Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gastronomie evropská a světová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gastronomie evropská a světová"— Transkript prezentace:

1 Gastronomie evropská a světová
Bc. Daniel Vančura

2 Omluva Ahoj všem a dobrý den paní Bouší.
Jestliže toto čtete, tak to znamená, že tam nemůžu být s vámi a nasávat všechny chutě světa. Tak se alespoň podívejte na mojí prezentaci a jezte očima (teda kdo toto vymyslel , nejlepší je přeci jíst pusou)

3 Německá a rakouská kuchyně
Německá kuchyně. Německo je velmi členitou zemí, proto se můžeme setkat s kuchyněmi švábskými, bavorskými, falckými, atd. Co je ovšem typické pro všechny? Velká různorodost v potravinách. Nespočetné množství chlebů, salámů, tlačenek, rosolů, paštik. Němci mají rádi jídla takzvaně z jednoho hrnce, „eintopf“. V oblibě zde jsou všechny druhy masa. Hlavními přílohami jsou brambory, rýže, knedlíky.

4 Německá kuchyně Ačkoliv zemi našich sousedů Německo, navštívil snad každý Čech, místní kuchyně bývá často na okraji našich zájmů. Přitom německá kuchyně nás může v mnohém příjemně překvapit.

5 Německá kuchyně Zdejší kuchyně vycházela z možností daných klimatickými podmínkami. Tradiční surovinou germánské kuchyně byly tedy brambory, obiloviny, cibule, zelí, vepřové, drůbeží a hovězí maso, sezónní zelenina a ovoce. V dnešní době je strava mnohem pestřejší, zdravější, bohatší na ovoce a zeleninu a více odpovídá nárokům zdravé výživy.

6 Německá kuchyně Nejvíce si zde asi přijdou na své milovníci párků a klobás. Každá oblast má svou místní specialitu. Wurstů jsou k dostání stovky druhů. Ke klobásce samozřejmě nesmí chybět hořčice a pivo. Bavorskou specialitou je jemná sladká hořčice, která se podává k bílým klobásám.

7 Německá kuchyně Každý ví, že bez piva by byl párek nekompletní a tato země vyrábí na 5000 druhů piva. Proto také každoročně Mnichovský Beerfest přiláká k návštěvě milovníky tohoto moku ze všech koutů světa.

8 Německá kuchyně Spätzle, z nudlového těsta za použití většího podílu vajec přímo do vody nožem strouhané nudle.

9 Německá kuchyně Maultaschen, plněné taštičky, připomínající velké italské ravioli; náplň muže být masitá, míchaná se zeleninou, houbami atd., taštičky se podávají v polévce, osmažené v tuku, s omáčkou

10 Německá kuchyně Knedlíky, které jsou zde oblíbenou přílohou, nemají vždy naši obvyklou českou podobu, ale bývají vytvarovány do velkých koulí a na jejich výrobu se používají i jiné suroviny, než jen mouka.

11 Německá kuchyně Schwarzwälder Kirschtorte, třešnový dort, oblíbený v celém Německu

12 Německá kuchyně Necelých 200 německých restaurantů vyznamenal gastronomický průvodce Guide Michelin v roce 2005 svými tak žádoucími hvězdičkami. Michelinské hvězdy pršely zatím nejhustěji ve švarcvaldské obci Baiersbronn. A konkurent Gault Millau udělil 904 restauracím vyznamenání „kuchařská čepice“. Ke špičkovým německým kuchařům patří Heinz Winkler (Aschau), Harald Wohlfahrt (Baiersbronn) a Dieter Müller (Bergisch-Gladbach).

13 Německá kuchyně Na závěr jeden recept:
VEPŘOVÉ ŘÍZKY S KYSELOU SMETANOU Vepřové řízky odblaníme a odkrojíme sádlo. Lehce je naklepeme, protkneme proužky slaniny a osolíme. Na pánvi rozehřejeme máslo, řízky na něm po obou stranách opečeme a mírně podlijeme vývarem. Pánev přiklopíme a dusíme do měkka. Ke konci přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou, přidáme protlak a usekané kapary. Povaříme 5 minut. Já to jedl ještě se žampiony. Trošku mě ta kombinace řízku a žampionovo smetanové omáčky odrazovala. Ale výsledná chuť byla fantastická.

