Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Manželky Napoleona Bonaparta

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Manželky Napoleona Bonaparta"— Transkript prezentace:

1 Manželky Napoleona Bonaparta
aneb Za vším hledej ženu

2 Napoleon nebyl ve svém životě příliš šťastný.
První manželkou byla Josefína, příčinou jejich rozvodu byla její lehkomyslnost Druhá manželka Marie Louisa habsburská dávala přednost dvoru ve Vídni a po porážce ho opustila. Šťastný byl pouze s Marií Waleskou, s níž se však nemohl oženit.

3 Marie-Joseph-Rose de Tascher
( ) Francouzská císařovna, manželka Napoleona Bonaparta

4 Dětství Josefína se narodila na francouzském ostrově Martinik ve zchudlé,ale urozené rodině Tascherů Byla velmi příjemná a hodná, ale její zvyky a postoje vzbuzovaly spíše dojem koloniální plantáže Dalším dědictvím jejího rodiště byly navíc černé a zkažené zuby, které byly zapříčiněny konzumací martinické,cukrem přesycené stravy v jejím dětství.

5 První manželství V roce 1779 se vdala za důstojníka francouzské armády. Ten si původně měl vzít její sestru, ale po její smrti v roce 1777 souhlasil, že si vezme Josefínu. Toto manželství nebylo příliš šťastné, o což se nemalou měrou zasloužil i manželův odpor vůči Josefíniným provinciálním mravům.

6 Život v klášteře Nějakou dobu žila v klášteře pro opuštěné bohaté ženy. V tomto prostředí vstřebala šarm a jemná pravidla chování. Její dobrota a ochota pomoci lidem v nouzi ji přinesl mnoho přátel a kontaktů. Vešla ve známost jako žena, která pomáhá řešit složité rodinné problémy.

7 Revoluce Josefína se spolu se svým manželem dostala roku 1794 do vězení Na Robespierrův příkaz byl její manžel sťat gilotinou Po propuštění zůstala bez finančních příjmů a pokračovala ve svém dřívějším životě.

8 Napoleon a Josefína

9 Seznámení s Napoleonem
Napoleon Bonaparte byl o 6 let mladší než ona, zamiloval se do ní a roku 1796 se vzali Na Napoleonovo přání začala používat výhradně jméno Josefína (ženská obdoba jejího jména Joseph). Napoleon pocházel z dosti starosvětské korsické rodiny a ta byla Josefínou šokována Napoleon se časem rozhodl, že musí Josefínu izolovat od okolního světa, aby si mohl být jist její věrností

10 Manželská krize v období korunovace císařem (1804) bylo jejich manželství v troskách hádky a výhružky rozvodem zatlačily Josefínu do poslušnosti stala se císařovnou a její čas byl tak vyplněn četnými ceremoniály a státními funkcemi, které s nadhledem zvládala Josefína nedala Napoleonovi dědice a ten jí dal na vědomí, že je pouze otázkou času, než bude nucena ustoupit stranou jejich manželství se navzdory tomu ještě dlouho protahovalo, protože Napoleon byl do Josefíny stále zamilován

11 Rozchod Rozešli se roku 1809
Napoleon chtěl nástupce trůnu, a proto se v roce 1810 oženil s arcivévodkyní Marií Louisou Rakouskou Josefína byla nyní na odpočinku a odstěhovala se do zámečku Malmaison nedaleko Paříže Byla ale závislá na ročním důchodu od Napoleona (asi 3 mil. franků)

12 Smrt císařovny Josefína zemřela v roce 1814 v Malmaisonu na akutně
probíhající infekci horních cest dýchacích - záškrt. Pokračovatelem dynastie se nestal potomek Napoleona, ale právě Josefíny. Její dcera Hortensie si vzala za muže Napoleonova bratra Ludvíka, ten se později stal císařem Napoleonem III.

13 ,,Josefína je jedinou ženou, kterou jsem kdy miloval.
Ve vyhnanství na ostrově Sv. Helena Napoleon napsal: ,,Josefína je jedinou ženou, kterou jsem kdy miloval. Stále vládne mému srdci a stýská se mi po ní.´´

14 Marie Louisa Habsbursko-Lotrinská
( )

15 Dětství Arcivévodkyně rakouská se narodila 14. prosince
ve vídeňském Hofburgu. Dcera rakouského císaře Františka I. Od mládí pociťovala k Napoleonovi odpor a byl to právě on, který o ni projevil zájem.

16 Svatba Svatební smlouva byla podepsána 7. února 1810.
Napoleon nechal připravit pro nevěstu dary v hodnotě 5 milionů franků. 11.března 1810 se konala v augustiniánském kostele svatba v zastoupení. Ženicha zastoupil arcivévoda Karel. 13. března se Marie Louisa vydala na cestu do Paříže. 1.dubna se konal civilní sňatek.

17 Manželství Od prvních dnů podřídil Napoleon svou manželku přísnému vojenskému služebnímu plánu. Do svého denního rozvrhu zařadil dvě hodiny soukromého života. O samotném Napoleonovi se tvrdilo, že ač velkou část života strávil v sedle, visel prý na koni jako ,,pytel brambor´´.

18 Následník trůnu V červenci překvapila Francii zpráva o těhotenství císařovny a 15. srpna bylo potvrzeno lékaři. Začalo se uvažovat, jaký titul bude mít budoucí potomek. Syn měl užívat titulu římský král a dcera vévodkyně benátská. Narodil se chlapec, které mu říkali Orlík. Stal se vévodou Zákupským.

19 Je pochována v Císařské hrobce
Smrt Marie Louisy 17. prosince 1847 v Parmě Je pochována v Císařské hrobce ve Vídni

20 Připravily: Jája Krušinová Peťa Sedláčková Sylvie Olšanová Jitka Marešová Ivča Janků Nicol Mareschová


Stáhnout ppt "Manželky Napoleona Bonaparta"

Podobné prezentace


Reklamy Google