Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14."— Transkript prezentace:

1 INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14

2 ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika, respektive Praktikum z informatiky v 8. ročníku, oblast Informační a komunikační technologie. Doplněno o úkoly. Zaměřeno na práci s počítačem a využití informací z internetu. Materiál lze využít pro společnou práci ve třídě pomocí dataprojektoru nebo na interaktivní tabuli.

3 Typografické zásady (Základní) platí při tvorbě všech textových dokumentů v elektronické podobě bez ohledu na použitý editor. Přehled základních pravidel: 1.)Interpunkční znaménka (.,?!:;) píšeme bez mezery za poslední písmeno slova. 2.)Mezeru píšeme až za znaménkem.

4 Jednopísmenné předložky (k s v z o u) a spojky (a i) nesmějí zůstávat na konci řádku. Mezi písmeno a slovo vložíme pevnou nezalomitelnou mezeru. Dává-li se celá věta do závorek (), píšeme tečku uvnitř závorek. Pokud je v závorce pouze část věty, píšeme tečku až za závorku. Z vnější strany závorek děláme mezery, z vnitřní strany ne. Správné české uvozovky „“ na klávesnici nejsou. Většina lidí si je plete se znakem pro palce ". Horní uvozovky vypadají jako malé šestky, dolní jako malé devítky.

5 3.)Jednopísmenné předložky (k s v z o u) a spojky (a i) nesmějí zůstávat na konci řádku. 4.)Mezi písmeno a slovo vložíme pevnou nezalomitelnou mezeru. 5.)Dává-li se celá věta do závorek (), píšeme tečku uvnitř závorek. 6.)Pokud je v závorce pouze část věty, píšeme tečku až za závorku. Z vnější strany závorek děláme mezery, z vnitřní strany ne. 7.)Správné české uvozovky „“ na klávesnici nejsou. Většina lidí si je plete se znakem pro palce ". Horní uvozovky vypadají jako malé šestky, dolní jako malé devítky.

6 Úkol : Uprav (oprav chyby) text ve složce podle získaných znalostí o typografii


Stáhnout ppt "INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14."

Podobné prezentace


Reklamy Google