Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČESKÁ GOTIKA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČESKÁ GOTIKA."— Transkript prezentace:

1 ČESKÁ GOTIKA

2 Raná gotika = přemyslovská (13.století)
ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská ( st) vláda Karla IV. a Václava IV. Katedrála sv.Víta - Matyáš z Arrasu chór s věncem kaplí) + Petr Parléř, architekt a sochař – autoportrét a portréty Lucemburků Dále Karlštejn, Karlův most, Mostecká věž, Týnský chrám, části chrámu v Kutné Hoře, Pozdní gotika - vladislavská gotika (15.st. , v Evropě už renesance) Vláda Vladislava II. Jagellonského Matyáš Rejsek – Prašná brána Benedikt Rejt – Vladislavský sál na Pražském hradě Oba dostavba chrámu Sv. Barbory v Kutné Hoře

3 ARCHITEKTURA SAKRÁLNÍ
1. Katedrály 2. Kláštery

4 KATEDRÁLA SV. VÍTA

5 IDEA KATEDRÁLY Dne 21. listopadu 1344
byl u baziliky sv. Víta poblíž hrobu sv. Václava položen základní kámen k monumentální katedrále. Slavnostní poklep provedla nejvyšší reprezentace české země: král Jan Lucemburský, 1. pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic, králův syn - kralevic Karel Karel byl ve svých 28 letech hlavním strůjcem události: v jeho hlavě se zrodila idea katedrály, na jeho přímluvu u papeže Klimenta VI. byla zřízena arcidiecéze. Katedrále přikládal Karel ve svých dalekosáhlých koncepcích klíčový význam.

6 stavbu gotické katedrály.
Roku 1344 zahájil Karel IV. stavbu gotické katedrály. Jedná se bazilikální trojlodí s transeptem (příčnou lodí). První stavitelé byli Matyáš z Arrasu (FR) a později Petr Parléř postavili chór s věncem kaplí, Svatováclavskou kapli, Zlatou bránu a spodní část hlavní věže.

7 Zlatá brána - netypický vstup do královské katedrály.
Mozaika Posledního soudu nad středovým portálem: Kristus jako soudce v mandorle, Poslední soud; nad pravým obloukem: zavržení klesají do pekel; nad portálem okna, která vedou do komory,kde jsou uloženy klenoty.

8 Hlavní loď chrámu s oltářem
Gotické pilíře a klenba

9 Kaple sv. Václava je kultovním centrem Svatovítské katedrály.
Nádherná výzdoba a odlišné pojetí architektury zdůrazňuje výjimečnost kaple, ústředního bodu chrámu s hrobem nejvýznamnějšího zemského patrona. Obklad stěn z drahých kamenů a nástěnné malby pašijového cyklu jsou částí původní výzdoby kaple ze 14. st. Výjevy ze života sv. Václava, tvořící druhý pás výzdoby, jsou připisovány dílně Mistra litoměřického oltáře. Dveře v rohu kaple vedou do korunní komory, v níž jsou uloženy české korunovační klenoty.

10 ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY
novodobá kopie

11 NOVOGOTICKÉM HLAVNÍ PRŮČELÍ JE POSTAVENO VE SLOHU (dokončeno v r.1929)
Na dostavbě se podíleli tito stavitelé: Josef Mocker Josef Kranner Dr. h. c. Kamil Hilbert

12 A. MUCHA – Věrozvěsti Cyril a Metoděj
Na novodobé výzdobě chrámu se podíleli i významní čeští malíři, kteří navrhli vitráže oken: Max Švabinský Karel Svolinský Alfons Mucha František Kysela Sochař J.V.Myslbek vyhotovil náhrobek kardinála Bedřicha Schwarzenberka A. MUCHA – Věrozvěsti Cyril a Metoděj

13 ZVON ZIKMUND největší v Čechách

14 PŘEDKLÁŠTEŘÍ U TIŠNOVA
Ústupkový portál

15 SVATÁ BARBORA KUTNÁ HORA
Novogotické průčelí

16 Prvním stavitelem byl někdo z rodiny
Parléřů, roku 1489 došlo ke změně architekta a z Prahy byl povolán stavitel Prašné brány Matěj Rejsek. Po jeho smrti pokračoval tehdy již slavný stavitel pražského hradu Benedikt Rejt. V době pozdně gotické, vznikla i podstatná část vnitřní výzdoby. CHRÁM SV. BARBORY Stavební práce začaly roku 1388 na místě, kde již dlouho stála kaple, zasvěcená patronce horníků svaté Barboře.

17 Kroužená klenba Vnější opěrný systém

18 SVATÝ BARTOLOMĚJ KOLÍN

19 Kapitulní chrám Sv. Petra a Pavla NA VYŠEHRADĚ (novogotické průčelí)

20 Citace – obrazová příloha: str
Citace – obrazová příloha: str. 1 – Mistr Theodorik, Svatý Vít, ŠAMŠULA; ADAMEC. Průvodce výtvarným uměním II. Praha: Albra, 1980, ISBN str. 1 – Hrad Karlštejn - ZUZANA KORSUŇOVÁ. Karlštejn [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: str. 4 – Katedrála sv. Víta, foto soukromý archiv str. 7 – Zlatá brána, foto soukromý archiv str vnitřní prostor katedrály - ACONCAGUA. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: str. 9 – kaple Sv. Václava - ZASU01. rajce.idnes.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: str. 10 – české korunovační klenoty - LAMPRUS Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: str. 11 – průčelí chrámu sv. Víta - LUDEK Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: str. 12 – vitráž A. Mucha - MORPHEUS2309 Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: str. 13 – zvon Zikmund – PAUEROVÁ Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: str. 14 – portál v Předklášteří u Tišnova – FIŠER Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: str. 15 – chrám Sv. Barbory K. Hora – MIAOW Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: str. 16 – Kutná hora – STRZELECKI Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: str klenba – VAVRIK Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: str opěrný systém: GROLL Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: str. 18 – kostel Sv. Bartoloměje Kolín - foto soukromý archiv str Kapitulní chrám Sv. Petra a Pavla – LUDEK Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ČESKÁ GOTIKA."

Podobné prezentace


Reklamy Google