Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Složení tuků na trhu v ČR ve vztahu k výživovým doporučením

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Složení tuků na trhu v ČR ve vztahu k výživovým doporučením"— Transkript prezentace:

1 Složení tuků na trhu v ČR ve vztahu k výživovým doporučením
Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2012 Poděbrady Jiří Brát Vím, co jím a piju o.p.s, Praha

2 Nemoci vzniklé z důvodů špatných stravovacích návyků
Cukrovka - téměř každý desátý člověk – rychle rostoucí trend Obezita - více než polovina dospělých nadváha či obezita - 20% dětí Cholesterol - dvě třetiny dospělých - vyšší než 5 mmol/l - 60 % dětí - vyšší než ideální hodnota (4,2 mmol/l) - čtvrtina dětí - překročení rizikové hranice (5,2 mmol/l) Kardiovaskulární onemocnění - více než polovina lidí z celkové úmrtnosti u nás ročně umírá na kardiovaskulární onemocnění (EU – 49%) Hypertenze - 15% dospělých

3 Proč umíráme? www.uzis.cz
Jsme sice na dolní hranici KVO úmrtnosti v rámci bývalého východního bloku, ale stále jde o vysokou mortalitu…ve srovnání se bývalou západní Evropou. Proč umíráme??? Jde o systémovou problematiku nebo individuální vlivy????? Jistě se jedná o problematiku , která se dotýká i jiných „vyspělých“ států…

4 KVO mortalita* Úmrtí na 100,000 obyvatel <30 >=30, <45 >=45, <80 >=80, <130 >=130 Věkově standardizované údaje, muži ve věku 0 až 64 let *European cardiovascular disease statistics, 2008.

5 Správná výživa a zdravý životní styl = řešení
Přibližně 75% KVO může být přiřazeno ovlivnitelným rizikovým faktorům jako Vysoký krevní tlak Složení krevních lipidů mimo rozsah doporučených hodnot Kouření Fyzická nečinnost Obezita Nesprávná strava Diabetes mellitus *WHO: The Atlas of Heart Diseases and Stroke, 2004

6 KVO Hypertenze Obezita Klíčové nutrienty ve výživě
Dle expertní skupiny WHO/FAO 2003 za stále se zhoršující zdravotní stav populace mohou 4 klíčové nutrienty ve výživě Nasycené mastné kyseliny Trans mastné kyseliny Sodík Cukr KVO Hypertenze Obezita *Zpráva expertní skupiny WHO/FAO: Strava, výživa a prevence chronických onemocnění, 2003

7 Optimální rozložení energetického příjmu živin
PUFA 10% „Dobré“ tuky 20% Sacharidy 55% MUFA 10% Tuky 30% SAFA+TFA 10% „Špatné“ tuky 10% Bílkoviny 15%

8 Posun ve výživových doporučeních kvantita ► kvalita
1980 “nízkotučná ” dieta (kvantita) 2000 přiměřený příjem tuku a nízký příjem SAFA 2003 Důležité je složení tuků (kvalita)

9 Současné výživové doporučené dávky (tuk)
% celkový energetický příjem z tuku navýšen (horní hranice) FAO/WHO 2010 % z energetického příjmu Total fat 20-35% SFA <10% Total PUFA 6-11% Omega 6 PUFA 2.5-9% Omega 3 PUFA 0.5-2% TFA <1% MUFA dopočtem % příjem PUFA a omega 6 (horní hranice) mírně navýšen

10 Mezinárodní výživová doporučení
Rok 2010 Významný rok z hlediska publikací výživových doporučení renomovaných organizací Světová zdravotnická organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu (FAO) Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) Ministerstvo zemědělství USA (USDA) vydává pravidelně každých 5 let dopuručení pro Američany Společný jmenovatel - snížení spotřeby nasycených tuků a jejich záměna za nenasycené

11 Bílá kniha EU o výživě EU (2007)
Zvyšovat dostupnost potravin s preferovaným nutričním složením Snižovat sůl, nasycené tuky, trans MK a cukr v potravinách Dělat významné změny nutričního složení Vychovávat spotřebitele „…hluboce lituje, že pouze v několika evropských zemích byla přijata opatření pro snížení kumulativní expozice evropských spotřebitelů vůči transmastným kyselinám a nasyceným mastným kyselinám.“ 11 Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health: Specific recommendations to the food industry Resolution WHA57.17 of The 57th World Health Assembly, as accessed online on April 17th, 2007 from 11