14 Rakouská kuchyně Hranice mezi Rakouskem a Českou republikou, resp. Československem byly hranice zrušeny teprve počátkem 20. století ale je nesporné, že se chutě Rakušanů i Čechů až zas tolik nelišily. A kuchyně těchto zemí že se navzájem ovlivňovaly. A nemálo k tomu přispěly jistě i "vandry" českých řemeslníků do Rakouska, potažmo hlavně do Vídně a Linze.

15 Rakouská kuchyně V Rakousku jsou knedlíky oblíbené stejně jako u nás, jen snad s tím rozdílem, že obsahují mnohem více housky, než ty typické české. Stejně tak je charakteristické pro rakouskou kuchyni používání velkého množství cibule,

16 Rakouská kuchyně V typické tyrolské kuchyni najdeme  třeba známé špekové knedlíky, tyrolské göstle nebo císařský  trhanec. Rakouské hospodyně rády používají smaženou cibulku, kterou zdobí talíře s pokrmem a k přípravě jídel se používá husí sádlo

17 Rakouská kuchyně Rakouská kuchyně obohatila stoly i některými specifickými kuchařskými výtvory, jako je třeba wiener schnitzel - vídeňský řízek. Vídeňský řízek je velká, tence nakrájená kotleta telecího masa obalená vejci a strouhankou. V Rakousku oblíbenou pochoutku dostanete v každé restauraci.

18 Rakouská kuchyně Pstruh po vídeňsku
4 pstruzi, 1 hrnek hladké mouky, 10 lžic másla, 150 g spařených mandlí, nasekaných nadrobno, 2 citróny, sůl, pepř

19 Rakouská kuchyně Ze zeleniny se v rakouské kuchyni uplatňuje zelí a to v obou jeho formách, jako bílé i červené, dále tykev, květák, cukrový hrášek, pórek a v nemalé míře i chřest.

20 Rakouská kuchyně Sacherův dort
Tuto koláčovou směs s čokoládou vytvořil v roce 1832 tehdy šestnáctiletý Franz Sacher ve druhém učňovském ročníku na dvoře knížete Metternicha. Ten dal příkaz šéfkuchaři, aby připravil nějakou specialitu pro výjimečné hosty. Šéfkuchař byl ale právě nemocný, a tak se rozkaz dostal až k Franzovi Sacherovi a ten si vymyslel tento dort. Receptura dortu je držena v tajnosti.

21 Rakouská kuchyně Typickým rakouským nápojem je káva, která se podává na mnoho způsobů. Když se posadíte do kavárny, můžete si vybrat například kávu mocca (černá překapávaná káva), brauner (mocca s mlékem), melange (káva s našlehaným mlékem), kapucin (káva s našlehaným mlékem a trochou čokolády) nebo třeba einspäner (vídeňská káva). Pokud do kávy rádi přimícháváte alkohol, můžete zvolit masagran (studená káva s maraskinem), fiakr (mocca s rumem) či mocca gespritzt (mocca s koňakem).

22 Rakouská kuchyně Jablečný závin neboli štrůdl, německy Apfelstrudel, je druh moučníku, který pochází z Rakouska. Existují však i jiné druhy závinů - například tvarohový, višňový, makový a dokonce slané záviny se špenátem apod. Jablečný závin se skládá z podlouhlého pláště z těsta s náplní z nakrájených jablek, cukru, skořice, hrozinek a případně ze strouhanky. Někdy se k ochucení používá rum. Někdy se přidávají i vlašské oříšky či nasekané mandle. Hotový štrůdl se peče v troubě a většinou je podáván ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem.

23 Rakouská kuchyně Rakousko má i bohatou vinařskou tradici. Vyšlechtili si odrůdy jako je Dürsteiner ryzlink a Laubner. Rakušané vyrábí i pivo a to v obou formách jako světlé i tmavé, ale jakosti českých piv se samozřejmě nevyrovná. Z destilátů je pak v Rakousku v oblibě Wacholderschnaps, česky řečeno jalovcová. Z nealkoholických nápojů patří k nejoblíbenějším bylinná limonáda Almdudler


Stáhnout ppt "Gastronomie evropská a světová"

Podobné prezentace


Reklamy Google