Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Itálie Poloha: jižní Evropa, Apeninský polo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Itálie Poloha: jižní Evropa, Apeninský polo."— Transkript prezentace:

1 Itálie Poloha: jižní Evropa, Apeninský polo.
Hl. m.: Řím - (Roma) obyvatel Jazyky: italština, francouzština Náboženství: katolíci (90%), protestanti Průměrný věk dožití obyvatel: muži 73,6 roku, ženy 80,2 roku Struktura HDP: zemědělství, lesnictví a rybolov 3,2%, těžba a průmysl 26%, stavebnictví 6%, služby 64,8                                                                 

2 Klima Itálie je značně různorodé díky severojižnímu protáhlému tvaru území a významným výškovým rozdílům. Na severu je podnebí středoevropské kontinentální, s velkými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí a mezi ročními sezónami. Zima je dlouhá a chladná, léto krátké, slunečné. V Alpách a okolí velkých jezer jsou celoročně vyšší srážky, v zimě sněhové. V centrální části Itálie je podnebí středomořské, léta horká a zimy deštivé. I tady teploty klesají se stoupající nadmořskou výškou a vzdáleností od moře. Klima na jihu je výrazně středomořské, převažují slunečné dny. Nízké srážky přicházejí až s koncem podzimu. Řeky Nejdelší řekou Itálie je 652 km dlouhý Pád (Po). Důležitou řekou je Arno (241km), jež protéká Florencií, či Tibera (Tevere) se svými 405 km protékající hlavním městem, Římem. Mezi další italské řeky patří alpské řeky Adda, Ticino, Oglio atd. a také řeky Piave, Isonzo a Adige. Itálie je pověstná i svými jezery ledovcového původu. Nejznámější z nich: Lago Maggiore (poblíž města Varese), Lago di Como (poblíž města Lecco) a největší z italských jezer s rozlohou 370 km2 Lago di Garda ( poblíž Verony).

3 Nejoblíbenějším italským sportem je fotbal a zábavou bowling, ale návštěvníci mají možnost vyzkoušet téměř cokoliv: potápění (zejména na Sicílii, Sardinii a Trémitských ostrovech), rybaření, surfování, vodní šlapadla, vodní lyžování, plachtění, paragliding či parasailing. Podmínkou pro pronájem plachetnice je cestovní pas, kreditní karta a podle námořních předpisů musí mít alespoň dva členové posádky odborné kapitánské zkoušky. Pokud se chcete jen dívat, vypravte se na regatu v Janově, nebo si pronajměte plachetnici i s kapitánem. Samozřejmostí je tenis, golf či velmi oblíbená cyklistika Nejoblíbenějšími cíli cestovního ruchu jsou Dolomity, Toskánsko, Řím a Neapol, Milano, Benátky a Sicílie, právě tak jako lázeňská centra na rovinatém pobřeží Jaderského moře a zálivy Tyrrhenského moře. Zvyklosti: Italové jsou hluční, velmi temperamentní, je jim vrozená dramatická gestikulace. Jsou posedlí používáním mobilů (zjevné vyjádření touhy být neustále s někým v kontaktu) a velmi pohostinní. Život si užívají, rádi jedí, víno pijí po džbáncích a dožívají se vysokého věku (v průměru 79 let, ženy 82, muži 76). Jsou hodně vázaní na rodinu. V ní vládne žena a děti se osamostatňují až po svatbě, většinou ve zralém věku. Italským bohem hned po Bohu je fotbal, (a pro mnohé Italy je tomu i obráceně). Ve srovnání se severem je jih Itálie „italštější“ (a siesta delší). V Itálii jsou vysoké pokuty za porušení zákazu kouření.

