Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bouzov.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bouzov."— Transkript prezentace:

1 Bouzov

2 Historie V malebné krajině posledních výběžků Drahanské vrchoviny, v severozápadní části okresu Olomouc, leží obec Bouzov.  Bouzov nese jméno patrně po svém zakladateli Búzovi z Búzova, který byl prvním známým držitelem obce počátkem 14. století. Ten dal také postavit zdejší hrad, jenž měl střežit obchodní stezku vycházející z Olomouce údolím Třebůvky až k Jevíčku. Až do 17. století se na Bouzově vystřídalo několik českých šlechtických rodů, z nichž nejznámější byli pánové z Kunštátu a Poděbrad, dokonce se má za to, že se zde narodil Jiří z Poděbrad. V roce 1695 prodal kvůli dluhům poslední český majitel celé Bouzovské panství řádu Německých rytířů. Až v roce 1850, v rámci nového správního řízení, se Bouzov stal součástí nově vzniklého okresního hejtmanství v Litovli.  Vymanil se tak po právní stránce ze závislosti na majiteli panství řádu Německých rytířů.  Rozhodující pozice velkostatku řádu však přetrvala.  Celkově lze Bouzov druhé poloviny 19. století charakterizovat jako poměrně chudé městečko, hospodářsky závislé na bývalé vrchnosti.  Nejvýznamnější událostí v dějinách obce se stala na přelomu 19. a 20. století velkorysá přestavba hradu, kterou uskutečnil nový velmistr řádu, arcivévoda Evžen Habsburský. Přestavba ovlivnila i celkový vzhled městečka, neboť výrazně stoupl počet zdejších obyvatel. Bouzov se stal kulturním a společenských střediskem celého okolí. Současný katastr obce se rozkládá na ploše ha, obec tvoří 13 částí – Bezděkov, Blažov, Bouzov, Doly, Hvozdečko, Jeřmaň, Kadeřín, Kovářov, Kozov, Obectov, Olešnice, Podolí, Svojanov. K žilo v obci Bouzov obyvatel. Bouzov patří k velmi navštěvovaným obcím. Hlavní dominantu tvoří již zmiňovaný hrad, velkým lákadlem turistů je také Galerie v podhradí s Trojským koněm, minikáry „Sportovní formule“ u parkoviště u hradu, v roce 2000 obnovené Panské rybníky o rozloze 4,5 ha a další zajímavosti.

3 Zajímavá místa v okolí HRAD BOUZOV
Dominanta obce hrad Bouzov, jedna z nejnavštěvovanějších památek v republice. Dnešní podobu hrad získal při přestavbě na přelomu 19. a 20. století.  Tel. : ; Web:  GALERIE V PODHRADÍ BOUZOV A SKLÁŘSKÁ MINIHUŤ , TROJSKÝ KŮŇ Pravděpodobně největší dřevěná stavba koně na světě, výška 15 m, uvnitř galerie. Tel.: Web:  MINIKÁRY „SPORTOVNÍ FORMULE“ BOUZOV Nachází se u parkoviště u hradu. Dráha dlouhá m, lanový vlek dlouhý 200 m. Tel.: ; Web:  JAVOŘÍČKO Památník obětem II. světové války popraveným dne při vypálení Javoříčka – národní kulturní památka. Zkamenělý zámek – skalní brána ve vápencové skále.

4 Zajímavá místa v okolí JAVOŘÍČSKÉ JESKYNĚ
Podzemní systém jeskyní vytváří složitý komplex chodeb, dómů a propastí , přičemž podstatná část jeskyní byla objevena už v roce 1938.  Tel.: Web:  MLADEČSKÉ JESKYNĚ Jeskyně v devonských vápencích se světově ojedinělým krasovým vývojem. Jeskyně jsou využívány i k speleoterapii – léčbě dýchacích potíží pobytem v jeskyních. Tel.: ; Web:  ARBORETUM BÍLÁ LHOTA Arboretum založené pravděpodobně již kolem roku 1700 při renovaci zdejšího zámečku.       Tel. : ;                                                                                  Web:  HRAD ÚSOV Hrad z r se sbírkami lovecko-lesnického muzea. Pozůstatky židovského města – 35 domů se synagogou a židovský hřbitov. Tel.:

5 Kde se můžete ubytovat Světnička v Podhradí
Ludmila Onteková  Bouzov  č.p. 6  tel  

6


Stáhnout ppt "Bouzov."

Podobné prezentace


Reklamy Google