Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky."— Transkript prezentace:

1 Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky

2 KONOPÍ PRO LÉČBU SE V ČR BUDE PĚSTOVAT A DOVÁŽET – PODLE AKTUÁLNÍ POTŘEBY NEMOCNÝCH A ZDRAVOTNÍHO SYSTÉMU KONOPÍ PRO LÉČBU SE V ČR BUDE PĚSTOVAT A DOVÁŽET – PODLE AKTUÁLNÍ POTŘEBY NEMOCNÝCH A ZDRAVOTNÍHO SYSTÉMU Podle předkládaného návrhu bude možné konopí v ČR pěstovat a dovážet jej ze zahraničí, přičemž k tomu pověřená a odborně vybavená státní agentura (skupina doporučila SÚKL) bude mít dohlížet na pěstování, dovoz a distribuci. Bude také kontrolovat kvalitu konopí jako léčiva. Proces výběru dodavatelů bude mít formu dvoukolového veřejného a transparentního tendru a počet dovozců i pěstitelů bude omezený (3-10 pěstitelů i dovozců dohromady).Podle předkládaného návrhu bude možné konopí v ČR pěstovat a dovážet jej ze zahraničí, přičemž k tomu pověřená a odborně vybavená státní agentura (skupina doporučila SÚKL) bude mít dohlížet na pěstování, dovoz a distribuci. Bude také kontrolovat kvalitu konopí jako léčiva. Proces výběru dodavatelů bude mít formu dvoukolového veřejného a transparentního tendru a počet dovozců i pěstitelů bude omezený (3-10 pěstitelů i dovozců dohromady).

3 Agentura je nutná: zvolili jsme nejlevnější možné řešení Státní agenturu tohoto typu musí mít ČR na podkladě mezinárodních Úmluv OSN. Skupina především z ekonomických důvodů nedoporučila zakládání nové instituce, ale její umístění v některé ze stávajících institucí, které k tomu mají odborné zázemí a funkčně problematika spadá do jejich působnosti. Vzhledem k faktu, že cílem celého procesu je zajištění lege artis léčby nově zavedeným léčivem, skupina doporučuje výkonem funkcí Agentury Státní ústav pro kontrolu léčiv.

4 SAMOPĚSTITELSTVÍ A SAMOZÁSOBITELSTVÍ NEBUDE DOVOLENO, SAMOLÉČBA NEBUDE POTŘEBNÁ Podle mezinárodních úmluv OSN (jichž je ČR signatářem) musí národní Agentura vykoupit veškeré léčebné konopí na území každého signatářského státu; úmluvy nepřipouštějí „samopěstování.“ Pacienti si z definice nemohou sami připravovat kvalitní léky – stejně jako si nemohou sami takové léky dávkovat. Po legalizaci léčby konopím budou pacienti léčbu podstupovat pod dohledem odborného lékaře, který bude moci kontrolovat průběh léčby a řešit případné vedlejší účinky.

5 CENU LÉČEBNÉHO KONOPÍ V ČR PRO ZDRAVOTNICKÝ SYSTÉM ZATÍM NELZE ODHADNOUT, PRO PACIENTA SE PŘEDPOKLÁDÁ NULOVÁ NEBO JEN SYMBOLICKÁ CENU LÉČEBNÉHO KONOPÍ V ČR PRO ZDRAVOTNICKÝ SYSTÉM ZATÍM NELZE ODHADNOUT, PRO PACIENTA SE PŘEDPOKLÁDÁ NULOVÁ NEBO JEN SYMBOLICKÁ Návrh odborníků doporučuje v zájmu co nejnižší ceny pro zdravotnický systém zavést soutěž mezi budoucími dovozci i pěstiteli. Do systému poskytování léčebného konopí budou zařazeni jen ti, kteří podají Agentuře ekonomicky nejvýhodnější nabídky. Jaká bude cena pro systém, tak nelze přdpověděti. Pro pacienty by podle doporučení odborné skupiny cena měla být nulová nebo jen symbolická díky úhradě ze zdravotního pojištění.[1]Návrh odborníků doporučuje v zájmu co nejnižší ceny pro zdravotnický systém zavést soutěž mezi budoucími dovozci i pěstiteli. Do systému poskytování léčebného konopí budou zařazeni jen ti, kteří podají Agentuře ekonomicky nejvýhodnější nabídky. Jaká bude cena pro systém, tak nelze přdpověděti. Pro pacienty by podle doporučení odborné skupiny cena měla být nulová nebo jen symbolická díky úhradě ze zdravotního pojištění.[1][1] [1] Dva hlavní důvody: 1) cena musí být nižší než na černém trhu, aby bylo pro pacienty výhodnější být součástí legálního systému; 2) jde o pacienty, trpící chronickými a/nebo invalidizujícími nemocemi, a tedy vesměs v nejnižších příjmových skupinách [1] Dva hlavní důvody: 1) cena musí být nižší než na černém trhu, aby bylo pro pacienty výhodnější být součástí legálního systému; 2) jde o pacienty, trpící chronickými a/nebo invalidizujícími nemocemi, a tedy vesměs v nejnižších příjmových skupinách [1]

6 NÁVRH PŘEDCHÁZÍ RIZIKŮM ZNEUŽITÍ LÉČEBNÉ MARIHUANY Skupina v legislativě zakotvila velmi účinné mechanismy, jak minimalizovat před rizikem zneužití nejen proces dovozu resp. pěstování léčebného konopí, ale také jak zamezit neoprávněné nebo nadměrné preskripci resp. zneužívání léčebného konopí pro nemedicínské účely. Základem systému je omezení předepisování léčebného konopí jen prostřednictvím elektronického receptu, jehož platnost bude ověřena již v lékárně. Pokud nebude recept platný nebo půjde o paralelní preskripci dvěma lékaři, lékárník léčebné konopí jednoduše nevydá.Skupina v legislativě zakotvila velmi účinné mechanismy, jak minimalizovat před rizikem zneužití nejen proces dovozu resp. pěstování léčebného konopí, ale také jak zamezit neoprávněné nebo nadměrné preskripci resp. zneužívání léčebného konopí pro nemedicínské účely. Základem systému je omezení předepisování léčebného konopí jen prostřednictvím elektronického receptu, jehož platnost bude ověřena již v lékárně. Pokud nebude recept platný nebo půjde o paralelní preskripci dvěma lékaři, lékárník léčebné konopí jednoduše nevydá. Pozn. Policie ČR má díky e-receptu nástroj, jak odlišit pacienty od rekreačních uživatelů, aby nebyli sankcionováni za přestupek držení léčebného konopí. Bude mít možnost dotazovat se správce elektronického úložiště „Je to pacient?“ s odpovědí ANO/NE. Nejde o zásah do osobních dat; naopak, pacienti budou ochráněni před postihem. Zároveň bude uživatelům nemedicínské, „rekreační“ marihuany znemožněno prohlásit se za pacienta nepravdivě a vyhnout se tak oprávněnému postihu.Pozn. Policie ČR má díky e-receptu nástroj, jak odlišit pacienty od rekreačních uživatelů, aby nebyli sankcionováni za přestupek držení léčebného konopí. Bude mít možnost dotazovat se správce elektronického úložiště „Je to pacient?“ s odpovědí ANO/NE. Nejde o zásah do osobních dat; naopak, pacienti budou ochráněni před postihem. Zároveň bude uživatelům nemedicínské, „rekreační“ marihuany znemožněno prohlásit se za pacienta nepravdivě a vyhnout se tak oprávněnému postihu.


Stáhnout ppt "Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky."

Podobné prezentace


Reklamy Google