Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektu CZ.107/1.5.00/ Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_POT_0314Ostatní druhy mas Stupeň a typ vzdělání Odborné vzdělávání Vzdělávací obor RVP H/01 Tematický okruh Potraviny a výživa Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina 15-18 let Anotace Tato prezentace seznamuje žáky s ostatními druhy mas, které nejsou běžně zpracovávána v závodech veřejného stravování Klíčová slova Kozí, Koňské, Králičí a maso z Nutrie Datum

2 Ostatní druhy mas Kozí maso Koňské maso Králičí maso Maso z Nutrie

3 Kozí maso Kozí maso se někdy řadí mezi skopové, ale jeho chuť se od skopového liší. Samice se nazývá koza, samec kozel. Vykastrovaný kozel se označuje slovem hňup. Mládě kozy se nazývá kůzle. Koza domácí je jeden z nejstarších domestikovaných druhů vůbec. Tisíce let byly kozy chovány pro jejich mléko, maso, srst a kůži na velké části země. V minulém století si získaly oblíbenost i jako domácí mazlíčci.

4 AUTOR NEZNÁMÝ. http://www. kozi-farma. cz/kozi_farma. html [online]
AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

5 Charakteristika kozího masa
Kozí maso má světlejší barvu než skopové a lepkavé podkožní vazivo Má jemnou strukturu vláken, je lehce stravitelné. Jeho nevýhodou je, že často zapáchá tzv. kozinou. Tento pach však můžeme značně zeslabit, necháme-li maso v kouscích volně viset na čerstvém vzduchu asi 24 hodin, nebo je naložíme na 1 – 2 dny do kyselého mléka. Nejlepší kozí maso je z odrostlejšího mláděte do jednoho roku, nejoblíbenější jsou mláďata o hmotnosti 5-8 kg. Bývají to většinou kozlíci, hned z jara vykleštění, kteří při vydatném krmení dávají více dobrého, šťavnatého masa. Maso ze starých koz se musí nejen déle tepelně upravovat, ale je také tíže stravitelné. U nás se však prozatím koza téměř nepovažuje za jatečné zvíře a také kozí maso se v obchodě vyskytuje jen ojediněle.

6 Tržní druhy se dělí na: Kýtu Hřbet Plec Krk Zákrčí Bok

7 Koňské maso Koňské maso, které si v Evropě získává stále větší oblibu, prý chutná nejlépe jako klasický steak. Podle listu International Herald Tribune jej znovu objevují Francouzi a velmi chutná také Italům. Na jídelníčku ho mají i české restaurace, velký hit to však prý zatím není.

8 BEAUMADIER. http://cs. wikipedia
BEAUMADIER. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

9 Charakteristika koňského masa
Ve veřejném stravování u nás se zpracovává zcela vyjímečně. Má výraznou tmavě červenou barvu, dlouhá a tuhá vlákna. Maso má nasládlou chuť, protože obsahuje velké množství sacharidů. V případě, že se dělí, je dělení stejné jako u hovězího masa.

10 Králičí maso Nejjakostnější se získává z králíků 3 – 4 měsíce starých. Hmotnost je v průměru 1,5 kg. Králičí maso je světle růžové, pružné a má jemnou strukturu. Obsahuje málo tuku (jeví se někdy až suché), je lehce stravitelné. Králík se dodává většinou vcelku.

11 AUTOR NEZNÁMY. http://www. sbazar. cz/hledej/králík [online]. [cit. 24
AUTOR NEZNÁMY. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

12 Charakteristika a složení králičího masa
Svojí texturou a složením se podobá masu drůbežímu. Výhodou králičího masa je kratší doba tepelného zpracování. Jedná se o bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin (20-21 g bílkovin ve 100 g masa) se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Dle stáří a hmotnosti se pohybuje množství tuku mezi 5 až 10 g/100 g masa. Výhodou králičího masa je převažující zastoupení tuků s nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou pro člověka mnohem příznivější než tuky s mastnými kyselinami nasycenými. Díky nízkému množství tuku, téměř nulovém obsahu sacharidů a vysokému podílu vody vykazuje králičí maso nízkou energetickou hodnotu. Z vitamínů převažují nejvíce vitamíny řady B (především vit B2, B6 a B12). Kosterní svalovina králíků je bohatá na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek.

13 Maso z Nutrie Nutrie se hlavně chovají jako kožešinová zvířata. Jejich maso je světlé, velmi křehké, s krátkými jemnými vlákny. Maso je velmi lehce stravitelné Ve veřejném stravování se upravuje vyjímečně. AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

14 Co patří mezi ostatní masa?
Kozí maso Koňské maso Králičí maso Maso z Nutrie

15 Popiš maso: 1. Kozí - Kozí maso má světlejší barvu než skopové a lepkavé podkožní vazivo. Má jemnou strukturu vláken, je lehce stravitelné. Jeho nevýhodou je, že často zapáchá tzv. kozinou 2. Koňské -Má výraznou tmavě červenou barvu, dlouhá a tuhá vlákna. Maso má nasládlou chuť, protože obsahuje velké množství sacharidů 3. Králičí - Králičí maso je světle růžové, pružné a má jemnou strukturu. Obsahuje málo tuku (jeví se někdy až suché), je lehce stravitelné. 4. Z Nutrie - Jejich maso je světlé, velmi křehké, s krátkými jemnými vlákny, je lehce stravitelné.

16 Použité zdroje Ing. Libor Mašek, Potraviny a výživa v kostce
Obrázky: AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BEAUMADIER. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEZNÁMY. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google