Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Složení tuků na trhu v ČR ve vztahu k výživovým doporučením Jiří Brát Vím, co jím a piju o.p.s, Praha Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2012 17.11.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Složení tuků na trhu v ČR ve vztahu k výživovým doporučením Jiří Brát Vím, co jím a piju o.p.s, Praha Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2012 17.11.2012."— Transkript prezentace:

1 Složení tuků na trhu v ČR ve vztahu k výživovým doporučením Jiří Brát Vím, co jím a piju o.p.s, Praha Dětská výživa a obezita v teorii a praxi Poděbrady

2 Cukrovka - téměř každý desátý člověk – rychle rostoucí trend Obezita - více než polovina dospělých nadváha či obezita - 20% dětí Cholesterol - dvě třetiny dospělých - vyšší než 5 mmol/l - 60 % dětí - vyšší než ideální hodnota (4,2 mmol/l) - čtvrtina dětí - překročení rizikové hranice (5,2 mmol/l) Kardiovaskulární onemocnění - více než polovina lidí z celkové úmrtnosti u nás ročně umírá na kardiovaskulární onemocnění (EU – 49%) Hypertenze - 15% dospělých Nemoci vzniklé z důvodů špatných stravovacích návyků

3 Proč umíráme?

4 KVO mortalita* <30 >=30, <45 >=45, <80 >=80, <130 >=130 Úmrtí na 100,000 obyvatel Věkově standardizované údaje, muži ve věku 0 až 64 let *European cardiovascular disease statistics, 2008.

5 Správná výživa a zdravý životní styl = řešení Přibližně 75% KVO může být přiřazeno ovlivnitelným rizikovým faktorům jako Vysoký krevní tlak Složení krevních lipidů mimo rozsah doporučených hodnot Kouření Fyzická nečinnost Obezita Nesprávná strava Diabetes mellitus *WHO: The Atlas of Heart Diseases and Stroke, 2004

6 Klíčové nutrienty ve výživě Dle expertní skupiny WHO/FAO 2003 za stále se zhoršující zdravotní stav populace mohou 4 klíčové nutrienty ve výživě Trans mastné kyseliny Nasycené mastné kyseliny CukrSodík KVOHypertenze Obezita *Zpráva expertní skupiny WHO/FAO: Strava, výživa a prevence chronických onemocnění, 2003

7 Optimální rozložení energetického příjmu živin Sacharidy 55% Bílkoviny 15% Tuky 30% „Dobré“ tuky 20% „Špatné“ tuky 10% PUFA 10% MUFA 10% SAFA+TFA 10%

8 2000 přiměřený příjem tuku a nízký příjem SAFA Posun ve výživových doporučeních kvantita ► kvalita 1980 “nízkotučná ” dieta (kvantita) 2003 Důležité je složení tuků (kvalita)

9 Současné výživové doporučené dávky (tuk) FAO/WHO 2010% z energetického příjmu Total fat20-35% SFA<10% Total PUFA6-11% Omega 6 PUFA2.5-9% Omega 3 PUFA0.5-2% TFA<1% MUFAdopočtem % celkový energetický příjem z tuku navýšen (horní hranice) % příjem PUFA a omega 6 (horní hranice) mírně navýšen

10 Mezinárodní výživová doporučení Rok 2010 Významný rok z hlediska publikací výživových doporučení renomovaných organizací Světová zdravotnická organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu (FAO) Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) Ministerstvo zemědělství USA (USDA) – vydává pravidelně každých 5 let dopuručení pro Američany Společný jmenovatel - snížení spotřeby nasycených tuků a jejich záměna za nenasycené

11 11 Bílá kniha EU o výživě EU (2007) Zvyšovat dostupnost potravin s preferovaným nutričním složením Snižovat sůl, nasycené tuky, trans MK a cukr v potravinách Dělat významné změny nutričního složení Vychovávat spotřebitele „…hluboce lituje, že pouze v několika evropských zemích byla přijata opatření pro snížení kumulativní expozice evropských spotřebitelů vůči transmastným kyselinám a nasyceným mastným kyselinám.“

12 Záměna PUFA za SAFA metaanalýza Harwardské univerzity účastníků intervenovaná skupina PUFA 14,9% energetických kontrolní skupina PUFA 5% energetických intervenovaná skupina 19% nižší riziko srdečně cévní příhody oproti skupině kontrolní Každých 5% nárůstu proporčního příjmu energie prostřednictvím PUFA snižuje riziko srdečně cévní příhody o 10%. Prospěšnost konzumace PUFA se zvyšovala s délkou trvání studie. Mozaffarian D., Micha. R., Wallace S. 2010, PLoS Medicine, vol. 3, issue 3, p

13 Zdroj: Mensink R P et al, AM J Cin Nutr 2003:77, Vliv složení tuků na poměr celkový / HDL cholesterol

14 Změny stravovacích návyků – Severní Karelie 1972 nikdo nekonzumoval odtučněné mléko % žen / 40% mužů % populace chleba s máslem % populace chleba s máslem pokles celkového cholesterolu - 38% pokles mortality v produktivním věku - 82% prodloužení střední délky života – 7 let

