Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Toulky Moravskoslezským krajem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Toulky Moravskoslezským krajem"— Transkript prezentace:

1 Toulky Moravskoslezským krajem
Autor: Jáchym Bulek

2 Větší města kraje

3 Naše krajské město Ostrava
Naše krajské město je velmi proslulé svými kulturními památkami jako jsou například Hasičské muzeum, Hornické muzeum Landek, Ostravské muzeum. Ostrava není městem jen s kulturními památkami ale také městem slavných rodáků jako je třeba známí zpěvák Jaromír Nohavica nebo spisovatel Ota Filip. Avšak bohužel Ostrava patří mezi prachově nejzamořenější oblasti ČR na kterých se podílí těžký hutní průmysl. Ostrava má 23 městských části a její rozlohu činí 214,23 km². Počet obyvatel je více než

4 Statutární město Opava
Statutární město Opava. Jedno z nejhezčích měst MS kraje. Významné stavby jako je například Konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie nebo obchodní dům Breda. Také odsud pochází mnoho hudebních skupin nebo významných rodáký jako je slavý Petr Bezruč. Opava může nabídnout velkou dostupnost vzdělání. V Opavě je velké množství parků a Slavkovský lesík s naučnou stezkou hvozdnice.

5 Další města MS kraje Frýdek-Místek Valašské Meziříčí Krnov Bruntál
Šumperk Šternberk Vítkov Jeseník

6 Nejvyšší bod Nejvyšší místo tohoto kraje je Praděd nacházející se v pohoří Jeseníky které se nachází na severu kraje. Na slezské části vrcholu stojí 162 metrů vysoký televizní vysílač s rozhlednou, jehož horní plošina je nejvyšším (byť umělým) bodem v České republice.

7 Hrady a zámky

8 Hrad Sovinec Hrad Sovinec (zřícenina) z konce 13.století - rozšiřovaný pozdně goticky a renesančně; přestavby raně barokní (opevnění z let ). Roku 1945 vyhořel. V těsném sousedství stojí empírový kostel ze 40. let 19.století. Nachází se ve stejnojmenné obci v malebné krajině Nízkého Jeseníku asi 14 km jižně od Rýmařova ve směru na Uničov.

9 Červený zámek Hradec nad Moravicí
Význam hradeckého ostrohu byl dán především strategicky výhodným utvářením terénu, nabízejícím bezpečné útočiště. Také proto někdejší slovanské hradisko z 8. století vystřídal kolem poloviny 11. století knížecí hrad Přemyslovců, přebudovaný o dvě století později českým králem Přemyslem Otakarem II. na výstavný hrad chráněný důkladnou fortifikací. Od počátku 16. století dávali čeští panovníci zdejší zboží do zástavy. Posledním zástavním pánem byl Kašpar Pruskovský z Pruskova, který jej v roce 1585 získal do dědičného majetku a současně zahájil renesanční přestavbu stále ještě středověkého hradu na pohodlně zařízené sídlo s okrasnou zahradou a lesoparkem.

10 Hukvaldy Hukvaldy jsou zřícenina hradu ve stejnojmenné obci Hukvaldy v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji. První zmínky o hukvaldském hradu pocházejí z roku Za zakladatele Hukvald jsou považována německá hrabata z Hückeswagen. V polovině 14. století hrad poprvé získali olomoučtí biskupové, kteří byli také nejčastějšími vládci hradu. Jejich vlastnictví bylo v roce 1355 dokonce potvrzeno papežskou bulou, která zároveň zakazovala hrad prodat nebo zastavit. V roce 1465 získal hrad český král Jiří z Poděbrad, který jej vzápětí prodal zpět olomouckému biskupství. Tehdejšímu biskupu Tasovi z Boskovic finančně vypomohli jeho bratři Dobeš a Beneš Černohorští z Boskovic, kteří také hrad převzali poté, co biskup Taso zemřel na mor. Za vlády pánů z Boskovic došlo na hradě k mnoha významným stavebním úpravám a stejně tomu bylo i po jejich smrti na počátku 16. století, kdy se Hukvaldy znovu a tentokrát definitivně vrátily olomouckému biskupství. Od té doby drželo olomoucké biskupství (a od 18. století arcibiskupství) Hukvaldy téměř nepřetržitě až do roku 1948, kdy byl hrad zestátněn.

11 Řeka Odra Odra je řeka ve Střední Evropě. Pramení v Česku a teče přes západní Polsko, dále vytváří severní 187 km dlouhou hranici mezi Polskem a Německem. Ve Štětínské deltě severně od polského Štětína se řeka ve třech ramenech (Dziwna, Svina a Peene) vlévá do Baltského moře. Je 854 km dlouhá řeka, z toho 112 km v České republice, 742 km v Polsku (včetně 187 km jako hraniční řeka mezi Německem a Polskem) a je druhou nejdelší řekou v Polsku. Odvádí vodu ze 118 861 km², z toho 106 056 v Polsku (89 %), 7217 v České republice (6 %) a 5587 v Německu (5 %).

12 Konec Děkuji za prohlídku


Stáhnout ppt "Toulky Moravskoslezským krajem"

Podobné prezentace


Reklamy Google