12 Prospěšnost konzumace PUFA se zvyšovala s délkou trvání studie.
Záměna PUFA za SAFA metaanalýza Harwardské univerzity 13614 účastníků intervenovaná skupina PUFA 14,9% energetických kontrolní skupina PUFA 5% energetických intervenovaná skupina 19% nižší riziko srdečně cévní příhody oproti skupině kontrolní Každých 5% nárůstu proporčního příjmu energie prostřednictvím PUFA snižuje riziko srdečně cévní příhody o 10%. Prospěšnost konzumace PUFA se zvyšovala s délkou trvání studie. Based on a review of the scientific literature, the researchers identified eight trials in which participants were randomized to increase their PUFA intake for at least a year and in which CHD events were reported. 1,042 CHD events were recorded among the 13,614 participants enrolled in these trials. In their meta-analysis, the researchers found that on average the consumption of PUFA accounted for 14.9% of total energy intake in the intervention groups compared with only 5% of total energy intake in the control groups. Participants in the intervention groups had a 19% reduced risk of CHD events compared to participants in the control groups. The study concludes that each 5% increase in the proportion of energy obtained from PUFA reduced the risk of CHD events by 10%. Finally, the researchers found that the benefits associated with PUFA consumption increased with longer duration of the trials. Mozaffarian D., Micha. R., Wallace S. 2010, PLoS Medicine, vol. 3, issue 3, p

13 Vliv složení tuků na poměr celkový / HDL cholesterol
Atherosclerosis is an inflammatory disease Atherosclerosis involves the cellular infiltration of several cell types, including monocytes, T lymphocytes, and perhaps even mast cells. Monocytes interact with the endothelial layer, attach firmly to the endothelium, and migrate into the subendothelial space, where the monocytes differentiate into macrophages. Macrophages release a variety of chemicals, including cytokines, and also take up lipids, becoming foam cells. Macrophages and foam cells secrete growth factors, which lead to cell proliferation and matrix production, as well as metalloproteinases, which lead to matrix degeneration. Thus, macrophages and foam cells both contribute to lesion growth and may contribute to instability and thrombotic events. Reference: Ross R. Atherosclerosis--an inflammatory disease. N Engl J Med 1999;340: Zdroj: Mensink R P et al, AM J Cin Nutr 2003:77,

14 Změny stravovacích návyků – Severní Karelie
nikdo nekonzumoval odtučněné mléko % žen / 40% mužů % populace chleba s máslem % populace chleba s máslem pokles celkového cholesterolu - 38% pokles mortality v produktivním věku - 82% prodloužení střední délky života – 7 let

15 Konzumace tuků na chlebu v Severní Karélii (Finsko)
žádné tuky nízkotučné margariny margariny se stanoly „soft“ margariny směsné tuky máslo P. Puska: Národní zdravotní ústav, Helsinky, Finsko. 2005

16 Konzumace mléka v Severní Karélii (Finsko)
nepije mléko odstředěné mléko mléko 1% tuku mléko 1,5% tuku mléko 3,5% tuku mléko 4,4% tuku P. Puska: Národní zdravotní ústav, Helsinky, Finsko. 2005

17 Vývoj mortality ve Finsku
mortalita na obyvatel P. Puska: Národní zdravotní ústav, Helsinky, Finsko. 2005

18 Pokles mortality a rizikových faktorů v Severní Karelii
mortalita všechny RF cholesterol diastol. TK kouření

19 Spotřeba tuků v letech 1948 - 2006

20 Změny stravovacích návyků – příklad ČR
muži ženy sádlo máslo rostlinné tuky KVO mortalita /100000 Spotřeba tuků na obyvatele / rok Pokles non-HDL cholesterolu ~ 13% IKEM

21 Složení tuku vybraných tukových potraviny
Máslo FLORA Olivový olej Tekutý Margarin PUFA MUFA SAFA TRANS

22 WHO min konzumace WHO max
Příjem mastných kyselin v roce 2000 (% eneg./osoba/den) vztaženo na příjem energie 2000 kcal 5 10 15 20 25 30 SAFA MUFA n-6 PUFA n-3 trans WHO min konzumace WHO max Brát at al, Výživa a potraviny, 2005