4 Benátky (380 tis. obyv., Venezia, oblast Veneto). Asi 70 km od Terstu, v laguně mezi pevninou a mořem na 118 ostrůvcích propojených téměř 400 mosty přes 150 kanálů, po nichž plují čluny místní dopravy „vaporetti“ i gondoly pro turisty. Mezi nejcennější památky patří Chrám sv. Marka na stejnojmenném náměstí s mozaikovou výzdobou pěti portálů (v interiéru klenotnice a ostatky sv. Marka, patrona města). Symbolem Benátek jsou Dóžecí palác a mramorový most přes Canal Grande (Ponte di Rialto), obrazárna (Gallerie del Accademia), námořní muzeum (Museo Storico Navale), Věž s hodinami (Torre del Orologio), rybí trh v novogotické tržnici (Pescheria) a Punta Sabione, molo, odkud vyplouvá místní lodní doprava po Benátské laguně. Ostrov Murano je proslulý ruční výrobou benátského skla (možnost exkurse). Písčité pláže nabízejí nedaleký poloostrov Lido di Venezia a jen o málo vzdálenější letovisko Lido di Jesolo.

5 Grand Canal

6 Ponte di Rialto

7 Chrám sv. Marka, Katedrála di San Giorgio Maggiore

8 Pohled na ostrovy z ptačí perspektivy

9 Neapol asi 1,5 mil. obyv po Římě a Milánu třetí největší italské město
je námořním přístavem a centrem cestovního ruchu. Charakteristické panorama města tvoří nejen hladina moře, ale také sopka Vesuv. Město s vysokou kriminalitou a nejhoršími chudinskými uličkami je plné muzeí, paláců, klášterů. je mnohými lidmi považována za jedno z nejkrásnějších měst Itálie, ležící v Neapolském zálivu, mezi Vesuvem a vulkanickým územím Campri flegrej. Historické jádro města, s obzvlášť velkým historickým a architektonickým významem, je cílem domácího i mezinárodního turismu. V roce 1995 bylo zapsáno do seznamu světového dědictví UNESCO. historické jádro Spaccanapoli je plné kostelů ze 14. a 15. století: k nejcennějším patří San Lorenzo Maggiore (františkánský, raně gotický), San Gregorio Armeno (s benediktinským klášterem), Santa Chiara (hrobky Anjouovců a Bourbonů a klášter klarisek, v němž pobýval mj. Giordano Bruno). Zajímavé je archeologické muzeum s artefakty z Herkulanea a Pompejí, kostel San Giovanni a Carbonara (14. stol., renesanční náhrobky), Porta Capuana (nejhezčí italská brána,15. stol.), Dóm (13. – 14. stol., s ostatky sv. Januária, patrona Neapole) a kostel Monte della Misericordia (17. stol., obrazárna). Piazza Municipio se pyšní parky a fontánami a stojí zde pevnost Castel Nuovo (13. – 15. stol., stavěná pro Karla z Anjou, jejíž vstup tvoří vítězný oblouk). Unikátní je muzeum sv. Martina (původně kartuziánský klášter ze 14. stol. na kopci s rozhledem) a katakomby sv. Januária (dvoupatrové, ze 2. stol.n.l., s mozaikami a freskami). Quartieri Spagnoli („Španělská čtvrť“) s pravoúhlou sítí uliček je nejhustěji obydlenou částí metropole. Přístavu Santa Lucia dominuje normanská pevnost Castel dell´Ovo. Promenáda Via Partenope vede do přístavu Mergellina.

10 Castel dell Ovo, Castel Nuovo a přístav

11 Řím asi 3 mil. obyv. Město dle pověsti založené 753 př.n.l. Romulem a Remem, kdysi metropole Římské říše a později centrum moci papežů, hlavní město Itálie od roku 1870. Všechny památky vyjmenovat nelze, ale symboly Říma jsou: Kapitol (jádro starého Říma s Michelangelovým schodištěm, dnes centrum městských úřadů), Piazza del Campidoglio s jezdeckou sochou Marka Aurelia a palácem Palazzo degli Conservatori (16. stol., s etruskou bronzovou sochou vlčice, jež dle pověsti kojila dvojčata Romula a Rema), Traianovým sloupem (113 n.l.) připomínajícím boje s Dáky z území dnešního Rumunska. čtyřpatrové Kolosseum (se čtyřmi bránami a 80 vchody pro diváků, chrám sv. Klimenta s ostatky slovanského věrozvěsta sv. Cyrila a cennými mozaikami a freskami,nejstarší římský most Ponte Fabricio. kostel San Paolo Fuori de la Mura (4. stol.n.l.) schraňuje ostatky sv. Pavla. Brána Porta di San Sebastiano se zachovala z dob císaře Aureliana (3. stol. n.l.), kdy hradby obepínaly celé město (19 km, 383 věží). Unikátní jsou římské katakomby.

