Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_587_ Nejstarší písemné památky AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_587_ Nejstarší písemné památky AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_587_ Nejstarší písemné památky AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM: 4., 19.3.2012 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Výtvarná výchova, Písmo, Nejstarší písemné památky ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 Nejstarší písemné památky

3 Anotace: Materiál je určen pro 4.ročník ZŠ. Materiál je vhodný pro práci na interaktivní tabuli, je vhodný pro motivaci před samotnou výtvarnou činností dětí na téma: Nejstarší písemné památky. V závěru prezentace jsou uvedeny náměty výtvarných činností.

4 Co je to kaligrafie? Kláštery jsou středisky vzdělanosti. Mniši v klášterech knihy netvoří, pouze texty opisují. Jejich tvorba se přenesla do jiné roviny, nádherného umění Jde o umění krasopisu. Jde o tkaní látek. Jde o umění zpěvu.

5 Co je to iluminace? Jejich krásné rukopisné písmo, vyzdobené skvostnými iluminacemi, dodává knihám nezměrnou hodnotu. Jsou polodrahokamy vsazené do textu. Jsou to všité látkové motivy. Jde o obraz v rukopise, nebo zdobené počáteční písmeno.

6 Co je to papyrus? Je to velmi drahý, křehký svitek a dalo se na něm psát pouze po jedné straně. Psací materiál vyráběný z rostliny šáchoru papírodárného. Papyrus je voskovaná destička. Je to název pro papír ve starší době.

7 Co je to pergamen? Velice tenký papír. Pergamen je sušená a hlazená zvířecí kůže. Papír vyráběný z bylin.

8 Ukázky nejstarších písemných památek http://www.nkp.cz/files/nk_adopce_rkp.pdf Na této adrese naleznete ukázky nejvzácnějších písemných památek, které střeží Národní knihovna. Můžete si udělat představu o tom, jak takové rukopisy vypadají i hodnotu, jakou by měla pouze jejich kopie.

9 Náměty činností: Restaurátor rukopisu. Žák dostane pouze část starého rukopisu /okopírovaný originál/.Jeho úkolem je list, nebo jeho část opravit. Dokončit. Libovolná technika. Jinotaj a písmo Odvoď tvar písmena od obrazu lidského těla, tvaru zvířete či rostliny. Technika kresby tuší kolorovaná vodovými barvami.

10 Citace: http://www.wikipedia.org/


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_587_ Nejstarší písemné památky AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková."

Podobné prezentace


Reklamy Google