15 žádné tuky Konzumace tuků na chlebu v Severní Karélii (Finsko) nízkotučné margariny margariny se stanoly „soft“ margariny směsné tuky máslo P. Puska: Národní zdravotní ústav, Helsinky, Finsko. 2005

16 Konzumace mléka v Severní Karélii (Finsko) P. Puska: Národní zdravotní ústav, Helsinky, Finsko mléko 4,4% tuku mléko 3,5% tuku mléko 1,5% tuku mléko 1% tuku odstředěné mléko nepije mléko

17 mortalita na obyvatel Vývoj mortality ve Finsku P. Puska: Národní zdravotní ústav, Helsinky, Finsko. 2005

18 Pokles mortality a rizikových faktorů v Severní Karelii mortalita všechny RF cholesterol diastol. TK kouření

19 Spotřeba tuků v letech

20 Změny stravovacích návyků – příklad ČR muži ženy sádlo máslo rostlinné tuky KVO mortalita / Spotřeba tuků na obyvatele / rok IKEM Pokles non-HDL cholesterolu ~ 13%

21 Máslo FLORAOlivový olej Tekutý Margarin Složení tuku vybraných tukových potraviny PUFA MUFA SAFA TRANS

22 SAFAMUFAn-6 PUFA n-3 PUFA trans WHO min konzumace WHO max Příjem mastných kyselin v roce 2000 (% eneg./osoba/den) vztaženo na příjem energie 2000 kcal Brát at al, Výživa a potraviny, 2005

23 Vývoj příjmu MK do roku 2006 spotřeba masa a masných výrobků podobná vysoký podíl vepřového masa spotřeba mléka a mléčných výrobků (mimo másla) zvýšení 214kg na 239 kg vyšší podíl mléčného tuku na trhu (sýry a jogurty) spotřeba másla, rostlinných tuků a olejů obdobná máslo 4,1  4,4 kg rostlinné tuky 3,5  3,8 kg jedlé oleje 9  9,3 kg pokles TFA ve margarinech a fritovacích tucích Přetrvává vysoká konzumace SAFA

24 Vývoj spotřeby a příjmu MK do roku 2009 spotřeba masa a masných výrobků podobná vysoký podíl vepřového masa spotřeba mléka a mléčných výrobků (mimo másla) zvýšení 214,1kg na 249,7 kg vyšší podíl mléčného tuku na trhu (sýry a jogurty) spotřeba másla, rostlinných tuků a olejů obdobná máslo 4,1  5,0 kg rostlinné tuky 3,5  3,4 kg jedlé oleje 9  9,5 kg pokles TFA ve margarinech a fritovacích tucích Přetrvává vysoká konzumace SAFA

25 Spotřeba viditelných tuků a SAFA v nich (2009) Doporučené denní množství pro SAFA 20 g/den

26 Špatná skladba tuků i dětském věku

27 Stravovací návyky nutno vytvářet v dětském věku studie ve Finsku s dětmi do 14 let příjem tuků 30-35% energ, SAFA:MUFA+PUFA 1:2 příjem cholesterolu <200 mg/denně kojení 1 rok, potom 0,5-0,6 l odstředěného mléka příjem tuků ve věku měsíců zajištěn z rostlinných zdrojů 2-3 čajové lžičky oleje (hlavně řepkový) nebo margarin v kelímku („soft“) H. Niinikoski et al, Circulation, srpen 2007

28 Nepodceňujme nasycené i skryté tuky … Máslo 3 krajíce namazané (20g) 7 plátků Slanina 1 sklenice plnotučného mléka + 2 lžíce smetany Plnotučné ml. výrobky 3 plátky (60g) Pizza 50% z maximální denní dávky SAFA dodá: 3 kusy nebo or nebo *USDA food database Víte, že: 3 krajíce chleba namazané máslem dodá stejné množství SAFA jako 3 kusy pizzy! Konzumace 1 pizzy nedává již žádný prostor ke konzumaci dalších SAFA v průběhu dne. Sýr

29 Pozor na SAFA a typy pro snížení příjmu 10g nasycených mastných kyselin (t.j. 50% z tolerovaného denního množství) je obsaženo vhodnější alternativa s nižším obsahem nasycených mastných kyselin 20g másla (2-3 namazané krajíce)kvalitní margarin 22g sádlarostlinný olej, tekutý margarin 3 plátky tučného sýra (60g)sýr ( tuk v sušině 30% a méně) 7 plátků měkkého salámu typu Gothaj (70g)kvalitní libová šunka 1 menší párek (60g)kvalitní libová šunka 1 velký smetanový jogurt (175 g)jogurt s obsahem tuku 1,5% a méně plnotučné mléko (půl litru)polotučné nebo odstředěné mléko vepřový bůček (35! g)vepřová kýta, hovězí zadní kuře pečené (250 g)kuřecí prsa dorty, oplatky s náplní, trvanlivé pečivo (+/- 50 g)ovoce