23 Přetrvává vysoká konzumace SAFA
Vývoj příjmu MK do roku 2006 spotřeba masa a masných výrobků podobná vysoký podíl vepřového masa spotřeba mléka a mléčných výrobků (mimo másla) zvýšení 214kg na 239 kg vyšší podíl mléčného tuku na trhu (sýry a jogurty) spotřeba másla, rostlinných tuků a olejů obdobná máslo 4,1  4,4 kg rostlinné tuky 3,5 3,8 kg jedlé oleje 9  9,3 kg pokles TFA ve margarinech a fritovacích tucích Přetrvává vysoká konzumace SAFA

24 Vývoj spotřeby a příjmu MK do roku 2009
spotřeba masa a masných výrobků podobná vysoký podíl vepřového masa spotřeba mléka a mléčných výrobků (mimo másla) zvýšení 214,1kg na 249,7 kg vyšší podíl mléčného tuku na trhu (sýry a jogurty) spotřeba másla, rostlinných tuků a olejů obdobná máslo 4,1  5,0 kg rostlinné tuky 3,5 3,4 kg jedlé oleje 9  9,5 kg pokles TFA ve margarinech a fritovacích tucích Přetrvává vysoká konzumace SAFA

25 Spotřeba viditelných tuků a SAFA v nich (2009)
Doporučené denní množství pro SAFA 20 g/den

26 Špatná skladba tuků i dětském věku

27 Stravovací návyky nutno vytvářet v dětském věku
studie ve Finsku s dětmi do 14 let příjem tuků 30-35% energ, SAFA:MUFA+PUFA 1:2 příjem cholesterolu <200 mg/denně kojení 1 rok, potom 0,5-0,6 l odstředěného mléka příjem tuků ve věku měsíců zajištěn z rostlinných zdrojů 2-3 čajové lžičky oleje (hlavně řepkový) nebo margarin v kelímku („soft“) H. Niinikoski et al, Circulation, srpen 2007

28 Nepodceňujme nasycené i skryté tuky …
50% z maximální denní dávky SAFA dodá: Máslo 3 krajíce namazané (20g) Víte, že: 3 krajíce chleba namazané máslem dodá stejné množství SAFA jako 3 kusy pizzy! Konzumace 1 pizzy nedává již žádný prostor ke konzumaci dalších SAFA v průběhu dne. nebo Slanina 7 plátků nebo Plnotučné ml. výrobky 1 sklenice plnotučného mléka + 2 lžíce smetany Max SAFA / day = 10en% SAFA = 22g SAFA (IMACE proposition = 20g SAFA / day, & 10g SAFA / day is 50% max daily intake) 50en% SAFA = 11g SAFA / day (based on 2000kcal energy need and 1g fat = 9kcal) nebo Sýr 3 plátky (60g) or 3 kusy Pizza *USDA food database

29 Pozor na SAFA a typy pro snížení příjmu
10g nasycených mastných kyselin (t.j. 50% z tolerovaného denního množství) je obsaženo vhodnější alternativa s nižším obsahem nasycených mastných kyselin 20g másla (2-3 namazané krajíce) kvalitní margarin 22g sádla rostlinný olej, tekutý margarin 3 plátky tučného sýra (60g) sýr ( tuk v sušině 30% a méně) 7 plátků měkkého salámu typu Gothaj (70g) kvalitní libová šunka 1 menší párek (60g) 1 velký smetanový jogurt (175 g) jogurt s obsahem tuku 1,5% a méně plnotučné mléko (půl litru) polotučné nebo odstředěné mléko vepřový bůček (35! g) vepřová kýta, hovězí zadní kuře pečené (250 g) kuřecí prsa dorty, oplatky s náplní, trvanlivé pečivo (+/- 50 g) ovoce

30 Aplikace teplé kuchyně s ohledem na časovou a teplotní závislost
Používané tuky omaštění máslo, margarin zjemňování máslo, smetana, speciální emulgované tuky glazírování máslo, sádlo, margarin dušení margarín, olej, tekutý margarin pečení (minutky) olej, 100% tuk pečení sladké v troubě pečení slané v troubě sádlo, 100% tuk, speciální margarin grilování (marinády) olej s vyšší tepelnou stabilitou smažení jednorázové olej, speciální margarin, 100% tuk smažení opakované olej s vyšší tepelnou stabilitou, 100% tuk fritování

