Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět Dějepis pořadové číslo DUM 59

2 AnotacePrezentace stručně přibližuje ČSR během února 1948 AutorMgr. Štěpánka Kočová Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivitykombinovaná Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina14 - 15 let

3 Únor 1948

4 V parlamentních volbách 1946 = výhra komunistů, vláda NF. Rok 1947 = přelomový rok, Marshallův plán = nabízel řešení k překonání poválečných ekonomických problémů. Pomoc nabídnuta i ČSR = velké diskuze, v ČSR v roce 1947 velká neúroda. Jan Masaryk letěl do Moskvy, kde mu bylo naznačeno, že přijetím Marshallova plánu vyhlásíme nepřátelství k SSSR. Nakonec se vláda ČSR dohodla, že jej nepřijímáme kvůli narušení vztahů se SSSR a tím se potvrdila orientace na SSSR.

5 Systém NF se dostával do hluboké krize, střety mezi koaličními partnery (KS x demokratické strany), v zemi narůstala nespokojenost způsobená nepříznivým hospodářským vývojem, např. znárodněné podniky nebyly schopné konkurovat zahraničním partnerům, poklesla zemědělská produkce, problém pohraničí. Od podzimu 1947 bylo jasné, že musí dojít ke střetu dvou politických táborů. Komunisté chtěli převzít moc, tlak ze SSSR, na počátku února roku 1948 vymysleli provokaci.

6 V únoru 1948 přiletěl do Prahy náměstek ministra zahraničí SSSR Valerian Zorin se Stalinovým rozkazem, aby Gottwald neoddaloval rozhodující střetnutí o moc (mezitím se připravovaly sovětské jednotky u čsl. hranic a v Maďarsku). Komunistický ministr vnitra Nosek protiprávně a v rozporu s vládní politikou odvolal osm bezpečnostních velitelů Prahy a místo nich dosadil komunisty. Kromě komunistů tento krok všichni zamítli a Nosek měl vše uvést na pravou míru.

7 Předseda KSČ Klement Gottwald na slavnosti Rudého práva v pražské Stromovce 15. srpna 1946

8 Demokratičtí ministři dali KSČ ultimátum, že Nosek do 20.2. musí dát věci do pořádku nebo oni podají demisi. Tímto činem si nešťastně naběhli, přesně na to Gottwald čekal. Ústřední výbor KS rozhodl svolat na Staroměstské náměstí manifestaci na 21.2. Vznikají Lidové milice = ozbrojené oddíly KSČ (1948 – 1989). KSČ také ovládá všechny komunikační zdroje, přerušila telefonické linky a obsadila rozhlas. Na Staroměstském náměstí se schází pracující, ke kterým promluvil Klement Gottwald = pracující lid stojí za Gottwaldem.

9 Z přehlídky dělnické milice v Praze

10 Rudé právo z 20. února 1948 informující o podání demise ministrů národně socialistické, lidové a demokratické strany

11 Odpověď pracujícího lidu

12 Tábor lidu na Staroměstském náměstí 21. února

13 23. února probíhá zastrašování ve velkém stylu. Lidové milice kontrolují všechny důležité budovy, mosty a silnice. LM ještě neměly zbraně. Sbor národní bezpečnosti (SNB) zatýká funkcionáře politických stran, během 6 dnů zatčeno 464 lidí. Studenti vysokých škol zorganizovali průvod na Hrad ve snaze vyburcovat veřejnost na obranu demokracie, snaha podpořit prezidenta E.Beneše.

14 24.2. = vyhlášena v zemi jednohodinová generální stávka na podporu přijetí demise. Většina národa pro komunistické požadavky nebyla, ale ze strachu se ke stávce připojili skoro všichni. 25.2. 1948 dopoledne byl na Pražském hradě přijat Klement Gottwald, Antonín Zápotocký a Václav Nosek. Naléhali na prezidenta, aby demisi (odstoupení z funkce, z úřadu) přijal. Pohrozili mu, že jinak sovětská armáda provede vojenský zásah. Proto Beneš podepsal. Na Václavském náměstí Gottwald oznamuje jmenování nové jen komunistické vlády. Na 42 let tak do našich dějin vstupuje vláda jedné strany.

15 Projev Klementa Gottwalda Citace z projevu Klementa Gottwalda na Václavském náměstí 25. února 1948: „Právě se vracím z Hradu od prezidenta republiky. Dnes ráno jsem panu prezidentu republiky podal návrh na přijetí demise ministrů, kteří odstoupili 20. února tohoto roku. A současně jsem panu prezidentu navrhl seznam osob, kterými má býti vláda doplněna a rekonstruována. Mohu vám sdělit, že pan prezident všechny mé návrhy, přesně tak, jak byly podány, přijal.“

16 Prezident republiky E. Beneš podepisuje jmenovací dekrety novým členům vlády 25. února

17 Z májového průvodu KSČ 1. května 1948.

18 Zdroje: www.wikipedia.com Učebnice dějepisu pro 9. ročník základní školy, SPN, Praha 2002 www.unor1948.ic.cz/galerie.html


Stáhnout ppt "Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google