12 Centrum, Vatikán

13 Kapitol

14 Koloseum, Forum romanum

15 Fontana di trevi

16 Bazilika sv. Petra, vlčice

17 ALBEROBELLO Městečko, které díky svým typickým obydlím trulli rozhodně stojí za návštěvu. Město leží v překrásném úrodném kraji plném vinic a dobrého vína. Historie staveb trulli, pojmenovaných podle řeckého výrazu trullos - kupole, sahá až k hrobkám mykénských vládců. Původní obydlí trulli mají jen jednu místnost a čtvercový půdorys. Jejich silné stěny se zvedají do výše 1,5 metrů a na kamenných nosnících je pak uložen vrstvený kužel střechy. Projít městečko trulli netrvá dlouho, velmi pohodlně se návštěva dá stihnout za jedinou hodinu. Během té doby se můžeme toulat uličkami lemovanými domky se špičatou střechou a v některých z nich se seznámit například s tím, jak takové stavby vznikají nebo ochutnat některé z nepřeberného množství likérů a vín zde nabízených. Postupně tak můžeme dojít až k dómu na náměstí Piazza Lippolos

18 Dóm na náměstí Piazza Lippolos

19 Typické obydlí trulli

20 PISA Pisa se nachází na okraji nížiny na pobřeží Tyrhenského moře.
Pisa byla v minulosti jednou z nejvýznamnějších italských republik, jejíž politický vliv se uplatňoval v celém Středomoří. Roku 1284 byla Pisa poražena konkurenčním Janovem a od té doby nastal její úpadek. Přirozeným centrem zájmu turistů je náměstí Piazza dei Maracoli, na němž jsou soustředěny čtyři nejvýznamnější památky. Ačkoliv hovoříme o náměstí, vzhledem spíš působí jako velká zatravněná náves.

21 Šikmá věž Symbolem města je šikmá věž, jejíž stavba započala roku 1173 a začala se naklánět ještě dříve, než bylo v roce 1274 dostavěno třetí podlaží. Přesto, že má pouze třímetrové základy, bylo rozhodnuto, že bude dostavěna. Věž byla dokončena roku 1350, avšak náklon věže se neustále zvětšoval. Dnes odchylka dosahuje 5,5 metrů. V minulosti bylo provedeno zesílení základů a tak je dnes věž opět přístupná veřejnosti i když je počet návštěvníků omezen.

22 Nejstarší památkou na náměstí je dóm postavený v letech v románsko - pisánském stylu. Interiér je rozdělen do pěti lodí a vyniká nádhernou výzdobou. Třetí cennou památkou stojící na náměstí je kruhové románské babtistérium, jehož stavba započala roku Pro nedostatek financí se stavba protáhla na více jak sto let a tak byl interiér dokončen v gotickém stylu. Čtvrtou památkou na náměstí je pak Posvátné pole - hřbitovní stavba z roku Na náměstí v v jeho okolí se nachází řada stánků se suvenýry. Levné hodinky turistům vnucuje několik černochů.

23 POMPEJE Pozůstatky tohoto římského města patří k nejpůsobivějším místům Itálie. Město bylo zasypáno při výbuchu Vesuvu v roce 79 a zůstalo tak zakonzervováno do dnešních dnů. Cenné vnitřní vybavení a nástěnné malby byly převezeny do Archeologického muzea v Neapoli. Za návštěvu zde stojí zejména Amfiteátr, některé z domů, kde jsou kupodivu zachovány nástěnné výmalby či dlažba na podlahách. Za prohlídku stojí také malé i velké divadlo, domy a zahrady nejrůznějších významných pompejských měšťanů, pekárny, restaurace či plavecký bazén. Prohlídka těch nejzajímavějších míst Pompejí zabere hodiny.

24 Ulice Pompejí, Amfiteátr


Stáhnout ppt "Itálie Poloha: jižní Evropa, Apeninský polo."

Podobné prezentace


Reklamy Google