Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR"— Transkript prezentace:

1 JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR
Finanční služby JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR

2 Finanční služby Čl. 2 odst. 2 písm. b) směrnice 2006/123/ES
Tato směrnice se nevztahuje na (…) finanční služby jako bankovnictví, úvěry, pojištění a zajištění, zaměstnanecké nebo osobní důchody, cenné papíry, investiční fondy, platby a investiční poradenství, včetně služeb uvedených v příloze I směrnice 2006/48/ES Jednotlivé směrnice upravují režim přeshraničního poskytování služeb na principu tzv. jednotného pasu Povolení získané v jednom ČS opravňuje k výkonu činnosti v rámci celé EU

3 Platební služby SEPA (Single Euro Payments Area)
projekt evropských bank (European Payments Council) cílem je integrovat platební styk v EU tak, aby neexistovaly rozdíly mezi vnitrostátními a přeshraničními platebními transakcemi vytváření společných standardů (rulebooks) SEPA credit transfers (bezhotovostní úhrady) – od 01/2008 SEPA direct debits (inkasa) – od 11/2009 SEPA card transactions (karetní transakce) harmonizace legislativy Směrnice o platebních službách (Payment Services Directive)

4 Zákon o platebním styku
č. 284/2009 Sb. (účinnost od ) nebankovní poskytovatelé platebních služeb platební instituce, poskytovatelé PS malého rozsahu nová úprava lhůt vnitrostátní PT: D+1 přeshraniční PT v rámci EU: D+3 (od 2012: D+1) poplatky / slevy za přijetí platebního prostředku tzv. drobní podnikatelé mají stejný režim jako spotřebitelé vrácení částky biankoautorizované transakce mobilní platby, poukazování peněz (money remittance)

5 ? SEPA – kam dál? pomalý přechod na SEPA
EU: pouze 6 % bezhotovostních plateb v eurech se provádí ve standardech SEPA uživatelé jsou zvyklí na stávající platební nástroje členské státy s rozvinutým platebním stykem si chrání stávající platební nástroje diskuse o stanovení závazných „end dates“ právní a ekonomická jistota x omezení inovací ?

6 Děkuji za pozornost tel


Stáhnout ppt "JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google