31 Složení tuků na trhu v ČR
Rozbory VŠCHT Q4 2011 hlavní výrobky na trhy Rozbory Bureau Veritas Q1 2012 doplněno i o méně významné výrobky dohromady široký záběr testováno celkem 63 výrobků margariny, másla a směsné tuky celý soubor publikován v dnešních konferenčních novinách

32 Souhrn výsledků TFA všechny značkové margariny pod úrovní přirozeného obsahu v másle 3 výrobky „Promienna“ prodávané v Lídlu SAFA v intervalu 19,4-70,6 % v tuku PUFA celkově v intervalu 2,5-52,7 % v tuku omega 3 PUFA v intervalu 0,26-11,1 % v tuku

33 SAFA 5 x nejlepší a nejhorší složení tuků
nejvyšší obsah SAFA nejnižší obsah SAFA výrobek % v tuku Flora 19,47 Flora light 20,65 Promienna Soleil* 21,62 Flora pro-activ 22,63 Albert quality + vitamíny 23,03 výrobek % v tuku Másloa 68,66 Máslo Tradiční české Tatraa 68,68 Čerstvé másloa 69,39 Farmářské máslo Tatraa 69,51 Jihočeské másloa 70,62 * nižší obsah SAFA díky vyšším obsahu TFA Závěr: Rostlinné tuky Flora mají nejnižší obsah nasycených MK Obsah SAFA v tuku je 3x nižší (Flora vs. máslo) Obsah SAFA ve výrobku je 5x nižší (Flora 48%vs. máslo 80%) Obsah SAFA ve výrobku je 8x nižší (Flora light 30%vs.máslo 80%)

34 PUFA 5 x nejlepší a nejhorší složení tuků
nejvyšší obsah PUFA nejnižší obsah PUFA výrobek % v tuku Flora 52,72 Flora pro-activ 52,17 Flora light 51,03 Rama Jemně slaná 37,73 Rama MultiVita 37,44 výrobek % v tuku Čerstvé máslo 3,32 Farmářské máslo Tatra 3,31 Jihočeské máslo 3,03 Máslo Bohemia 2,59 Máslo Bokada 2,52 Závěr: Rostlinné tuky Flora mají nejvyšší obsah polynenasycených MK Obsah PUFA v tuku je 15x vyšší (Flora vs. máslo) Obsah PUFA ve výrobku je 9x vyšší (Flora 48% vs. máslo 80%) Obsah PUFA v tuku je 15 x vyšší (Flora light vs. máslo) Obsah PUFA ve výrobku je 6x vyšší (Flora light 30%vs.máslo80%)

35 ω 3 PUFA 5x nejlepší a nejhorší složení tuků
nejvyšší obsah ω 3 PUFA nejnižší obsah ω 3 PUFA výrobek % v tuku Flora 11,13 Flora light 10,19 Flora pro-activ 10,08 Beviva Omega 3 i 6 9,96 Rama MultiVita 7,87 výrobek % v tuku Máslo Bokada 0,85 Čerstvé máslo 0,81 Selské máslo 0,78 Jihočeské AB 0,59 Vive Bio Slunečnicová 0,26 Závěr: Rostlinné tuky Flora má nejvyšší obsah omega 3 PUFA Obsah ω 3 MK v tuku je 12x vyšší (Flora vs. máslo) Obsah ω 3 MK ve výrobku je 7x vyšší (Flora 48% vs. máslo 80%) Obsah ω 3 MK v tuku je 12x vyšší (Flora light vs. máslo) Obsah ω 3 MK ve výrobku je 4x vyšší (F. light 30% vs.máslo 80%)

36 Závěr sledovat nutriční složení výrobků
snižovat spotřebu skrytých tuků automaticky vede ke snižování SAFA viditelné tuky záměna živočišných za rostlinné může významně snižit celkový příjem SAFA nahradit SAFA za PUFA bez nutnosti změn stravovacích zvyklostí

37 Děkuji za pozornost Výrobky odpovídají mezinárodním kriteriím z hlediska obsahu SAFA, TFA, sodíku, a přidaného cukru


Stáhnout ppt "Složení tuků na trhu v ČR ve vztahu k výživovým doporučením"

Podobné prezentace


Reklamy Google