Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace."— Transkript prezentace:

1 Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_POT_0314Ostatní druhy mas Stupeň a typ vzděláníOdborné vzdělávání Vzdělávací oborRVP H/01 Tematický okruhPotraviny a výživa Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupina15-18 let AnotaceTato prezentace seznamuje žáky s ostatními druhy mas, které nejsou běžně zpracovávána v závodech veřejného stravování Klíčová slovaKozí, Koňské, Králičí a maso z Nutrie Datum

2   Kozí maso  Koňské maso  Králičí maso  Maso z Nutrie Ostatní druhy mas

3   Kozí maso se někdy řadí mezi skopové, ale jeho chuť se od skopového liší.  Samice se nazývá koza, samec kozel. Vykastrovaný kozel se označuje slovem hňup. Mládě kozy se nazývá kůzle. Koza domácí je jeden z nejstarších domestikovaných druhů vůbec. Tisíce let byly kozy chovány pro jejich mléko, maso, srst a kůži na velké části země. V minulém století si získaly oblíbenost i jako domácí mazlíčci. Kozí maso

4 AUTOR NEZNÁMÝ. farma.cz/kozi_farma.html [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: farma.cz/kozi_farma.html

5   Kozí maso má světlejší barvu než skopové a lepkavé podkožní vazivo  Má jemnou strukturu vláken, je lehce stravitelné. Jeho nevýhodou je, že často zapáchá tzv. kozinou. Tento pach však můžeme značně zeslabit, necháme-li maso v kouscích volně viset na čerstvém vzduchu asi 24 hodin, nebo je naložíme na 1 – 2 dny do kyselého mléka.  Nejlepší kozí maso je z odrostlejšího mláděte do jednoho roku, nejoblíbenější jsou mláďata o hmotnosti 5-8 kg. Bývají to většinou kozlíci, hned z jara vykleštění, kteří při vydatném krmení dávají více dobrého, šťavnatého masa.  Maso ze starých koz se musí nejen déle tepelně upravovat, ale je také tíže stravitelné. U nás se však prozatím koza téměř nepovažuje za jatečné zvíře a také kozí maso se v obchodě vyskytuje jen ojediněle. Charakteristika kozího masa

6  Tržní druhy se dělí na:  Kýtu  Hřbet  Plec  Krk  Zákrčí  Bok

7   Koňské maso, které si v Evropě získává stále větší oblibu, prý chutná nejlépe jako klasický steak. Podle listu International Herald Tribune jej znovu objevují Francouzi a velmi chutná také Italům. Na jídelníčku ho mají i české restaurace, velký hit to však prý zatím není. Koňské maso

8 BEAUMADIER. ontrefilet_de_cheval_2010.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: madier_contrefilet_de_cheval_2010.jpg

9   Ve veřejném stravování u nás se zpracovává zcela vyjímečně.  Má výraznou tmavě červenou barvu, dlouhá a tuhá vlákna.  Maso má nasládlou chuť, protože obsahuje velké množství sacharidů.  V případě, že se dělí, je dělení stejné jako u hovězího masa. Charakteristika koňského masa

10   Nejjakostnější se získává z králíků 3 – 4 měsíce starých. Hmotnost je v průměru 1,5 kg.  Králičí maso je světle růžové, pružné a má jemnou strukturu. Obsahuje málo tuku (jeví se někdy až suché), je lehce stravitelné.  Králík se dodává většinou vcelku. Králičí maso

11 AUTOR NEZNÁMY. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

12   Svojí texturou a složením se podobá masu drůbežímu.  Výhodou králičího masa je kratší doba tepelného zpracování. Jedná se o bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin (20-21 g bílkovin ve 100 g masa) se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Dle stáří a hmotnosti se pohybuje množství tuku mezi 5 až 10 g/100 g masa. Výhodou králičího masa je převažující zastoupení tuků s nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou pro člověka mnohem příznivější než tuky s mastnými kyselinami nasycenými. Díky nízkému množství tuku, téměř nulovém obsahu sacharidů a vysokému podílu vody vykazuje králičí maso nízkou energetickou hodnotu.  Z vitamínů převažují nejvíce vitamíny řady B (především vit B2, B6 a B12). Kosterní svalovina králíků je bohatá na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek. Charakteristika a složení králičího masa

13  Maso z Nutrie  Nutrie se hlavně chovají jako kožešinová zvířata. Jejich maso je světlé, velmi křehké, s krátkými jemnými vlákny.  Maso je velmi lehce stravitelné  Ve veřejném stravování se upravuje vyjímečně. AUTOR NEZNÁMÝ. nutrii/uvod-do-chovu-nutrii.html [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: nutrii/uvod-do-chovu-nutrii.html

14   Kozí maso  Koňské maso  Králičí maso  Maso z Nutrie Co patří mezi ostatní masa?

15   1. Kozí - Kozí maso má světlejší barvu než skopové a lepkavé podkožní vazivo. Má jemnou strukturu vláken, je lehce stravitelné. Jeho nevýhodou je, že často zapáchá tzv. kozinou  2. Koňské -Má výraznou tmavě červenou barvu, dlouhá a tuhá vlákna. Maso má nasládlou chuť, protože obsahuje velké množství sacharidů  3. Králičí - Králičí maso je světle růžové, pružné a má jemnou strukturu. Obsahuje málo tuku (jeví se někdy až suché), je lehce stravitelné.  4. Z Nutrie - Jejich maso je světlé, velmi křehké, s krátkými jemnými vlákny, je lehce stravitelné. Popiš maso:

16   Ing. Libor Mašek, Potraviny a výživa v kostce Ing. Libor Mašek, Potraviny a výživa v kostce      Obrázky:  AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: chovu-nutrii.html  BEAUMADIER. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  AUTOR NEZNÁMY. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Použité zdroje


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google