunel Roki; .

11 Výsledky kontliktu Zhoršené vztahy (Rusko-Gruzie-USA-EU)
Ztráta území Gruzie; částečné obsazení Gruzie Tisíce uprchlíků Uznání republik Ruskem (Nikaraguou) Problém Ruska s režimy nových republik Nová mezinárodní konstelace Reakce USA, NATO, EU Viz v pc: VisasForGeorgians-Kokoity-Nov08-MT

12  Role EU v konflitu Vyšetřovací komise Gruzínská parlamentní VK
(opozice dnes; Erosi Kicmarishvili) EU VK  Role EU v konflitu .


Stáhnout ppt "Rusko-gruzínský konflikt"

Podobné prezentace


Reklamy Google