30 Aplikace teplé kuchyně s ohledem na časovou a teplotní závislost AplikacePoužívané tuky omaštěnímáslo, margarin zjemňovánímáslo, smetana, speciální emulgované tuky glazírovánímáslo, sádlo, margarin dušenímargarín, olej, tekutý margarin pečení (minutky)olej, 100% tuk pečení sladké v trouběmáslo, margarin pečení slané v trouběsádlo, 100% tuk, speciální margarin grilování (marinády)olej s vyšší tepelnou stabilitou smažení jednorázovéolej, speciální margarin, 100% tuk smažení opakovanéolej s vyšší tepelnou stabilitou, 100% tuk fritováníolej s vyšší tepelnou stabilitou, 100% tuk

31 Složení tuků na trhu v ČR Rozbory VŠCHT Q hlavní výrobky na trhy Rozbory Bureau Veritas Q doplněno i o méně významné výrobky dohromady široký záběr testováno celkem 63 výrobků margariny, másla a směsné tuky celý soubor publikován v dnešních konferenčních novinách

32 Souhrn výsledků TFA všechny značkové margariny pod úrovní přirozeného obsahu v másle 3 výrobky „Promienna“ prodávané v Lídlu SAFA v intervalu 19,4-70,6 % v tuku PUFA celkově v intervalu 2,5-52,7 % v tuku omega 3 PUFA v intervalu 0,26-11,1 % v tuku

33 SAFA 5 x nejlepší a nejhorší složení tuků nejnižší obsah SAFA výrobek% v tuku Flora 19,47 Flora light 20,65 Promienna Soleil* 21,62 Flora pro-activ 22,63 Albert quality + vitamíny 23,03 nejvyšší obsah SAFA výrobek% v tuku Máslo a 68,66 Máslo Tradiční české Tatra a 68,68 Čerstvé máslo a 69,39 Farmářské máslo Tatra a 69,51 Jihočeské máslo a 70,62 * nižší obsah SAFA díky vyšším obsahu TFA Závěr: Rostlinné tuky Flora mají nejnižší obsah nasycených MK Obsah SAFA v tuku je 3x nižší (Flora vs. máslo) Obsah SAFA ve výrobku je 5x nižší (Flora 48%vs. máslo 80%) Obsah SAFA ve výrobku je 8x nižší (Flora light 30%vs.máslo 80%)

34 PUFA 5 x nejlepší a nejhorší složení tuků nejvyšší obsah PUFA výrobek% v tuku Flora52,72 Flora pro-activ52,17 Flora light51,03 Rama Jemně slaná37,73 Rama MultiVita37,44 nejnižší obsah PUFA výrobek% v tuku Čerstvé máslo3,32 Farmářské máslo Tatra3,31 Jihočeské máslo3,03 Máslo Bohemia2,59 Máslo Bokada2,52 Závěr: Rostlinné tuky Flora mají nejvyšší obsah polynenasycených MK Obsah PUFA v tuku je 15x vyšší (Flora vs. máslo) Obsah PUFA ve výrobku je 9x vyšší (Flora 48% vs. máslo 80%) Obsah PUFA v tuku je 15 x vyšší (Flora light vs. máslo) Obsah PUFA ve výrobku je 6x vyšší (Flora light 30%vs.máslo80%)

35 ω 3 PUFA 5x nejlepší a nejhorší složení tuků nejvyšší obsah ω 3 PUFA výrobek% v tuku Flora 11,13 Flora light 10,19 Flora pro-activ 10,08 Beviva Omega 3 i 6 9,96 Rama MultiVita 7,87 nejnižší obsah ω 3 PUFA výrobek% v tuku Máslo Bokada0,85 Čerstvé máslo0,81 Selské máslo0,78 Jihočeské AB0,59 Vive Bio Slunečnicová 0,26 Závěr: Rostlinné tuky Flora má nejvyšší obsah omega 3 PUFA Obsah ω 3 MK v tuku je 12x vyšší (Flora vs. máslo) Obsah ω 3 MK ve výrobku je 7x vyšší (Flora 48% vs. máslo 80%) Obsah ω 3 MK v tuku je 12x vyšší (Flora light vs. máslo) Obsah ω 3 MK ve výrobku je 4x vyšší (F. light 30% vs.máslo 80%)

36 Závěr sledovat nutriční složení výrobků snižovat spotřebu skrytých tuků automaticky vede ke snižování SAFA viditelné tuky záměna živočišných za rostlinné může významně snižit celkový příjem SAFA nahradit SAFA za PUFA bez nutnosti změn stravovacích zvyklostí

37 Děkuji za pozornost Výrobky odpovídají mezinárodním kriteriím z hlediska obsahu SAFA, TFA, sodíku, a přidaného cukru


Stáhnout ppt "Složení tuků na trhu v ČR ve vztahu k výživovým doporučením Jiří Brát Vím, co jím a piju o.p.s, Praha Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2012 17.11.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google