Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měření vody z Jičínky Vypracovali: Jiří Hodura, Silvie Vykydalová, Jana Konvičková, Dominika Miková Třída: 8.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měření vody z Jičínky Vypracovali: Jiří Hodura, Silvie Vykydalová, Jana Konvičková, Dominika Miková Třída: 8.A."— Transkript prezentace:

1 Měření vody z Jičínky Vypracovali: Jiří Hodura, Silvie Vykydalová, Jana Konvičková, Dominika Miková Třída: 8.A.

2 Měřením vlastností vody získáme informace o její kvalitě, podmínkách pro život vodních rostlin a živočichů, znečištění, porozumíme lépe procesům, které ve vodě probíhají.

3 Měření pH vody Procento vodíkových iontů v roztoku se nazývá pH. Roztok je kyselejší, pokud obsahuje více vodíkových iontů. Úroveň kyselosti vody je důležitá pro rostliny a živočichy žijící ve vodním prostředí. Většina živočichů je přizpůsobena životu v neutrálním prostředí. Močály a rašeliniště jsou přirozeně kyselejší a rostliny a živočichové tam jsou na to přizpůsobeni. Zejména mladí živočichové jsou citliví na změny pH.

4 Dusičnany a proč je měříme ?
Dusičnany slouží jako výživná látka pro růst rostlin. V přírodě se dusičnany nacházejí v malém množství díky nepřetržitému cyklu růstu a odumírání. Když rostliny a živočichové zemřou, tak se rozloží a vzniká čpavek. Bakterie přemění čpavek na dusičnany. Avšak znečišťující látky jako jsou splašky nebo hnůj, obsahují dusičnanů vysoké množství. Toto vysoké množství dusičnanů se může dostat do spodních nebo povrchových vod při hnojení. V okamžiku, kdy velké množství dusičnanů pronikne do vody, řasy a rostliny začnou překotně růst. Obrovský růst vodních rostlin, nazývaný kvetení vody, může dramaticky změnit celá jezera. Voda začne být kalná a oteplí se. A co je ještě horší, jakmile rostliny odumřou a začnou se rozkládat, nastoupí bakterie a spotřebují veškerý kyslík. Hladina kyslíku poklesne a ryby a další vodní živočichové již v takovéto vodě nemohou přežít.

5

6 Teplota je to vlastnost předmětů a okolí, kterou je člověk schopen vnímat měří se teploměrem u nás se používá jednotka °C Teplota vody je závislá na teplotě vzduchu na teplotě závisí život organismů

7

8 Konduktivita, neboli měrná elektrolytická vodivost, je hodnota, která popisuje schopnost vody vést elektrický proud. Destilovaná voda – voda bez obsahu solí – je špatným vodičem el. proudu. Pokud obsahuje soli el. proud vede. Platí, že čím více je v roztoku přítomno solí (iontů), tím lépe vede roztok elektrický proud. U přírodních vod je jejich konduktivita zvýšena zejména obsahem vápenatých a hořečnatých hydrogenuhličitanů a síranů resp. chloridů. Vymývají se z podloží.

9

10 Průhlednost vody – souvisí s průnikem světla do vody, které je nezbytné pro fotosyntetizující organismy.

11

12 A takto nás můžete vidět skoro každý čtvrtek pod mostem u sběrného mostu shromažďovat údaje a pozorovat vodu.

13 Zdroje: Nadace Tereza, program Globe
Hodiny Ekologie Obrázky: vlastní


Stáhnout ppt "Měření vody z Jičínky Vypracovali: Jiří Hodura, Silvie Vykydalová, Jana Konvičková, Dominika Miková Třída: 8.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google