Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitalizace výuky Příjemce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitalizace výuky Příjemce"— Transkript prezentace:

1 Digitalizace výuky Příjemce
Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Matematika Téma Osová souměrnost Ročník šestý Autor Mgr.Kateřina Chlíbková

2 OSOVÁ SOUMĚRNOST

3 Osová souměrnost kolem nás :
v přírodě

4

5 Stavby u nás i ve světě

6 Umění, ornamenty, masky

7

8 Osová souměrnost: Je zobrazení, které každému vzoru X roviny přiřazuje obraz X´.

9 Vezmi si list papíru a přelož ho na půlku.
Podle obrázku na přeložený papír narýsuj přímky a, b, c. Jejich průsečíky označ bodem E, F, G. G E c F a b o Úkol: S využitím propichování papíru co nejšikovněji sestroj obrazy E´,F´, G´ bodů E, F, G, dále obrazy a´, b´, c´ přímek a, b, c v osové souměrnosti určené osou o.

10 Poznáš jaké vlajky k jakému státu patří ? 1Belgie 15Malta 2Bulharsko
16Německo 3Česká republika 17Nizozemí 4Dánsko 18Polsko 5Estonsko 19Portugalsko 6Finsko 20Rakousko 7Francie 21Rumunsko 8Irsko 22Řecko 9Itálie 23Slovensko 10Kypr 24Slovinsko 11Litva 25Španělsko 12Lotyšsko 26Švédsko 13Lucembursko 27Velká Británie 14Maďarsko L B C M D N E O F P G R S H I T U V Y Z CH Ž J Ř W

11 Poznáš, které vlajky jsou osově souměrné?
Belgie Bulharko Malta Německo Česká republika Estonsko Polsko Dánsko Francie Nizozemí Rakousko Finsko Itálie Portugalsko Řecko Irsko Litva Rumunsko Slovinsko Kypr Maďarsko Slovensko Švédsko Lotyšsko Španělsko Lucembursko Velká Británie Poznáš, které vlajky jsou osově souměrné?

12 Narýsuj osu o, zvol si libovolně bod V a k němu sestroj obraz V´podle osové souměrnosti, tak, že sestrojíš kolmici. Do kružítka vezmeš vzdálenost bodu V k ose a přeneseš na opačnou polorovinu. Vznikne tam bod V´. Pamatuj osa , ryska, krytí. o x OBRAZ . V x VZOR Body souměrně sdružené podle osy o leží na kolmici k ose a ve stejné vzdálenosti od osy, avšak v opačné polorovině.

13 K trojúhelníku ABC sestroj trojúhelník osově souměrný A´B´C´.
Sestroj libovolný trojúhelník ABC. Zvol si někde mimo trojúhelník osu o. K trojúhelníku ABC sestroj trojúhelník osově souměrný A´B´C´. o C A B Za domácí úkol : Sestroj libovolný trojúhelník KLM a sestroj jeho obraz K´L´M´ podle osy souměrnosti o.


Stáhnout ppt "Digitalizace výuky Příjemce"

Podobné prezentace


Reklamy Google